INA, MOL i PODRAVKA

Polančec i Sanader nisu odgovorni. Zasad...

Hrvatski i mađarski istražitelji ne žele reći u kojem smjeru ide istraga; smješkaju se i pričaju kako izvrsno surađuju

ZAGREB - Izvori bliski državnom odvjetništvu potvrdili su nam da u ugovoru OTP-a i Podravke za sada nema elemenata kaznenog djela bivšeg premijera Sanadera i potpredsjednika Vlade Polančeca.

No, u kojem smjeru sada ide istraga, istražitelji još ne otkrivaju. Samo se tajanstveno smješkaju i ponavljaju kako je suradnja hrvatske i mađarske policije sada jako dobra i odvija se u duhu međusobnog razumijevanja i pomaganja. To znači da hrvatska strana neće morati čekati i moliti za bilo kakve papire, ugovore ili rezultate istrage s mađarskoga terena, kao što je čekala ugovor OTP banke i Podravke.

Priču o Ini, Molu, Podravci, OTP banci i Fimi, u kojoj je Fimi kredit za 10,6 posto Podravkinih dionica dala mađarska OTP banka iz depozita mađarske naftne tvrtke Mol, jer je Mol zauzvrat dobio upravljanje u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini, hrvatska javnost još nije do kraja svladala, a istražiteljima je ona već stara. Taj su dio istražitelji, navodno, ‘apsolvirali’ prije nekoliko dana, a istraga je odmaknula dalje.

Ugovor otkrio dug

Taj je ugovor otkrio da Podravka OTP banci, od ukupno 34,2 milijuna eura kredita, duguje još nešto više od 28 milijuna eura i da ih mora vratiti do 30. rujna. Prvu tranšu od oko 6,2 milijuna eura već je vratila, kroz navodni depozit koji nikad neće dobiti natrag jer je u stvari bila riječ o rati za kredit.

Dakle, ne vrati li 30. rujna Podravka preostali dio duga OTP-u, ta banka može prodati 10,6 posto dionica Podravke, koje je uzela u zalog. To je istih onih 10,6 posto dionica koje je Fima Ami kupila od Francka i PBZ-a u operaciji preuzimanja Podravke.

Posljednja otkrivena karika u aferi Podravka čvrsto je povezala koprivničku kompaniju i Inu. Naime, navodno u jednoj klauzuli ugovora Podravke i OTP-a stoji da će Podravka, ne bude li mogla vratiti dug OTP-a, a njene dionice ne budu u tom trenutku na tržištu vrijedile dovoljno da se njihovom prodajom taj dug pokrije, razliku namiriti dionicama Ine. Problem je što Podravka nema dionica Ine, nego ih ima država.

Ako, dakle, doista postoji takva odredba, ona u ugovor nije mogla biti uvrštena bez dogovora s predstavnicima hrvatske Vlade. Jer, to bi značilo da je netko iz vlade obećao Podravkinim potpisnicima ugovora da će im, ako im ustreba, staviti na raspolaganje dionice Ine.

Porazno priznanje

Trenutno najprozivaniji zbog afere Podravka - Ina bivši je potpredsjednik Vlade Damir Polančec, koji je potpisivao dodatak dioničarskom ugovoru Vlade RH i Mola o upravljanju Inom, a istodobno ga se tereti da je bio ključni igrač u operaciji preuzimanja Podravke. Polančec je danas svim medijima poslao opširni demanti u kojemu, međutim, ključne optužbe - ne demantira! Precizno, Polančec ne demantira da je Mol svoje pravo upravljanja Inom, koje je dobio novim dioničarskim ugovorom, a da pritom nema više od 50 posto dionica i nije platio premiju dioničarima, platio osiguranjem novca OTP-u za kredit Fimi.

Samo tvrdi da nije bio u uredima OTP banke u Mađarskoj niti na sastancima s menadžerima OTP-a, te da nedavno nije bio s bivšim premijerom Ivom Sanaderom u Molu niti je posljednjih mjeseci imao kontakte s Molom. Nadalje, Polančec, prema vlastitim riječima, nije upoznat s odnosima Mola i OTP-a, što je za sposobnog menadžera porazno, jer su ti odnosi dostupni svakome tko ima pristup internetu. Odbacuje i da su pregovori hrvatske Vlade i Mola o Ini tekli paralelno s pregovorima OTP banke i Podravke, premda se iz datuma ugovora jasno vidi da su se zbivali otprilike u isto vrijeme.

Na šest stranica svog priopćenja Polančec lopticu prebacuje na koalicijsku vladu Ivice Račana koja je 2003. prodala prvi paket od 25 posto plus jednu dionicu mađarskome Molu. Sanaderovu vladu, pak, čiji je i on bio član, hvali jer je 7 posto Ininih dionica besplatno dala Fondu hrvatskih branitelja, 7 posto je povoljno prodala zaposlenicima Ine te 17 posto prodala u javnoj ponudi, a sve je to koordinirao on, Damir Polančec. U pravu je kad kaže da Vlada u kojoj je on bio potpredsjednik uistinu nije prodala niti jednu dionicu Molu, nego su to učinili institucionalni ulagači i građani Hrvatske, ali nakon procesa koji je, kako sam kaže, on koordinirao.

Skrivene pogodnosti

Na kraju, traži od Vlade da objavi i tajanstveni Glavni ugovor o plinskom poslovanju, uvjeren da je taj ugovor povoljan za Hrvatsku. I hrvatska bi javnost voljela pročitati taj ugovor, ali ne zato što vjeruje da je on povoljan, nego baš suprotno - sumnja da su u tom ugovoru skrivene pogodnosti date Mađarima, koje nisu mogle biti iskazane u Glavnom dioničarskom ugovoru.

Za razliku od svog bivšeg potpredsjednika, bivši premijer Ivo Sanader danas je sve demantirao u dvije rečenice: “Nemam nikakve veze s bilo kakvim poslovima vezanim uz Podravku, OTP banku i Mol ili Inu i nisam u vezi s tim sudjelovao ni u kakvim razgovorima niti sam za takve moguće razgovore znao. Riječ je o prljavoj insinuaciji koju s gnušanjem odbacujem.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 13:09