SLUČAJ FIMI-MEDIA

Pod istragom i bivši direktor u Ini Bojan Milković?

Izvlačenje gotovo dva milijuna kuna koje mu se stavlja na teret odnosi se na razdoblje kada je bio predsjednik Uprave Crosca - od 2005. do 2009
 Damjan Tadić / CROPIX

Bivši ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, protiv kojega je USKOK podignuo optužnicu zbog plaćanja 612.000 kuna agenciji Fimi-Media, a iz koje se kasnije financirao HDZ, nije jedini čije bi se ime moglo naći na optužnici zbog suradnje s ovom agencijom.

Kako neslužbeno doznajemo, Županijsko državno odvjetništvo je prije više od pola godine istragu otvorilo i protiv bivšega izvršnog direktora Ine, a sada nezavisnoga naftnog konzultanta čije usluge koristi Uprava mađarskoga MOL-a, Bojana Milkovića. Premda o pokretanju strage nitko nije izvijestio javnost, da se protiv Milkovića vodi kazneni postupak u aferi Fimi-Media Jutarnjem su listu potvrdili i tužiteljstvo i Milkovićev odvjetnik Goran Mikuličić.

Izvlačenje novca, koje mu se stavlja na teret, preko agencije Fimi-Media, odnosi se na razdoblje kada je bio predsjednik Uprave Crosca, od 2005. do 2009. godine, a osim Milkovića, istraga je pokrenuta i protiv bivšega poslovnoga tajnika Crosca, u to vrijeme Mladena Bradača.

odbijene im žalbe Njima se na teret stavlja da su u navedenome razdoblju poslove s Fimi-Medijom Nevenke Jurak preplatili za ukupno 1,972.561 kuna, oštetivši Crosco za taj iznos. Obojica su, kako doznajemo, već ispitana na zagrebačkom Županijskome državnome odvjetništvu te su zagrebačkom Županijskome sudu podnijeli žalbe na rješenje o otvaranju istrage. No, žalbe su im odbijene te je početak kaznenog postupka protiv njih postao pravomoćan. I Milkovića, koji već nekoliko godina živi u Budimpešti te radi kao konzultant, i Bradač koji je navodno u mirovini, na ispitivanju su porekli djelo. Vještačenjem poslovanja Fimi-Medije iz istrage prije pet godina, utvrđeno je da je od 2005. do 2009. Crosco isplatio Fimi-Mediji ukupno 4,1 milijun kuna, a riječ je o nizu marketinških poslova, poput usluga grafičke pripreme i tiska posjetnica, prigodnih poklona, glasnika, rokovnika te zakupa termina na TV programima.

Agencija Nevenke Jurak tako je za njih radila oglase za nastup na sajmu MOC 2006. u Egiptu, zatim izradu dizajna i tisak plakata za sajam ADIPEC u Abu Dhabiju 2007., zakup termina za emitiranje reportaže “Pitajte Crosco” na Z1 televiziji u 2007. i štošta drugoga. Vještakinja koja je analizirala poslovanje izračunala je kako je Fimi-Media za te poslove podizvođačima platila 2,1 milijun kuna, tako da bi 1,9 milijuna kuna bila razlika između naplaćenih usluga i novca utrošenih za troškove. Istim vještačenjem utvrđeno je da je u nekoliko poslova Fimi-Media izradu materijala počela prije nego je za to od Crosca uopće dobila narudžbu.

loše pamćenje I Milković i Bradač su također već bili ispitani u “glavnom” postupku u slučaju Fimi-Media, onome protiv Sanadera i ostalih, a na suđenju je Milković potvrdio kako je prisustvovao famoznom sastanku u Vladi 2007., kada je Sanader uputio direktore javnih poduzeća na razgovor s Barišićem, a ovaj je pak navodno od njih tražio da posluju s Fimi-Medijom. Milković je na suđenju rekao kako se ne može sjetiti o čemu se na sastanku razgovaralo. Međutim, rekao je kako je jednom prilikom pozvan na sastanak s Barišićem u restoran Baltazar, te kako ga je Barišić pitao je li zadovoljan suradnjom Crosca i Fimi-Medije i treba li što. Milković je također rekao kako poslovanje s Fimi-Medijom nije bilo u sustavu javne nabave, da se radilo o “kreativnim poslovima koji su se mogli izravno dogovarati”. Bradač je, pak, na suđenju posvjedočio kako je do suradnje Crosca i Fimi-Medije došlo na inicijativu Barišića koji mu je rekao da ako tvrtka ima potrebe za marketinškim materijalima, te poslove može ponuditi Nevenki Jurak.

Istrage zbog izvlačenja novca protiv šefova državnih tvrtki

Paralelno s glavnim postupkom u slučaju Fimi-Media, u kojemu bi uskoro trebalo početi ponovljeno suđenje nakon što je prvu presudu ukinuo Vrhovni sud, odvija se još niz manjih postupaka u kojima se čelnicima ili ministarstva ili javnih poduzeća stavlja na teret poslovanje s ovom marketinškom agencijom u vrijeme vladavine Ive Sanadera. Najnovija od podignutih optužnica je ona protiv Božidara Kalmete, bivšega ministra mora, prometa i infrastrukture. Bivši direktor Hrvatskih šuma, Darko Beuk, koji je osuđen na temelju nagodbe na uvjetnu kaznu, te bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar zasad su jedini od čelnika tvrtki ili ministarstava koji su u slučaju Fimi-Media i pravomoćno osuđeni. Trenutno se sudi još trojici bivših čelnika HAC-a, zatim bivšemu ministru unutarnjih poslova Ivici Kirinu, te bivšemu direktoru Fonda za zaštitu okoliša Vinku Mladineu. No, osim slučajeva u kojima su optužnice već podignute istrage su, koliko je poznato, otvorene i protiv bivših čelnika STSI-a i Hrvatske lutrije, Ante Todorića i Vesne Bakran, a navodno i protiv čelnika Plinacroa. Kako neslužbeno doznajemo, istrage bi mogle biti pokrenute i protiv bivših čelnika još desetak državnih tvrtki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 15:10