LOKALNI IZBORI

Počinje bitka za Zagreb: Otkrivamo tko su izgledni kandidati, moguća su i neka iznenađenja!

Odlaskom šefa HSLS-a Darinka Kosora s mjesta predsjednika zagrebačke Gradske skupštine, praktički je i službeno počela kampanja za lokalne izbore u Zagrebu koji su na rasporedu u svibnju sljedeće godine.

Iako je mnogo onih koji bi se željeli vidjeti u fotelji gradonačelnika Milana Bandića, koji tu funkciju praktički obnaša 16 godina, zasad je sigurno da će u bitku za ured na prvom katu zgrade Poglavarstva na Trgu Stjepana Radića 1 tek dvoje kandidata.

Prgomet kandidat?

Osim Bandića, u kampanji za “projekt Zagreb” već odavno je HNS-ova Anka Mrak Taritaš, koja je u cijelu priču bez imalo zadrške krenula odmah nakon parlamentarnih izbora.

Ostali još čekaju s objavom svoje kandidature, no može se očekivati da će u borbu uskoro ući Sandra Švaljek, koja će na izbore ići kao nezavisan kandidat. Prema trenutnoj situaciji trebali bi joj se priključiti Andrija Mikulić, kao šef zagrebačkog HDZ-a, te Davor Bernardić, kao predsjednik gradske organizacije SDP-a.

Spekulira se i da bi u borbu mogao ući i Drago Prgomet, a prema nekim izvorima u rat za metropolu uključio bi se i Most koji bi svakako želio imati svog kandidata.

Kosorova ostavka u Skupštini, kažu neki gradski zastupnici, vrlo je očekivana te dodaju da je tajming pomno isplaniran.

- Godinu dana je do izbora, a Kosor i Bandić ne surađuju od ožujka prošle godine. No ranijom ostavkom Kosor ne bi ništa dobio. Šef HSLS-a u potpunosti se želi distancirati od Bandića prije lokalnih izbora i time poručiti biračima da će onaj tko ga zamijeni biti Bandićev suradnik. A biti Bandićev suradnik uoči lokalnih izbora, za svakog kandidata koji uistinu želi postati njegov nasljednik, svakako nije vjetar u leđa - kažu za Jutarnji.

Dva scenarija

Na tom tragu je i jučerašnja izjava Davora Bernardića, potpredsjednika Skupštine, koji smatra kako su nakon Kosorove ostavke moguća dva scenarija.

- Ili se HDZ priprema za lokalne izbore i ovo je dogovor u Domoljubnoj koaliciji ili se Darinko Kosor želi odmaknuti od loših poteza ove gradske uprave koja tri godine nije radila ništa - izjavio je Bernardić.

Kako će se odvijati cijela kampanja uvelike će ovisiti o mogućim previranjima na nacionalnoj razini, u koju su, izuzev Švaljek, uključeni svi pretendenti na mjesto prvog čovjeka Zagreba.

- Bandić je svaki dan u kampanji, kako na lokalnoj, tako i na nacionalnoj razini. Njegove nedavne kritike Vladi za sporost provođenja reformi imaju smisla. Ne želi da se nezadovoljstvo građana oko rada Vlade prelije i na Zagreb. On će ovako moći reći da ih je i sam kritizirao i upozoravao na probleme - kažu bliski Bandićevi suradnici.

Nakon što je liječnik Pavo Kostopeč zbog slabe podrške članstva odustao od kandidature za šefa zagrebačke organizacije HDZ-a, vrlo je izgledno da će u bitku s Bandićem ući i Andrija Mikulić koji oko sebe okuplja tim ljudi iz gospodarstva, ali i iz kulture i sporta. O konkretnim imenima zasad u HDZ-u ne žele izlaziti u javnost.

Hoće li preuzeti mjesto predsjednika Skupštine, Mikulić je jučer rekao kako “HDZ nije one-man-show”, te kako “za svaku poziciju, bilo onu u Skupštini ili Gradu imaju stručnu osobu.”

Rat na ljevici

Kandidaturu još ne objavljuje Davor Bernardić, a hoće li napokon ući u tu borbu ovisit će o šefu SDP-a Zoranu Milanoviću. Njih dvojica su u vrlo lošim odnosima, pa je vrlo lako moguće da umjesto Bernardića ponovno bude kandidiran neki drugi “Ostojić”.

- Oko Bernardića i Milanovića stvar je vrlo jasna. Ili će Milanović pustiti Bernardiću da se kandidira i tako mu dopustiti da izgubi ili će postaviti nekog drugog kandidata. Jasno je od prije da bi on na čelu Zagreba volio vidjeti Sandru Švaljek - kažu neki zagrebački SDP-ovci.

Milanovićevu ponudu već je jednom Švaljek odbila, a kao kandidat za gradonačelnika pokušat će se predstaviti kao nezavisna kandidatkinja i kao svojevrsni antipod Bandiću. Šest mjeseci je već obavljala tu dužnost dok je Bandić bio u pritvoru odnosno na slobodi, ali bez ovlasti, a u to vrijeme prije parlamentarnih izbora, signale za suradnjom osim Milanovića, nudili su joj i Karamarko i Most. Oko sebe navodno je već okupila ekonomske stručnjake, pravnike i poduzetnike, ali i niz nevladinih udruga.

Spekulacije da SDP podrži Mrak Taritaš, odbacio je nedavno sam Zoran Milanović, a ova bivša ministrica graditeljstva smatra kako bi ujedinjeni ipak lakše mogli doći do pobjede u Zagrebu. Naravno, s njom kao kandidatkinjom.

Prema kandidatima koji se najčešće spominju jasno je da će velika bitka za birače vladati na lijevom centru jer će u prvome redu tamo glasove tražiti Bernardić, Švaljek i Mrak Taritaš kao i mogući kandidat Mosta. S druge strane, Bandić, HDZ i Drago Prgomet mogli bi se “potući” u istočnom dijelu Zagreba koji je pretežno naklonjen desnim opcijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 12:04