KOBNE 'ČREŠNJE'

PODRAVCI PADAJU K'O KRUŠKE, ALI S TREŠNJE Dvije osobe završile u bolnici zbog teških prijeloma

Dvije osobe su hospitalizirane na bolničkom odjelu za ortopediju. Jedna zbog prijeloma potkoljenice, a druga zbog prijeloma koljena, otkrio nam je danas dr. Mladen Vuljak, šef hitnog odjela u Koprivnici
 Dubravko Vutuc / Podravski list

Podravci ovih dana padaju k'o kruške. I to s trešanja! Kako smo danas doznali u hitnom bolničkom odjelu u Koprivnici, u sedam dana čak šest osoba zatražilo je njihovu pomoć zbog pada s trešnje. Da stvar bude gora, dvije su osobe hospitalizirane s teškim ozljedama ekstremiteta.

- U zadnjih tjedan dana imali smo šest slučajeva pada sa stabla trešnje. Dvije osobe su hospitalizirane na bolničkom odjelu za ortopediju. Jedna zbog prijeloma potkoljenice, a druga zbog prijeloma koljena – otkrio nam je dr. Mladen Vuljak, predstojnik Centra za hitnu medicinu Opće bolnice u Koprivnici.

Sezona trešanja s prvim danima lipnja u punom je jeku. Dok je te slasne sezonske voćke ove godine zbog mraza koji je uništio dio plodova ipak nešto manje nego uobičajeno, padova opet ima. I to teških.

Na sreću, preostale četiri osobe koje su se protekli tjedan pojavile na hitnoj zbog pada sa stabala zadobile su lakša natučenja i puštene su na kućni oporovak. No, zbog bolova ipak su promptno potražile hitnu medicinsku pomoć.

- Vjerojatno je bilo i više padova, no nisu svi potražili našu pomoć, već su otišli kod obiteljskog liječnika. Ovo vrijeme tipično je za ovakve ozljede i čim krenu lijepi, sunčani dani, ljudi se više kreću i povreda je više – tumači dr. Mladen Vuljak.

Podsjetio je da penjanje na stabla niti u kojem slučaju ne preporučuje starijim osobama jer im se lako može zavrtjeti u glavi te mogu krivo stati i tako se povrijediti. Također, za penjanje na stabla obavezna je adekvatna obuća i sigurne ljestve, a dobro bi bilo imati i drugu osobu pored sebe koja će osigurati sigurno penjanje i spuštanje po ljestvama.

Liječnici hitne pomoći u Koprivnici svake su godine početkom lipnja posebno pripravni za takve slučajeve jer pad s trešanja vrlo je čest slučaj u Podravini. Kažu kako je riječ o sezonskoj pojavi koja je aktualna mjesec dana.

Hitna svake sezone u tih mjesec dana očekuje šest do sedam ozljeda zbog padova sa slasne voćke, ali neobično je kad se toliko osoba javi već prvi tjedan. Zato opet pozivaju na izniman oprez, posebno kad je riječ o starijim osobama koje više nisu tako spretne u penjanju na drvo.

Zanimljivo je kako je prije tri godine u Podravini bila prava epidemija padova s trešnje. Padali su stari i mladi, poznati i nepoznati. Novinarske su ekipe tada zabilježile kako su zbog pada sa stabla bili teško ozlijeđeni tehnički direktor NK Slavena Robert Kerovec, bivši gradonačelnik Đurđevca Slavko Gračan, tadašnji šef đurđevačkog HDZ-a Vlado Rep te poznati koprivnički HSS-ovac Nenad Martinaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:48