PORAŽAVAJUĆE BROJKE

Policija na moru ima pune ruke posla: U nepropisnom glisiranju uhvatili 39 plovila, prednjače stranci

Zadarski policajci novčanim kaznama prekršajno su sankcionirali ukupno 26 stranih i osam domaćih gostiju

Ilustrativna fotografija

 Tonci Plazibat/CROPIX

S turističkom sezonom dolaze i pojačane morske aktivnosti, kako gostiju tako i policije. U proteklih pet dana policijski službenici zadarske Postaje pomorske i aerodromske policije službenim plovilima kontrolirali su područje zadarskog akvatorija i nastavili s aktivnostima pojačanog nadzora na moru radi održavanja povoljnog stanja sigurnosti.

Brojke su poražavajuće. U nepropisnom glisiranju zadarski policajci zatekli su 34 plovila zbog čega su, sukladno odredbama Pomorskog zakonika, novčanim kaznama prekršajno sankcionirali ukupno 26 stranih i osam domaćih gostiju. Također, policija je utvrdila i dva prekršaja iz Zakona o obveznim osiguranjima u prometu te sankcionirala dva domaća gosta koji nisu posjedovali policu obveznog osiguranja plovila.

- Savjetujemo nautičare da se pridržavaju propisa kojima je reguliran promet na moru radi svoje osobne i sigurnosti drugih osoba. Također, savjetujemo kupačima da paze na svoju sigurnost, plivaju do mjesta koja su označena plutačama, odnosno da ne plivaju na udaljenosti većoj od sto metara od obale - kažu iz PU zadarske, usput podsjećajući i ronioce na obvezu propisnog označavanja mjesta na kojem rone.

Posla na moru imali su i senjski policajci na više lokacija oko otoka Raba i Paga. U nedozvoljenom glisiranju unutar 300 metara od obale zatekli su pet osoba - tri njemačka te po jednog austrijskog i češkog državljana. Zbog utvrđenih prekršaja izdani su im obavezni prekršajni nalozi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 12:58