EKSPLOZIJA NA AUTOCESTI

POLITIČARI UMALO STRADALI ZBOG KORUPCIJE S GUMAMA Pukla im guma dok su jurili 160 km/h, a na nove je potrošeno 350 tisuća kuna

Iako je na nove gume potrošeno 350.000 kuna, one na automobile nisu postavljene, nego se vozilo sa starima

Zamjenik osječkoga gradonačelnika Denis Ambruš i pročelnik za kulturu Dražen Alerić u četvrtak ujutro zamalo su stradali kod odmorišta Beketinci, na autocesti Slavonica, kada je pri brzini od oko 160 kilometara na sat na službenom vozilu Renault Laguna, registarskih oznaka OS 342 IS, u vlasništvu Grada, eksplodirala prednja lijeva guma.

Novi šok za putnike uslijedio je kada su provjerom u službi za održavanje voznog parka Grada Osijeka dobili podatak da su posljednje gume za taj automobil kupljene neposredno uoči lokalnih izbora, 3. svibnja ove godine, a prije toga i u travnju prošle godine. Na vozilu su, međutim, bile istrošene gume, proizvedene 2009. i 2010. godine!

Gdje su nestale gume?

- Samo zahvaljujući prisebnosti vozača ostali smo živi. Čim je primijetio podrhtavanje vozila, počeo je polako kočiti. Guma je eksplodirala kad je brzina već bila smanjena pa je uspio vozilo usmjeriti prema zaustavnoj traci. Sreća je što u tom trenutku na autocesti nije bilo prometa. U šoku sam i ne razumijem da se na ovakav način netko mogao poigrati sa sigurnošću ljudi - kaže Dražen Alerić.

Gume Continental, kupljene za automobil Laguna u travnju 2012., koštale su 9925 kuna, a one istog proizvođača i nabavljene za isti automobil prije samo dva mjeseca stajale su 9480 kuna. No, sada je očito da ni jedne, ni druge gume nisu stavljene na automobil za koji su kupljene. Gdje su završile, nitko ne zna. Sudski vještak kojega je angažirao Grad Osijek utvrdit će sve potrebne činjenice o starosti i stanju guma koje su dovele do nesreće. Šef voznog parka bio je Ronald Pavošević, osobni vozač bivšega gradonačelnika Krešimira Bubala, koji je Bubala vozio i dok je obnašao funkciju osječko-baranjskog župana.

Iza leđa javne nabave

Kad su pregledani svi računi za kupnju automobilskih guma na šest vozila koliko ih je u vlasništvu Grada, ustanovljeno je da je za tu namjenu u četiri godine potrošeno oko 350.000 kuna.

Sada se istražuje koliko je od tolike količine guma uistinu potrošeno. Zanimljivo, Grad Osijek je u protekle četiri godine uvijek nabavljao automobilske gume do iznosa od 70.000 kuna kako bi se izbjegao postupak javne nabave.

Sve su gume kupovane kod istog dobavljača, tvrtke Prkoš company iz Osijeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 08:37