OD 15.LISTOPADA NA IZDRŽAVANJU KAZNE

Polančecov dan u zatvoru: Ujutro direktor, noću u zatvoru, a radit će za 25 posto svoje plaće

S obzirom na duljinu kazne, Polančec će boraviti u jednoj od kaznionica poluotvorenog tipa
 Goran Mehkek / Cropix

Kada 15. listopada krene na izdržavanje kazne od deset mjeseci zatvora, jer je vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću iz državnog proračuna platio pola milijuna kuna za nepotrebnu stručnu studiju, bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec prvo će se javiti na Odjel za dijagnostiku i programiranje u zatvoru u Remetincu, gdje će stručnjaci izraditi prijedlog programa za njegovo odsluženje kazne.

Bez sata, sa žlicom

Na ulasku u zatvor obavlja se pretres i pregled zatvorenika kojemu se oduzimaju sve stvari. Ne smije zadržati ni ručni sat, niti pribor za osobnu higijenu. Polančec će dobiti jedno pakiranje wc papira, jednu četkicu i pastu za zube, najjeftiniji pribor za brijanje i sapun.

Svaki zatvorenik zadužuje posteljinu i sandale te pribor za jelo, odnosno zatvorenici mogu jesti samo žlicom. Pravnik, psihijatar i osobni referent, koji će Polančecu biti dodijeljen, u roku od oko mjesec dana izradit će tako i prijedlog u koju će konkretno kaznionicu biti upućen, a konačnu odluku o tome donijet će Središnji ured za zatvorski sustav. Prije odlaska u dodijeljenu mu kaznionicu, Polančeca će pregledati i liječnici. S obzirom na to da je osuđen na kaznu manju od godine dana zatvora, Polančec će boraviti u jednoj od kaznionica otvorenog tipa ili poluotvorenog tipa. Središnjem uredu za zatvorski sustav Polančec će, kako je već u medijima najavio, podnijeti molbu da mu se odobri odlazak na radno mjesto, a za to će mu biti potrebna i suglasnost poslodavca. Bivši potpredsjednik Vlade nakon odlaska iz Vlade zaposlio se u tvrtki za poslovno savjetovanje Irikon, koju je 17. studenoga 2010. godine osnovala njegova supruga Jasminka Fanuko-Polančec.

Posao i rešetke

Polančec će tako svaku noć spavati u zatvoru, a ujutro može odlaziti na posao. Putovati može svojim osobnim automobilom, a troškove putovanja snosi poslodavac. Kada mu završi radno vrijeme, Polančec će se vraćati iza rešetaka. Bivšem potpredsjedniku Vlade ostat će samo 25% od prijavljene plaće, dok će 75% njegove zarade ostati kaznionici. Inače, tvrtka Irikon ima sjedište u Koprivnici, a Polančec ima status direktora. Temeljni kapital joj je 20.000 kuna, a tvrtka je registrirana za široki spektar djelatnosti, od poslovnog savjetovanja do djelatnosti za njegu i održavanje tijela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 11:24