PRIVILEGIJE U ZATVORU

Polančecu dali laptop, ali ne smije na internet

Računalo treba za proučavanje spisa iz afere Spice
Zagreb, 151012.Remetinec.Bivsi potpredsjednik Vlade, Damir Polancec, nesto iza 15h javio se u zatvor Remetinec radi izdrzavanja zatvorske kazne u trajanju od 10 mjeseci zbog narucivanja nepotrebne studije od jednog vukovarskog odvjetnika. Nakon javljanja u Remetinec, Polancec ce biti premjesten u jedinicu otvorenog tipa odakle ce moci ici na posao.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajač / CROPIX

Damir Polančec u zatvorskoj ćeliji odnedavno smije koristiti vlastiti laptop. Uprava zatvora u Remetincu dopustila mu je korištenje prijenosnog računala, ali prije nego što su potpisali to odobrenje, morali su se uvjeriti da Polančec pritom neće imati pristup internetu.

Kako doznajemo, glavni razlog zbog kojeg je Polančec predao ovaj zahtjev je proučavanje materijala vezano uz aferu Spice.

- Spis ima 45.000 stranica i prema tome bio bi mu veliki problem nositi te dokumente i služiti se njima. Cijeli spis ima u elektronskom obliku, pa mu je nakon njegove molbe dopušteno da se služi vlastitim računalom - kaže naš sugovornik.

Bivši potpredsjednik Vlade ovih dana trebao bi dobiti odluku zatvora o tome može li tijekom dana odlaziti na posao u privatnu tvrtku svoje supruge u kojoj je direktor. Tu mogućnost, naime, imaju svi osuđeni na zatvor do godine dana, ali pod uvjetom da nisu u zatvoru zato što su načinili štetu poslodavcu.

Ako mu se molba odobri, postoji šansa i da Polančec bude premješten u zatvor bliži Koprivnici, gdje djeluje tvrtka. Najbliži je zatvor onaj u Bjelovaru, gdje bi mogao odslužiti svoju kaznu od 10 mjeseci zatvora zbog financiranja nepotrebne stručne studije.

Polančec je trenutno smješten u remetinečkom 5. odjelu, gdje u višekrevetnim ćelijama boravi s više od stotinu drugih zatvorenika. Na Odjelu za dijagnostiku i programiranje inače završavaju svi zatvorenici osuđeni na kaznu dulju od šest mjeseci zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 11:10