SKANDAL U OSIJEKU

POLITIČKA KORUPCIJA Vrbošić spriječio raspravu o svom nepotizmu, no oporba ga smijenila

 Vlado Kos / Cropix

OSIJEK - Točno tri mjeseca prije redovnih lokalnih izbora HDSSB je izgubio većinu u Gradskom vijeću Osijeka. Štoviše, smijenjen je i njihov predsjednik Vijeća Josip Vrbošić, što doduše u ovoj stranci ne priznaju, pa se sada može tumačiti kako Osijek ima dva predsjednika Vijeća, iako niti jedna strana ne priznaje onog drugog.

Druga strana u ovoj priči je nova većina sastavljena od oporbenih stranaka i nezavisnih vijećnika te dojučerašnjeg HDSSB-ovog koalicijskog partnera HNS-a. Oni su naime u jednoj situaciji bez presedana održali krnju sjednicu Vijeća na kojoj su smijenili Vrbošića i izabrali nezavisnog Miroslava Šimića.

Za obje odluke ruku je podiglo 13 vijećnika SDP-a, HDZ-a, HNS-a, HSP-a dr. A. Starčević te nezavisni vijećnici, čime je Vrbošić uspio ujediniti sve relevantne osječke političke opcije u tzv. antiglavaševsku koaliciju. No, svemu tome prethodio je još jedan osječki politički cirkus koji će svoj epilog, vrlo je izvjesno, dobiti u Ministarstvu uprave, budući da se u HDSSB-u ponašaju kao da se ništa nije dogodilo.

Sve je počelo zahtjevom 13-ero vijećnika da se u dnevni red po hitnom postupku uvrsti Vrbošićevo razrješenje zbog nepotizma odnosno „pogodovanja u zapošljavanju ili dodjeli posla bez natječaja najužim članovima obitelji (čak njih troje) i to u gradskoj tvrtki Vodovod.“

Ti vijećnici smatraju da je Vrbošić ovom „političkom korupcijom“ naštetio ugledu Vijeća. No, nakon tumačenja tajnice Grada Jadranke Nikolov, kako se ova točka ne može po hitnom postupku uvrstiti u dnevni red, prije nego li se prozvani, u skladu s Poslovnikom, o njoj očituje u roku od 8 dana, Vrbošić, inače profesor na Pravnom fakultetu, ne dopušta da se uopće glasuje o uvrštavanju njegova razrješenja i izbora novog predsjednika u dnevni red.

Iz HDSSB-a su svom novopečenom članu dali za pravo, dok je „oporbena većina“ ustrajala na svome zahtjevu u raspravi u kojoj su jedni druge „šamarali“ pravnim terminima i paragrafima, a HDSSB-ov Ivica Završki u jednom je trenutku izašao iz okvira usporedivši zahtjeve oporbe s metodama Komunističke partije iz 1945. godine i vješanjem ljudi bez suđenja.

Kako je Vrbošić odbio prijedlog oporbe, oni tada većinom glasova ne prihvaćaju dnevni red kojeg je on predložio, nakon čega Vrbošić prekida sjednicu i zakazuje novu za osam dana. No, to nije bio i kraj priče. HDSSB-ovci i stručne službe Grada napuštaju vijećnicu, ali u njoj ostaje 13-ero potpisnika zahtjeva za Vrbošićevom smjenom te HSP-ov Daniel Srb.

Vijećnik Šimić objašnjava kako se sjednica može prekinuti ako nema kvorum ili ako se remeti red i mir, a budući da ništa od toga nije bilo, predsjedanje preuzima drugi dopredsjednik Vijeća Goran Mikan (SDP). U nedostatku potpore stručnih službi između sebe odabiru zapisničara i ovjerovitelje zapisnika te njih 13 konačno razrješuje Vrbošića uz poruke kako je „svojom političkom trgovinom uprljao lice cijeloga Osijeka“ te da je „njegovo ponašanje nedostojno čovjeka koji je 10 godina bio hrvatski veleposlanik u BiH.“

Podsjetilo se javnost i kako je Vrbošić prije godinu dana iskradanjem iz vijećnice srušio kvorum i tako pomogao HDSSB-u da naknadno smijeni Gordana Matkovića s mjesta predsjednika Vijeća i na tu funkciju postavi njega. Gradonačelnik Krešimir Bubalo naknadno je poručio kako će „ova karnevalska priča dobiti svoj nastavak“, dodavši da je za njih sjednica prekinuta i da se njezin nastavak očekuje kada ga Vrbošić zakaže, čime je dao do znanja da ne priznaje njegovu smjenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 00:37