OČEKUJE SE DEBELI MINUS

POLARNA HLADNOĆA VEĆ STIGLA U Zagorju pada gusti snijeg, zabijelila se Dalmacija i sami jug Hrvatske, ali najgore nam tek slijedi!

 Jutarnji.hr/HAK/DHMZ/Čitatelj

I najnovije prognoze potvrđuju one prošlih dana - sa sjevera Europe sve do subote ujutro dolazit će nam jako hladan zrak polarnog porijekla, pri čemu će biti jakog i olujnog vjetra, čak i u mnogim mjestima u unutrašnjosti Hrvatske, a na Jadranu i orkanskih udara bure. Bit će i povremenih naleta snijega, ne samo u noći na četvrtak i tijekom četvrtka, nego u manjim količinama i kasnije, piše HRT.

Kao što su najavili prognostičari u dijelovima Hrvatske noćas je počeo padati snijeg. Prema informacijama s terena, snijeg je počeo padati u Zagrebu, a pada i u Zagorju te na sinjskom, makarskom i dubrovačkom području, a tokom dana moguć je u većini Dalmacije, čak i na otocima!

Kako javlja Dubrovački dnevnik, 'ledeno doba', kako ga gospari kolokvijalno vole nazvati, stiglo je i na dubrovačko područje. Tako je preko noći snijeg napadao u Konavlima (Konavoska brda), a građani javljaju kako je zabijelilo i u Župi dubrovačkoj, u Postranju, a u Dubrovačkom primorju pada snijeg s kišom.

HAK

Šibenski portal javlja kako je polarni prodor stigao već u prvim satima četvrtka. Hladna fronta koja se ‘doselila’ sa sjevera Europe, uz naoblačenje, koje je stiglo već sinoć i noćas donosi slabe oborine koje će uz obalu i na otocima biti u obliku kiše, ponegdje i susnježice, u zaleđu susnježica i snijeg, a lokalno uz stvaranje manjeg snježnog pokrivača.

HAK

HAK

Portal Makarsko-primorje U Makarskoj puše bura prosječnom brzinom od 50 km/h s udarima do 85 km/h.Temperatura zraka u šest sati iznosila je tek 1 stupanj C. Tijekom noći do osam sati palo je 8,3 litra kiše po m2. Nisu goleme oborine, ali uz jake udare bure kapi kiše šibaju kao ledenice.

Vozačima se preporuča oprez u prometu, osobito na cesti za Vrgorac budući po Biokovu pada snijeg koji se spustio gotovo do podnožja,odnosno na 350 metara nadmorske visine.

HAK

Kako javlja HAK, snijeg, mjestimice vrlo gust, pada u Gorskom kotaru, Lici, središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji pa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci i obratno trenutno nema slobodnog cestovnog pravca.

Sljedećih će dana biti hladnije, gotovo diljem kopnenog područja i uz cjelodnevne minuse. Štoviše, u noći i ujutro tijekom vikenda temperatura zraka će se ponegdje vrlo vjerojatno spuštati i na oko -20 °C, osobito u gorju! Uz promjenljivu su naoblaku mogući naleti snijega, ne samo na kopnu nego i na Jadranu, čak i na udaljenijim otocima. No, za većinu je vjerojatno znatno važnije još jednom upozoriti na hladnoću - i zbog jake i olujne bure, ponegdje na udare i orkanske, osobito u petak, a i zbog temperature koja će se spuštati na vrijednosti rijetko kada doživljene na moru početkom siječnja, i to ne samo u petak i subotu, nego vjerojatno i u nedjelju ujutro, kada vjetar oslabi.

HAK

Postupno ublažavanje zimskih uvjeta očekuje se tek u prvoj polovini idućeg tjedna.

Vezano uz najavu niskih temperatura i snježnih padalina u većem dijelu Hrvatske, uz kišu ili snijeg koji već padaju u nekim dijelovima Hrvatske, DUZS je preko svojih područnih ureda kontaktirao predstavnike žurnih službi koji su potvrdili da su spremni na eventualno pogoršanje vremenskih uvjeta na svom području.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:16