SUĐENJE HDZ-U I SANADERU>>FIMI-MEDIA

'Po Sanaderovu osobnom nalogu Milinoviću sam iz 'crnog fonda' isplaćivala 10.000 kuna mjesečno'

HDZ-ovim crnim fondom, koji se po tvrdnjama USKOK-a punio izvlačenjem novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi Media, u potpunosti je raspolagao Sanader dok je bio na čelu stranke. No, nakon njegova odlaska glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić navodno je od Branke Pavošević tražio da po sjećanju sastavi popis osoba kojima je isplaćivan novac. 'Bačić je tada kazao da mu popis treba za Jadranku Kosor', kazala je Pavošević USKOK-ovim istražiteljima u jednom od svjedočenja s kojega je zapisnik danas pročitan na zagrebačkom Županijskom sudu
Zagreb, 160412.Na zagrebackome Zupanijskom sudu danas je pocelo jos jedno sudjenje bivsem premijeru Ivi Sanaderu. Rijec je o slucaju 'Fimi-media', jednoj od najvecih korupcijskih afera zbog koje ce se na optuzenickoj klupi naci i donedavno vladajuca politicka stranka Hrvatska demokratska zajednica. Uz bivseg premijera Ivu Sanadera, sudit ce se HDZ-u, bivsim duznosnicima te stranke - glasnogovorniku Ratku Maceku, riznicaru Mladenu Barisicu i blagajnici Branki Pavosevic te vlasnici marketinske agencije po kojoj je slucaj dobio ime Nevenki Jurak.Na slici: Mladen Barisic, Ivo Sanader, Ratko Macek, Branka Pavosevic.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX

NOVO>>>> 11:00 Suđenje je za danas završeno, a nastavlja se 7. svibnja daljnjim čitanjem iskaza Branke Pavošević.

Branka Pavošević je također kazala kako je u više navrata dolazila u Carinu gdje je s Barišićem i Sanjom Crnković brojala novac.

- Barišić nikada nije govorio od kuda su novci i za što su namijenjeni. Pri svakom je brojanju bilo milijun do dva milijuna kuna. Jednom prilikom Barišić je bio u gužvi, nervozan i užurban. Rekao je da hitno treba prebrojati 2 milijuna eura koji su bili u aktovki na stolu. Rekao je da ti novci moraju do 12 sati iz Carine. Stalno nas je požurivao. Inače se ne sjećam datuma, ali sjećam se da je tog dana popodne ubijen Ivo Pukanić. Pamtim to kao jedan vrlo ružan dan, ispričala je Pavošević, a prenosi 24 sata.

Pavošević je na kraju navela kako je dio isplatnica sačuvala jer ju je uhvatio strah da će biti kriva za sve.

- Novcem sam raspolagala isključivo po nalogu nadređenih, Sanadera, Mačeka, Vukelića i Jarnjaka, rekla je Pavošević pred USKOK-om napomenuvši kako ju je strah da ono što je govorila ne izađe u javnost.

Dodala je kako je o svojim dolascima u Carinu obavještavala Jarnjaka.

- On je pokazivao nelagodu, ali nije se usprotivio. Jednom prilikom sam došla u Carinu i tamo zatekla Mravka, Bagu i trećeg muškarca. Marvak se tresao kao šiba. Barišić mu je rekao strogim glasom: "Moraš donijeti novac", a Mravak mu je odgovorio kako ne može dok mu Bago ne da, priča Pavošević.

Pavošević je također kazala kako se nabavljala odjeća za sve ženske zaposlenice HDZ-a osim čistačice. Odjeća se kupovala za osam osoba, svaka je mogla kupiti dva komada odjeće, a trošak je iznosio oko 40.000 kuna, posvjedočila je Pavošević. Tvrdi i da je Obradu Kosovcu 2009. godine isplaćeno dva milijuna kuna. za troškove snimanja filma, pišu 24 sata .

10:24 Branka Pavošević otkrila je čitav niz osoba koje su primale novac iz crnog stranačkog fonda kao i niz plaćanja koja su obavljena. Među onima koji su primali visoku naknadu bio je i Darko Milinović kojem je osobno po nalogu premijera Ive Sanadera isplaćivala mjesečnu naknadu od 10.000 kuna.

- Darko Milinović nije uvijek podizao mjesečne naknade, nego bi mu nekad isplatila nekoliko naknada, pa bi sačinila skupnu isplatnicu. Prije toga bi Darko Milinović mene nazvao i pitao "Branka, imaš li ono za mene?", a ja sam znala o čemu se radi, rekla je Pavošević.

U središnjici stranke Branka Pavošević isplatila je novac i Ivanu Mišetiću, direktoru Croatia Airlinesa za avionsku kartu za Jadranku Kosor za Pariz, cemu su bili nazočni i Ivo Sanader i Jadranka Kosor.

- Bilo mi je rečeno da je Ivan Mišetić platio tu kartu, pa mu treba refundidrati navedeni iznos. Isplatnicu o toj isplati predajem u spis, rekla je Branka Pavošević istražiteljima USKOK-a 23. srpnja 2011. godine.

- Iz stranke sam od Barišića dobivala 60.000 kn mjesečno, koje on donosio osobno ili sam išla u Carinu kod njega. Od tog novca sam isplaćivala naknade ljudima iz HDZ-a za koje je Jarnjak rekao da se njima treba plaćati. Najviše je dobivala Bianca Matković 8000 kn, Maček i Miro Kovačić 2000 kn i još osmero oko 1500 kn. Meni nitko nije rekao zbog čega im treba isplaćivati, a mislim da je to zato što im je plaća bila mala, a znali su pomagati u organiziranju događanja i Sabora HDZ-a. Bianka, Maček i Kovačić su vjerojatno obavljali poslove za Sanadera. Isplaćivala sam i naknade za Mladež HDZ-a, a to je bilo od 1500 do 3000 kuna. Martina Banić je dobivala 2000 kuna, a na molbu Jasena Mesića sam jednom članu podigla naknadu, priča Pavošević, a prenosi 24sata.

9:48 Sutkinja Ivana Čalić počela je čitati iskaz Branke Pavoševic

- Prve novce donio mi je Ivo Sanader u studenom 2003. godine. Bilo je vrijeme predizborne kampanje i donio ih je u jednoj poklon vrečici. Radilo se o devizama, i to u svim valutama, a novac je bio prikupljen u inozemnim ograncima HDZ-a. Ja sam novac promijenila u kune u Privrednoj i Volksbanci i položila na račun HDZ-a u Fini. Tim novcem sam ja platila račun HRT-u jer je trebalo platiti za predizborni spot jer je u tijeku bila predizborna kampanja, pročitala je dio iskaza Branke Pavošević sutkinja Ivana Čalić.

Branka Pavošević je još u USKOK-u rekla kako se novac iz crnog fonda uglavnom trošio na podmirenje troškova kampanja, za pjevače, za plakate i slično. Rekla je kako joj je Ivo Sanader osobno rekao kako neće novac koji joj se donosi polagati na račun što je njoj bio šok obzirom da je prije toga radila u FIni, koja je bila sređeni financijski sustav.

Najviše plaćanja bilo je prema dobavljaču 'Lukić' iz Dubrave koji su radili propagandni materijal, te Draženu Žanku kojem je predavala novac za plaćanje pjevača koji su po nastupu dobijali 200-300 eura. Predavala je novac za pjevače i Asji Bebić, kćerki Luke Bebića koja je također tim novcem plaćala pjevače.

Rekla je da je za kampanju raspolgala sa 12-13 milijuna kuna, a još toliko je novca bilo mimo računa. I to se odnosilo samo na središnjicu stranke, a ogranci su, pak, imali svoje financije. Po nalogu Ratka Mačeka je u javnosti prikazivano da je potrošeno manje novca za kampanju nego što je uistinu potrošeno.

Branka Pavošević predala je 11 listova vezanih za nastupe estradnih umjetnika u kampanji 2003. godine, koja je potpisao tajnik Branko Vukelić sa naznakom za Žanka. Predala je i račune koje je ispostavila tvrtka MASSOL. Rekla je kako su čistačice našle potvrde o plaćanju i u ormaru Branka Vukelića nakon što je on otišao na dužnost ministra obrane. Predala je i isplatnice novca iz crnog fonda koje je potpisala Bianca Matković.

9:39 - Poštovana predsjednice vijeća, poštovano vijeće branit ću se šutnjom, rekla je bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević nakon što se pojavila na suđenju za aferu 'Fimi medija' .

Potom je sudsko vijeće pustilo snimku s prvog ispitivanja Branke Pavošević u USKOK-u od 14. srpanj 2011 – u 17. 24. Tada je iznijela kratku obranu obzirom da je tek tog dana primila nalog USKOK-a.

- Ja se ni po jednoj točki ne osjećam kriva. Uredno sam se ove zime odazvala na vaše pozive i odgovorila na vaša pitanja. Jednostavno sam u šoku da sam iz svojstva građanina i svjedoka došla na mjesto optuženika. Ne osjećam se krivom, rekla je Pavošević.

Prema uputi branitelja nije odgovarala na daljnja pitanja.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

ZAGREB - Bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević trebala bi danas u 9.30 sati na Županijskom sudu na suđenju u aferi "Fimi medija" iznijeti svoju obranu nakon što je priznala da je sudjelovala u punjenju stranačkog "crnog fonda" novcem izvučenim iz državnih institucija i tvrtki.

Ukoliko poput bivšeg rizničara HDZ-a Mladena Barišića iskoristi svoje zakonsko pravo i odluči se braniti šutnjom na sudu će se čitati njeni iskazi iz istrage.

Osim nje i Barišića krivnju u slučaju "Fimi media" priznali su i vlasnica marketinške agencije po kojoj je slučaj dobio ime Nevenka Jurak te predstavnica njene tvrtke Marica Ivanković koja na sudu zastupa "Fimi mediju" kao pravnu osobu.

Tvrdnje tužiteljstva da su iz državnih agencija i tvrtki izvukli oko 70 milijuna kuna odbacili su prvooptuženi bivši premijer Ivo Sanader, njegov glasnogovornik Ratko Maček te predstavnik i obrana HDZ-a koji tvrde da je "crni fond" nastao bez znanja stranačkih tijela

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:25