IVAN RIMAC

'Politički centar odumire u većini europskih zemalja'

Birački potencijal centra uvijek je značajan. HDZ i SDP imaju mogućnost zagrabiti u taj bazen, čak mogu osvojiti veći dio
 Nina Đurđević/EPH

Tko bolje zahvati u prostor političkog centra, HDZ ili SDP, bliži je izbornoj pobjedi - na tu bi se konstataciju mogla svesti analiza profesora Pravnog fakulteta u Zagrebu i uglednog političkog analitičara Ivana Rimca o kapacitetima centrističke politike u Hrvatskoj.

Tema je potaknuta najavama lidera dviju ključnih stranaka da bi mogli uvući bodlje radikalizma i okrenuti se zanemarenim glasačima centra, kao i namjerom kruga manjih stranaka, rasutih između HDZ-a i SDP-a, da se pokušaju povezati i svojim blokom uđu u prostor koji je na prošlim izborima zapasao Most.

Kako gledate na upravo deklariranu namjeru velikih stranaka, HDZ-a i SDP-a, da se ubuduće više posvete osvajanju političkog centra?

- Centar je i inače bio interesna sfera i jedne i druge velike stranke, i bez obzira na to što se uglavnom raspravljalo o ekstremnim stavovima HDZ-a ili SDP-a, tj. skretanju udesno ili ulijevo, izbore je redovito dobivao onaj tko je više ušao u prostor centra. Nažalost, na prošlim izborima te su se stranke odlučile za direktni međusobni sukob jačanjem ideološkog obrasca, pa je centar nenadano kliznuo u ruke Mostu, rekao bih, ni krivom, ni dužnom. Svoj uspjeh Most može zahvaliti prije svega uvjerenju da bi on mogao biti opća platforma za sve nezadovoljnike.

Smatrate da politički centar nije bez potencijala, premda je Hrvatska jako polarizirana zemlja?

- Birački je potencijal centra uvijek značajan. Ne zanemare li ga, kao što se dogodilo u protekle četiri godine, obje velike stranke imaju mogućnost zagrabiti u taj bazen. Čak mogu osvojiti veći dio njegova potencijala zahvaljujući činjenici da su im šanse za dolazak na vlast mnogo veće nego malim strankama koje svojim glasačima u tom pogledu ništa ne mogu garantirati.

Kolike su šanse da se HDZ ili SDP sada zaista počnu pomicati prema centru?

- Teško je reći, ali dosad su Tomislav Karamarko i Zoran Milanović bili vezani jedan za drugoga kao lancem. Međutim, otkako je HDZ došao na vlast, Karamarkovi potezi u kadrovskoj politici, pa i pitanju tolerancije idu za radikalizacijom desne političke opcije do razine koja je teško prihvatljiva ne samo za ljevicu, nego i za birače centra. U tom se kontekstu sada otvara pitanje hoće li SDP odgovoriti zauzimanjem centra ili će Milanović, kao i dosad, na HDZ-ove radikalizme odgovarati jednako radikalnim potezima.

Karamarko je jasno godinama već ukopan u radikalno desnim stavovima, ali može li se Milanovićeva pozicija smatrati radikalno lijevom?

- Milanovićeva je retorika vrlo reaktivna na sve poteze HDZ-a i samim tim radikalizira stranku. Bez obzira na to što SDP-ovi stavovi nisu ekstremni, što će mnogi lijevi intelektualci reći da je stranka odstupila od socijaldemokratske ideje i postala zastupnik liberalnih stavova. SDP-ova politika nije radikalno lijeva, ali je pozicija stranke radikalizirana.

Što mislite o netom izbačenoj ideji o okupljanju nekog novog centrističkog bloka?

- Načelno, ideja nije loša, ali stranke centra suočavaju se, ne samo u Hrvatskoj, s velikim problemom, a to je kako definirati svoj politički program na način koji bi bio prepoznatljiv glasačima. Naime, prva je definicija centra da nije ni lijevo, ni desno. Ali to ujedno znači da se ne zna što jest. Fenomen je primijećen u većini europskih zemalja: centar odumire u prvom redu zato što ne može jasno artikulirati svoju poziciju. Odnosno u centru uglavnom egzistiraju stranke koje su vezane za jedan problem ili jedan koncept, dakle ekologija, seljaci, mladi, penzioneri…

Novi predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak pozvao je na suradnju širok krug stranaka, od IDS-a, HSS-a, HSLS-a, HRID-i do nekih još manjih formacija?

- Među pozvanima ima stranaka koje uopće ne pripadaju liberalnom centru. Većina je jasno određena kad je riječ o mogućim, desnim ili lijevim, koalicijama. Miks HSS-a s IDS-om, na primjer, bio bi nejasno politički profiliran, s rizikom da na glasače djeluje zbunjujuće. Skeptičan sam prema mogućnosti da se neke od stranaka koje su već dugo na političkoj sceni na taj način sada mogu revitalizirati i pokazati nekakvo novo lice i novi potencijal.

Kao politički analitičar, što biste savjetovali strankama koje planiraju okupljanje centra?

- HNS je više postigao kampanjom legalizacije bespravno sagrađenih objekata i poslom koji je u tom kontekstu odradila bivša ministrica Mrak Taritaš nego isticanjem svojih načelnih političkih i ideoloških opredjeljenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:06