OD IZVORA DO MORA

Pobjedom do drvoreda: Varaždin je pobjedom u akciji ozelenio lokacije u središtu grada

Varaždinci su pobjednici u kategoriji velikih gradova, a novim drvoredom ispunili su zahtjeve učenika

Radnici Parkova sade drveće

 Grad Varaždin

Varaždinci su itekako sretni pobjedom na prošlogodišnjem natječaju Od izvora do mora, velikog ekološkoga projekta koji su zajednički organizirali Coca-Cola, Konzum, Jutarnji list i Udruga gradova. Zahvaljujući tituli najuspješnijeg velikog grada u prikupljanju otpada i broju volontera te pripadajućoj nagradi, Varaždin kao ionako zeleni grad, bit će dodatno ozelenjen.

Time će se ispuniti cilj urbanog pošumljavanja, izuzetno važnog za smanjenje ispuštanja ugljičnog dioksida i snižavanje temperature zraka u gradovima, a koje su uslijed klimatskih promjena sve više uz sve duže periode vrućih dana.

image

Novcem od nagrade radnici Parkova sade bilje

/Grad Varaždin

Pobjedu je Varaždinu donijelo čišćenje Dravske šume, održane uz Dan planeta Zemlje 22. travnja prošle godine, kad je 150 volontera prikupilo 8400 kilograma otpada, među kojima su bile velike količine ambalažnog otpada.

Varaždinski Parkovi nakon pobjede odmah su prionuli akciji i za početak posadili drveće na dijelu autobusne stanice gdje školarci čekaju autobuse za odlazak kući diljem Varaždinske županije. Osim na zelenoj površini uz Autobusni kolodvor, novi nasadi posađeni su i u gradskoj Aleji Ivana Režeka. Ukupno je, novcem osiguranim akcijom Od izvora do mora u iznosu od 14.000 eura na obje lokacije posađeno 18 gledičija i 12 stupastih tisa.

image

Varaždinski volonteri pobjednici su natječaja Od izvora do mora

/Davor Pongračić

Novim drvoredom unaprijeđena je postojeća bioraznolikost u samom centru Varaždina, uz očuvanje postojećih odraslih velikih grmova Judinog drva i lijeska u istom potezu. Vrsta zlatna gledičija, Gleditsia triacanthos ‘Sunburst‘ je medonosna vrsta otporna na suvremene gradske uvjete i ekstremne klimatske uvjete, poput sve učestalijih suša i nekvalitetnog tla, onečišćenog česticama iz prometa.

Ima karakterističnu prozračnu krošnju sitnih listova (žućkaste boje mladih, intenzivno svijetlozelenih ljetnih) što neće stvoriti čvrstu vizualnu barijeru na vrijedan drveni zvonik sakralnog objekta sjeverno u pozadini, već će ga samo naglasiti.

image

Učenici 1. gimnazije Varaždin potpisivali su peticiju da se na Autobusnom kolodvoru gdje čekaju autobus za odlazak kući posadi drveće

Gledičije se izmjenjuju sa stupastim tisama, a srednji sloj zelenila ispod novog drvoreda sačuvan je zbog svojih funkcionalnih i bioekoloških vrijednosti, između ostalog zbog prepoznatljive izmjene atraktivnosti vrsta i slike gradskog krajobraza kroz vegetacijske sezone. Judino drvo cvate ružičastim cvjetovima po deblu prije listanja, dok lijeska svate u zimskim mjesecima žutim resama.

- Ova vrsta sadila se i u zapadnom dijelu kod malog parka uz dječje igralište te će doprinijeti prepoznatljivosti ovog posebnog malog predprostora i naglasiti njegovu ekološku i društvenu važnost u urbanoj slici cijele četvrti za najmlađe generacije građana.

image

150 volontera prikupilo je 8.400 kilograma otpada

/Davor Pongračić/cropix

Vjerujemo da će ovaj drvored, osim pozitivnog utjecaja na mikroklimu ovog dijela grada, postati vizualno prepoznatljivo mjesto našega grada – izjavila je Jelena Sekelj, direktorica gradske tvrtke Parkovi, zadužene za odabir drveća i sadnju.

image

Jelena Sekelj

Željko Hajdinjak/Cropix

Sadnjom drveća je Grad Varaždin ispunio zahtjev učenika da se oplemeni prostor na kojem su i po najvećim vrućinama čekali autobus bez trunke hlada.

Još 2022. godine su učenici varaždinske Prve gimnazije Gradu predali peticiju s više od 300 potpisa kojom su tražili sadnju stabala uz zid Kapucinske crkve kako bi se sklonili od sunca, ali i postavljanje klupa na stajalištima na Autobusnom kolodvoru. Na tom je prostoru, zbog velike asfaltirano-betonske površine, primjetan efekt "toplinskog otoka".

Zahtjeve su gradonačelniku Nevenu Bosilju predali u okviru projekta "Grad na drugi pogled". Zbog te je akcije učenika Grad Varaždin upravo ovu lokaciju te njih još nekoliko u istom kvartu, 2023. prijavio za sadnju stabala na natječaju Od izvora do mora.

image

Neven Bosilj

Željko Hajdinjak/Cropix

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj izrazio je zahvalnost organizatorima projekta.

image

Otpad se sakupljao na omiljenom izletištu Varaždinaca, u Dravskoj šumi

/Davor Pongračić/cropix

- Javna zelena površina uz autobusni kolodvor u Ulici Ivana Režeka intenzivno je korištena pješačka komunikacija, a učenici će ubuduće na svoj prijevoz čekati u hladovini drveća. Privremeni boravak putnika na tom prostoru biti će ugodniji, a posađena stabla unaprijedit će mikroklimu ovoga prostora – kaže gradonačelnik Bosilj.

Projekt Od izvora do mora Coca-Cola je, u suradnji s Vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva u Hrvatskoj, pokrenula 2018. godine. Prije dvije godine kao partner se pridružio i Jutarnji list, a 2022. godine i Konzum. Cilj projekta je smanjenje onečišćenja, uz rast svijesti o važnosti očuvanja okoliša te primjerenoga odlaganja ambalažnoga otpada. Urbano pošumljavanje važan je cilj.

- Varaždin je jedan od pobjedničkih gradova prošlogodišnjega izdanja projekta Od izvora do mora koji za cilj ima podizanje svijesti o odgovornome odlaganju ambalažnoga otpada i važnosti zaštite okoliša. Iznimno smo zadovoljni što su odlučili drveće posaditi na lokaciji Autobusnog kolodvora i time doprinijeli smanjenju ispuštanja C02 i snižavanju temperature zraka u centru grada. Pozivamo gradove da se prijave na ovogodišnji natječaj i time izravno doprinesu dugoročnoj kvaliteti života na svojemu području - izjavio je Bruno Jelić, direktor Odjela za korporativne poslove i održivost u Coca-Coli HBC Adria.

image

Novcem od nagrade Varaždin je dobio novo drveće

- U Konzumu nas izuzetno veseli biti dio inicijative koja na vrlo konkretan način unaprjeđuje život lokalnih zajednica. Čestitke Varaždinu i svim gradovima koji su sudjelovali u izuzetno uspješnom prošlogodišnjem izdanju projekta te se nadamo velikom interesu gradova i ove godine – izjavila je Sandra Đolo, rukovoditeljica Službe korporativnih komunikacija u Konzumu.

Za ovogodišnje izdanje projekta Od izvora do mora natječaj za prijavu zainteresiranih gradova traje do do 15. ožujka. Sudjelovati mogu svi gradovi u Hrvatskoj, uključujući grad Zagreb, koji žele pošumiti određene dijelove svojega grada. Natječaj je namijenjen isključivo gradovima, pa se ne mogu prijaviti fizičke osobe, tvrtke, udruge građana, općine i županije. Gradovi se prijavljuju popunjavanjem obrasca koji je dostupan na mrežnoj stranici https://odizvoradomora.com/, a Povjerenstvo će, najkasnije do 28. ožujka, objaviti čije su prijave prihvaćene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:54