DEBATA

PODJELA DVIJU STRUJA U HDZ-u OKO BUDUĆEG ZAKONA O POBAČAJU Ne stišavaju se reakcije i rasprave nakon odluke Ustavnog suda

Martina Dalić i Andrej Plenković
 Goran Mehkek / Hanza Media

Samo dan poslije objave rješenja Ustavnog suda o ustavnosti zakona o pobačaju koji je u javnosti doživljen kao mala pobjeda onih koji zagovaraju pravo žene na izbor, dio tvrđe linije HDZ-a izradu novog zakona vidi kao priliku za konzervativni kontraudar.

Sam premijer Andrej Plenković odluku Ustavnog suda komentirao je: “Osnaživat ćemo obitelj i razvijati kulturu života. To ne podrazumijeva zabranu pobačaja na zahtjev, o čemu se neutemeljeno nagađalo ovih dana, ali obuhvaća stvaranje pozitivnog ozračja, promicanje obiteljskih vrednota i senzibiliziranost za mlade obitelji i roditelje edukacijom da se takve situacije izbjegavaju”.

Pozitiva

Ministar zdravlja Milan Kujundžić najavio je da će “Vlada žurno krenuti u pripremu novog zakona i pritom će se čuvati pravo na život, koje počinje sa začećem, a s druge strane čuvati pravo žene na odabir”. Naglasio je da će učiniti sve da se što manje žena odluči na prekid trudnoće, odnosno da se odluči čuvati život, ali ne zabranom, nego pozitivnim mjerama.

No, kako će HDZ uskladiti stav da život počinje od začeća i poštovati pravo žene na izbor? Po svemu sudeći, to neće ići baš tako glatko. HDZ je rascijepljen na dvije frakcije - na jednoj strani je struja koju, kako neslužbeno doznajemo, predvode sam premijer i Davor Božinović, koja smatra da HDZ u predstojećim izmjenama ne smije suspendirati postojeća prava žena, a na drugoj je grupacija oko Davora Ive Stiera - koja zagovara da se pooštre uvjeti pobačaja.

Koplja će se u sljedeće dvije godine lomiti oko nekoliko stvari: roka u kojemu će ženi biti dozvoljeno da obavi pobačaj, redefiniranja priziva savjesti, obaveznog tzv. razdoblja mirovanja, odnosno razmišljanja - u kojemu bi žena od zahtjeva do odlaska na zahvat trebala otići na savjetovanje, te troškova pobačaja. Ustavni sud je, naime, naložio zakonodavcu da uredi pitanje troškova prekida trudnoće - hoće li ih i u kojim slučajevima snositi žena ili na teret državnog proračuna. U EU je u većini zemalja pobačaj u javnim bolnicama za ženu besplatan. U onim zemljama koje ga naplaćuju - poput Francuske ili Bugarske - besplatan je za maloljetnice i socijalno ugrožene žene.

Iz izvora bliskih rigidnijoj struji HDZ-a može se čuti da je sve pod znakom pitanja pa i to da bi granicu dozvoljenog pobačaja trebalo spustiti na osam tjedana. Nju je javno nagovijestila HDZ-ovka Branka Juričev Martinčev: “U novom zakonu će u posebnim uvjetima biti moguć pobačaj. Ako je ženin zahtjev rezulat kriminalnog djela, ako je ugroženo zdravlje. Uvjerena sam da će novi zakon biti suvremen i da će se u raspravi donijeti zaključak da majka ima pravo birati, ali samo ako budu ispunjeni posebni uvjeti: u kojem tjednu, do kojega tjedna će to biti moguće, to će pokazati tek novi zakon o pobačaju”.

Deseti tjedan

Umjerenija struja u HDZ-u smatra da je to pogrešno tumačenje Ustavnog suda. “HDZ neće ići protiv percepcije javnosti i odluke Ustavnog suda koja je prilično jasna: nema zabrane i pobačaj je legitiman do desetog tjedna trudnoće.

Ne vjerujem da ćemo ići u restriktivniju formu postojećeg zakona, branit ćemo postojeća prava, a promjene će biti normativne i regulirat će potrebu savjetovanja i edukacije”, tvrdi izvor iz HDZ-a i dodaje:

“Naravno da ima onih s drugačijom agendom, ali ne vjerujem da će ona prevladati. Pravo je pitanje hoćemo li mi stići to napraviti u dvije godine - Ustavni sud je naložio i da se mijenjaju granice izbornih jedinica pa eto ih već godinama istih...”

SDP-ovci tvrde da neće prihvatiti niti jedno rješenje koje bi ženi otežavalo pravo na izbor. Sabina Glasovac smatra kako postoji strah da bi zakonske izmjene mogle biti retrogradne: “HDZ je deklarativno bio i za kurikularnu reformu, a napravio je sve da je blokira. Tako su sada deklarativno protiv zabrane pobačaja, a napravit će sve da ga onemoguće”.

Peđu Grbina brine to što HDZ još nije siguran hoće li “posebni uvjeti” koji trebaju biti ispunjeni za pobačaj biti postavljeni već od prvog dana trudnoće:

“Granica od 10 tjedana je donja granica i mi ne možemo ići ispod te granice, kao što je predsjednik Ustavnog suda rekao, niti referendumom”.

Pet europskih zemalja ima obavezno savjetovanje

HDZ je prije dvije godine u svom planu promjena za regulaciju pobačaja predlagao izrijekom obavezu razgovora s duhovnikom - da svećenik, muftija, rabin ili netko drugi, psiholog za one koje nisu vjernice, upozori ženu na moralne aspekte njezine odluke. Hrvatska bi u tom slučaju bila jedina zemlja u Europi koja bi zakonski regulirala takvu obavezu za žene. Portugalci, primjerice, izričito propisuju da svako savjetovanje mora biti neutralno te da osobe koje se protive ženinu pravu na izbor ne smiju sudjelovati ni u jednoj fazi priprema za legalni abortus. Na to misli SDP-ovac Peđa Grbin kad kaže da će se SDP tome protiviti. Jer, kako tumači, nametanje razdoblja razmišljanja vrlo se lako može pretvoriti u neizravnu zabranu pobačaja. Uostalom, “sumnjam da postoji ijedna žena koja o svojoj odluci nije duboko promislila prije nego što je došla liječniku”, kaže Grbin.

Obavezno savjetovanje s psihologom prije pobačaja na ženin zahtjev u Europi trenutno ima pet zemalja: Belgija, Njemačka, Španjolska, Mađarska i Slovačka. Mnogo veći broj zemalja propisuje pravo na dobrovoljno savjetovanje o alternativama, neke propisuju obavezno savjetovanje o kontracepciji nakon pobačaja, a najveći broj zemalja obvezuje liječnike da poštuju tzv. period mirovanja, odnosno da između ženina zahtjeva za pobačaj i samog pobačaja mora proći nekoliko dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:05