SLUČAJ AGROKOR

POLITIČKE REAKCIJE NA IZVJEŠTAJ REVIZIJE Bernardić: 'Todorić nije mogao ovo raditi sam' MRAK TARITAŠ 'Dobro je što je podnesena kaznena prijava'

 
Davor Bernardić
 Goran Mehkek / Hanza Media

Nakon prezentacije revizijskog izvještaja za Agrokor za prošlu godinu počele su pristizati brojne političke reakcije.

Nedugo nakon prezentacije, na press konferenciji se pojavio predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

- Ono što smo mogli čuti od Ramljaka, radi se o tome da je iščitao gubitak od preko 20 mlrd. kuna i postavlja se pitanje kako je bilo moguće svih ovih godina da se kroz knjige vodi dobit. Nije u tome očito bio sam Todorić, mnogi su mu pomagali i očekujemo da se utvrdi odgovornost. Ovo je brakorazvodna parnica HDZ-a i Todorića. Način na koji se ovo može raspetljati može biti poguban za gospodarstvo. Ovakve situacije više u Hrvatskoj neće biti moguće. Neće biti moguće muljaže i na ovaj način odnositi se prema hrvatskom gospodarstvu i zaposlenima. Imali smo Plenkovića koji je umjesto 40 tisuća radnih mjesta spašavao jedno - ono ministra Zdravka Marića. Pitam otvoreno Plenkovića tko je lagao - Marić ili Plenkovićev povjerenik Ramljak? Pozivam ga da se prestane skrivati iza redoslijeda glasanja i da u srijedu u Saboru izglasamo povjerenstvo. To je nužna i jedina logična i realna stvar. Neka odgovori tko je pisao lex Agrokor, što su radili predstavnici Knightheada u sastanku na Vladi prije pisanja lex Agrokora. Da li vi znate da će strvinarski fond na transakciji u Agrokoru zaraditi 70 posto? Kako je moguće da jedna tvrtka na posrnulom Agrokoru zaradi 70 posto? Na to mora odgovoriti Plenković, rekao je u svom izlaganju Bernardić.

- Pozivam ga da na ta pitanja odgovori. Da li iza pisanja lex Agrokora stoji strvinarski fond i kako je moguće da se upravo ovakva situacija događa u kompaniji da se 5 mjeseci ne objavljuje niti jedno financijsko izvješće a čuli smo da je situacija u tom periodu odlična. Pozivam ga da pokaže izvješća o poslovanju u zadnjih 5 mjeseci, rekao je još Bernardić, kojega je citirala televizija N1.

- U Hrvatskoj se obično nekoga optuži za kriminal, a onda se ne dogodi apsolutno ništa. Todorić nije mogao biti sam. Ako Plenković smijeni ministra financija, to ne može biti alibi za ovaj igrokaz koji je Vlada napravila oko lex Agrokora. Čuli smo da je preplaćen porez državi, da je isplaćivana dividenda u Agrokorovim poduzećima i da je napravljen gubitak. Priča je sve mutnija i zamršenija. Nije mi jasno zašto Plenković toliko bježi od istražnog povjerenstva. A Ramljak mora objasniti što je radio s predstavnicima Knightheada, kazao je.

HNS se ne želi miješati u sudske procese ni individualnu odgovornost pojedinaca

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati priopćila je da se glede predstavljenog revidiranog financijskog izvješća Agrokora d.d. i revidiranog konsolidiranog financijskog izvještaja grupe ne želi miješati u sudske procese ni potencijalnu individualnu odgovornost pojedinaca, te da je zanima isključivo budućnost Agrokora.

Prošlost Agrokora načelno je svima jako dobro poznata i neupitno je da je riječ o koncernu koji je imao velikog utjecaja na hrvatsku industriju i poljoprivredu. Napravljeno je puno dobrih poteza, ali i onih loših, što je rezultiralo time da je kompanija zapela u velike financijske probleme. Kako je do toga došlo i tko je za to odgovoran istražit će mjerodavna državna tijela i institucije koje će, utvrde li se nepravilnosti, u konačnici postupiti sukladno zakonima Republike Hrvatske, kaže se u priopćenju.

Za HNS je najvažnija budućnost i buduće poslovanje Agrokora s fokusom na njegovo daljnje razvijanje, na dobrobit svih njegovih zaposlenika i hrvatskog gospodarstva općenito s naglaskom na vraćanje dugova svim dobavljačima, spašavanje radnih mjesta, te očuvanje hrvatske poljoprivrede i industrijske proizvodnje, kaže se.

HNS poziva sve aktere na hrvatskoj političkoj sceni na ozbiljnost i odgovornost u javnoj komunikaciji u slučaju Agrokor.

Anka Mrak-Taritaš (GLAS): Potvrđeno ono na što se sumnjalo

Predsjednica stranke Građansko liberalni savez (GLAS) Anka Mrak-Taritaš komentirala je revidirano financijsko izvješće za cijeli koncern Agrokor objavljeno u ponedjeljak istaknuvši da je ono potvrdilo sve ono na što se sumnjalo pritom izrazivši žaljenje što prošlog tjedna u Saboru nije osnovano istražno povjerenstvo za Agrokor.

"Sve ono na što smo sumnjali od proljeća sada se pokazalo da je tome tako. Loše upravljanje, rođački kapitalizam koji će u konačnici djelomično platiti i hrvatski porezni obveznici, sprega privatnog kapitala i države", izjavila je Mrak-Taritaš za Hinu.

U tom svjetlu kaznenu prijavu protiv odgovornih u Agrokoru ocijenila je dobrim potezom jer, smatra, više se nikada ne smije ponoviti da jedna tvrtka i proizvodi i prerađuje i prodaje.

Mrak Taritaš izrazila je pritom žaljenje što prošlog tjedna u Saboru nije osnovano istražno povjerenstvo za Agrokor. "Žao mi je što u Saboru nije bilo dovoljno povjerenja da se izglasa povjerenstvo. To je odgovornost i SDP-a i i HDZ-a, a to povjerenstvo je važno kako bi se utvrdila i politička odgovornost", kazala je.

Beljak: Svjedoci smo 'monstruoznim optužbama s jedne, ali i s druge strane'

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak u ponedjeljak je komentirajući revidirana izvješća Agrokora za 2016. o kojima je izvijestio izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak, istaknuo kako smo svi skupa u Hrvatskoj svjedoci "monstruoznim optužbama s jedne, ali i s druge strane" te poručio kako u ovom trenutku nije spreman nekome vjerovati, "pogotovo ne nekome koga je HDZ instalirao na bilo koju funkciju".

"Svjedoci smo svi skupa u Hrvatskoj monstruoznim optužbama s jedne, ali i s druge strane. Tako da u ovom trenutku nisam spreman nekome vjerovati, pogotovo ne nekome koga je HDZ instalirao na bilo koju funkciju", izjavio je Beljak Hini.

Beljak je rekao da ono što priča Ivica Todorić, ako je istina, su strašne stvari, da mu država želi preoteti kompaniju, manje-više, to je njegova suština. S druge strane, kaže Beljak, imamo podatke o milijardama, o ciframa koje su nezamislive.

"I ja u toj cijeloj priči doista ne znam što bih rekao. Ako je istina jedna ili druga strana, ili obje, ja doista ne znam o čemu se radi", kaže čelnik HSS-a.

Komentirajući to što je Ramljak rekao da je podnio kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba, Beljak je rekao da je to za očekivati jer cijela javnost očekuje da će "netko stradati u toj cijeloj priči".

"To visi u zraku. To je jasna stvar, a ja tu ne bih ništa posebno komentirao, jedino kažem, s jedne i s druge strane pljušte nevjerojatne optužbe. Ponavljam još jedanput, i čini mi se da je to proizvod, da je to jedan katastrofalan kraj u principu HDZ-ovog privatizacijskog modela, po čemu je sve i nastalo. I to mislim da nije Agrokor jedini, on je samo najveći u toj cijeloj priči od 'balona od sapunice' koji je trebao prije ili kasnije puknuti", rekao je Beljak.

"To je model koji je krenuo od 1990-tih, koji je išao dok je mogao ići, a to očito više ne ide. Dakle, krivac je onaj koji je osmislio taj model - a to je HDZ", poručio je predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

Sinčić: Lažiranje izvješća u Agrokoru je sramota za zemlju i njezine institucije

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić ocijenio je u ponedjeljak kako je "lažiranje izvješća u Agrokoru sramota za zemlju i njezine institucije, koje su prevare desetljećima tolerirale," te smatra apsurdnim da su predloženi članovi istražnog povjerenstva za Agrokor bili u vlasti u vrijeme kad su nastale nepravilnosti navedene u revidiranom financijskom izvješću Agrokora.

"Potrebno je objediniti sve kaznene prijave koje su desetljećima podnošene protiv Agrokora, a po njima ništa nije poduzimamo, s ovima zadnjima Ramljaka i Todorića te tražiti kaznenopravnu odgovornost svih uprava", istaknuo je Sinčić u priopćenju objavljenom u ponedjeljak nakon predstavljanja revidiranih financijskih izvještaja Agrokora Grupe i Agrokora d.d.

"Sada je potpuno jasno da su svi bivši predsjednici Vlade i ministri gospodarstva, poljoprivrede, a osobito financija znali odnosno morali znati sve što se događalo oko i u Agrokoru", ustvrdio je Sinčić.

"Povlaštenim kreditima, ogromnim poticajima, koncesijama nad zemljom i izvorima vode za male iznose, toleriranjem neplaćanja poreza, kršenje radničkih prava, korištenjem bonova i brojnim drugim pogodovanjima vlasti su dozvolile da Todorić od Agrokora napravi ono što je danas. Hrvatska je premala zemlja koliko je Agrokor velik, a ogromne rupe i prevare koje su se sada pokazale ministri su sigurno uočili i mnogo prije te upravo zato tražimo njihovu političku odgovornost. Apsurdno je da su predloženi članovi Povjerenstva za Agrokor svi odreda bili ili jesu u vlasti u vrijeme kad su nastale navedene nepravilnosti", istaknuo je predsjednik Živog zida u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:48