PANIKA U OGULINU

POLICIJSKO PRIVOĐENJE UGLEDNOG OGULINCA IZAZVALO POTRES PODNO KLEKA Istraga o pedofiliji trese hrvatski gradić; SDP i HNS TVRDE 'Nije naš!'

 Robert Fajt / CROPIX

Policijsko privođenje uglednog Ogulinca, člana gradskog predstavničkog tijela, zbog sumnji da je mamio dijete za zadovoljavanje spolnih potreba u gradu podno Kleka, dobilo je i svoju političku dimenziju.

Oporbeni Klub SDP-a i HNS-a koji broji sedam od 19 gradskih vijećnika imao je potrebu javnosti priopćiti da “nijedan od njih nije uhićen zbog sumnji na tako gnusno djelo” te se javno ogradio od bilo kakvih sumnji o kojima Ogulin bruji danima.

Isprika ili kazna

- U medijima se zadnjih dana govori i piše (a u kuloarima još i više) o jednom gradskom vijećniku koji je priveden u Policijsku postaju Ogulin zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela mamljenja djece za zadovoljenje spolnih potreba. Oštro osuđujemo postupak našeg kolege, bez obzira na to o kome je riječ, te ga pozivamo da iz moralnih razloga podnese ostavku. Ne želimo presuđivati nikome unaprijed, ali smatramo da do okončanja postupka nema što tražiti u našim redovima. Ako se utvrdi da nije kriv, javno ćemo mu se ispričati, ali u suprotnome zaslužuje najoštriju, zakonom propisanu kaznu - smatra šest SDP-ovaca i njihov kolega HNS-ovac, pozivajući predsjednika Gradskog vijeća Ogulina Milana Sabljaka (HDZ), da se i on “javno izjasni što misli o ovom slučaju i da poduzme sve kako bi se utvrdilo o kome je riječ i može li taj vijećnik i dalje obnašati svoju dužnost”.

U Ogulinu vlast drži HDZ, u Vijeću ima pet mandata te podršku dva nezavisna vijećnika (bivši HSP-AS-ovci), dva SDSS-ova te po jedan HSS-ov, HSU-ov, HSP-ov. Nezavisni dogradonečelnik, bivši HSP-AS-ovac Željko Stipetić poput kolega javno se također ogradio od bilo kakve veze s optužbama.

- U Vijeću su dvojica mojih kolega nezavisnih i, na tragu kolega iz oporbe, mogu reći da ni ja, a sigurno i nijedan od njih nije taj. Nemoguće je da bi se meni dogodilo nešto takvo, ali kada bih se našao u sličnoj situaciji, dao bih ostavku, ne danas nego jučer. To se podrazumijeva. No, to je moralna kategorija i svatko odlučuje za sebe. Za mjesec dana će se održati posljednja ovogodišnja sjednica, raspušta se ovaj saziv Vijeća, pa ćemo vidjeti što će biti dalje - rekao nam je nezavisni dogradonačelnik Stipetić.

Posao za institucije

Prozvani predsjednik Gradskog vijeća Milan Sabljak slučaj nije želio komentirati. Kazao nam je da prepušta “institucijama da odrade svoj posao”.

- Nisu mi poznate nikakve informacije o tom slučaju, sve što sam čuo je iz medija, ne bih davao ocjene i komentare. Neću ništa reći o tome, ne bi bilo u redu ni kolegijalno. Neću se ni u čemu ni ograđivati. Ne želim ni u što ulaziti. Tko treba provesti postupak, neka odradi svoj posao. Sve drugo bilo bi suvišno - rekao je Sabljak.

Sporni vijećnik uhićen je prošlog tjedna nakon što ga je policiji prijavio otac dviju sestara iz Ogulina, 14-godišnje djevojčice i 21-godišnjakinje. Mlađa mu se požalila da ju je dotični pozvao u svoj stan, odnosno da ju je htio tamo odvesti, a starija da joj je nudio novac u zamjenu za seks. Osumnjičeni je odbacio sve optužbe i protivio se uhićenju, pa su policajci morali koristiti lisice kako bi ga odobrovoljili. Koja je stvarna pozadina priče policija istragom tek treba utvrditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 18:33