TOČNO ODREDIO PROTOKOL

Pogreb na Mirogoju: zadnja Tomova režija

Tom Gotovac je nasilno, bučno, srdito i bijesno većim dijelom karijere zagovarao umjetnost
 Vjekoslav Skledar/CROPIX

ZAGREB - Posljednji ispraćaj Toma Gotovca održat će se danas u 12.30 sati na groblju Mirogoj. Čovjek koji je tvrdio da je sve movie, to je mislio konzekventno i do kraja, pa je prema jednoj verziji događaja režirao i svoj sprovod. Ideju je Gotovac navodno razradio prije 10 godina s kolegom po multimediji, Ivanom Faktorom, i to nakon njegove izložbe u Modernoj galeriji u Zagrebu. Dobro raspoloženi Gotovac tada je navodno napravio sinopsis za svoj sprovod, no oni koji ga poznaju ne žele puno otkriti.

Birtaške zafrkancije

Postoji li stvarno sinopsis i hoće li danas Tom Gotovac realizirati svoje posljednje umjetničko djelo, pokušali smo saznati od Ivana Faktora. On nije bio pretjerano raspoložen za razgovor, osim što je potvrdio da je sve oko tog dogovora vrlo neformalno. Međutim, postoji u svemu i jedno ali.

- Vi znate da je Tomislav Gotovac režirao apsolutno sve, pa je tako režirao i ovo - rekao je kratko Faktor. Gotovčeva prijateljica i umjetnica Vlasta Delimar napominje da je posrijedi tek jedna od mnogih birtaških zafrkancija i da će sprovod biti klasičan.

- Ja mogu posvjedočiti da je Tom jednom prilikom poželio klasičan sprovod, pa će tako sutra i biti na Mirogoju. Uz počasnu stražu i glazbu, a nad grobom će mu jedna djevojka pjevati pjesme Billie Holiday - rekla je Delimar.

Vrlo emotivno oprostili su se jučer od Toma Gotovca prijatelji i poklonici njegove umjetnosti. Komemoracija je održana u kinu Tuškanac uz projekcije kratkih Gotovčevih videoradova, baš na mjestu gdje je prije točno 10 godina bila premijera njegova filma o Glennu Milleru.

Na komemoraciji su bili i Gotovčeva kći Sara i supruga Zora, iz Beograda je doputovao ugledni povjesničar umjetnosti Ješa Denegri, došli su Vlasta Delimar i Milan Božić, Mio Vesović i Ivan Posavec, i čitav niz umjetnika koji su s Tomom bili bliski.

Pokraj otvorene knjige žalosti topila se bijela svijeća, a govori su se raspadali i usne podrhtavale. Hrvoje Turković jedva je do točke doveo govor, a u trenutku dok se pred punim auditorijem prisjećao kako je Gotovac uvijek podržavao mlade umjetnike usprkos vlastitom marginalnom statusu, nije se više mogao suzdržavati od suza.

- Tom je uspio biti važan zahvaljujući svojoj energiji i opsjednutosti umjetnošću. Njegov je cijeli život bio jedan konceptualiziran umjetnički proces - rekao je Turković.

Kompleksni kontekst

Vrlo inspirativno i s poštovanjem koje razotkriva koliko su bili bliski o Gotovcu je govorio i Ješa Denegri.

- Tomov se rad mora razumjeti u visokim koordinatama jednog kompleksnog neoavangardnog konteksta, a njegov je pothvat u umjetnosti jedinstven i po tome što je umjetničku aproprijaciju s izvanjskih objekata preselio na vlastiti lik, vlastitu staturu, tijelo i glas - rekao je Denegri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:17