IZ GRADA NA SELO

Pobjegli na napušteno imanje koje je postalo senzacija: ‘Ovo je sada naš raj iako je početak bio...‘

Proveli smo dan na stanciji Kumparička koja je u vlasništvu obitelji Winkler. Poznata je svima koji se malo bolje razumiju u sir.

Stancija Kumparička gdje obitelj Winkler vodi farmu koza na kojoj proizvodi kozje sireve. Na fotografiji: Tita i njen otac Ales Winkler sa kozama. 

 Tomislav Kristo/Cropix

Istarska stancija Kumparička, u Krnici blizu Marčane, poznata je svima koji se malo bolje razumiju u sir. Iako se, zapravo, osim na pulskoj tržnici i na njihovu web shopu, nemaju gdje kupiti - jedno kratko vrijeme bilo ih je na zagrebačkoj tržnici Kvatrić - Kumparičkini kozji sirevi od sirova mlijeka iz ekološkog uzgoja vrhunskom kvalitetom i jedinstvenom aromatikom istarskog terroira nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Ponosno će vam ih ponuditi u najboljim restoranima, a glas o njima na ovdašnju farmu privlači i zahtjevnije strane turiste koji ne kriju oduševljenje.

Ukratko, kozji sir s Kumparičke, i mladi i odležani, danas je pojam beskompromisne superiorne kvalitete i najviši standard koji je ikad u Hrvatskoj postavljen u zanatskoj proizvodnji. A uz taj artisan...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. ožujak 2024 14:53