PROGNOZA ROZITE VUKOVIĆ

POLITIČKI HOROSKOP JUTARNJEG LISTA Evo kako će 2020. izgledati za neke od najpoznatijih hrvatskih političara: Jednog čovjeka čeka posebno burna godina

 
 Marko Todorov / Srđan Vrančić / Goran Mehkek / Hanza Media

Burno.

Ako bi birali jednu riječ koja najbolje opisuje 2020. godinu za ovih 12 političara, onda je burno svakako najprikladnija. Posebno za premijera Andreja Plenkovića kojeg čekaju parlamentarni izbori, ali prije njega će svoju sudbinu saznati Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović na predsjedničkima.

Baš kao i lani, i za ovu godinu se najavljuje konačni Plenkovićev obračun s desnim krilom stranke, a tom koktelu naći će se i Milijan Brkić i Goran Jandroković, pa onda i Stier, a posredno i Škoro. Milan Bandić i dalje se suočava s aferama, ali čeka ga i Dario Juričan, a vukovarski gradonačelnik Ivan Penava sprema se za unutarstranačku borbu u HDZ-u.

Darija Hrebaka čeka pak prvi veliki test - najavio je da će njegov HSLS na parlamentarne izbore izaći samostalno...

1. Andrej Plenković

Zagreb, 241219.
Premijer Andrej Plenkovic na Badnjak prosetao centrom grada i u drustvu popio kavu u kaficu Bulldog. 
Na fotografiji: Andrej Plenkovic u kaficu Bulldog.
Foto: Tomislav Krišto / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX
Andrej Plenković

Za premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića 2020. mogla bi biti prilično burna. Već za nekoliko dana počinje hrvatsko predsjedanje EU, a od nedjelje, 5. siječnja, bit će poznat i ishod predsjedničkih izbora, te hoće li HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović ostati na Pantovčaku. Njen uspjeh, odnosno, neuspjeh zasigurno će imati velikog utjecaja i na buduću poziciju Plenkovića, pogotovo u stranci. Za par mjeseci čekaju ga riskantni unutarstranački izbori - brojni protukandidati za mjesto HDZ-ovog šefa, kao i nastavak borbe s desnim krilom stranke. Ako bi nakon lošeg rezultata na euroizborima, poraz doživjela i Grabar-Kitarović, Plenković bi se našao u vrlo nezavidnoj situaciji. A koji mjesec poslije - izbori...

2. Zoran Milanović

Rijeka, 141219.
HKD Susak.
Zoran Milanovic odrzao preizborni kup.
Na fotografiji: Zoran Milanovic.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX
Zoran Milanović

Predsjednički kandidat SDP-a i još 12 stranaka, nakon zadnjeg istraživanja Nove TV, postao je favorit u utrci za Pantovčak. Uspije li 5. siječnja pobijediti Kolindu Grabar-Kitarović, bit će to veliki povratak Zorana Milanovića na političku scenu. Nema sumnje da bi njegovom pobjedom još više ojačao i SDP pa bi nas mogli čekati i vrlo neizvjesni parlamentarni izbori, što je do europskih izbora, zbog niza sukoba u toj stranci, bilo teško i zamisliti. Na rast rejtinga SDP-a čak je utjecaja imala i sama Milanovićeva kandidatura na predsjedničkim izborima.

Ne uspije li, pak, Milanović u svom pohodu na Pantovčak, bio bi to vjerojatno kraj njegovog aktivnog bavljenja politikom.

3. Miroslav Škoro

Zagreb, 221219.
Gracani 4.
Predsjednicki izbori 2019.
Jutros u 7 sati otvorena su biracka mjesta u Hrvatskoj gdje ce po 7. put po redu od 11 kandidata hrvatski gradjani izabrati predsjednika.
Glasovanje predsjednickog kandidata Miroslava Skore
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Miroslav Škoro

Poznati pjevač uspio je u prvom krugu predsjedničkih izbora ostvariti značajan rezultat. Došao je do treće pozicije, a ulazak u drugi krug “za sitno” mu je izmakao i to ponajviše zbog njegovog izrazito lošeg nastupa u TV sučeljavanju. No, unatoč tome, ozbiljno je ugrozio Kolindu Grabar-Kitarović i time izazvao veliki nemir u HDZ-ovim redovima. U izbornoj noći najavio je i izlazak na parlamentarne izbore, a uspije li do tada na okupu zadržati desnicu koja mu je dala potporu sada, te euforiju koja ga je pratila, mogao bi ostvariti solidan rezultat. No, imajući u vidu neslaganje desnice, nije isključeno da se priča oko Škore pretvori u debakl.

4. Kolinda Grabar-Kitarović

Split, 291219.
Hotel Cornaro.
Kandidatkinja predsjednickih izbora i aktualna predsjednica RH  Kolinda Grabar Kitarovic posjetila je Split u sklopu kampanje za drugi krug predsjednickih izbora.
Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

HDZ-ovoj kandidatkinji karte se nisu dobro posložile - na njenu kandidaturu uvelike su utjecali unutarstranački sukobi i otpor prema Plenkoviću s kojim se zbližila, ali i brojni gafovi za koje je sama kriva. Sve to na kraju je rezultiralo time da je zbog kandidature Miroslava Škore izgubila veliki dio desnih glasova te jedva prošla u drugi krug izbora. Stoga bi, ako 5. siječnja uspije osvojiti drugi mandat na Pantovčaku, to mogla proglasiti svojom pobjedom. Njen neuspjeh ostavio bi velike posljedice za HDZ i Plenkovića, a ona bi morala potražiti posao izvan politike.

5. Milijan Brkić

Karlovac, 271219.
Kandidatkinja za predsjednicu Republike Hrvatske i aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarovic posjetila je danas Karlovac. Druzila se s gradjanima i clanstvom HDZa u restoranu Kristal.
Na fotografiji: Mirjam Brkic.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX
Milijan Brkić

Zamjenik šefa HDZ-a 2019. se borio se za opstanak, a zbog loših odnosa s Plenkovićem i afere SMS bio je otpisan od mnogih. Kritična situacija s Kolindom prisilila je Plenkovića da zatraži Brkićevu pomoć i s njim sklopi novi interesni savez. Tako je Brkić, iako ga je vodstvo stranke ignoriralo, pred kraj prvog kruga izbora održao govor na skupu u Ciboni, a od prije nekoliko dana je i službeno uključen u izborni stožer. Brkić se tako preko Grabar-Kitarović vratio na scenu, a nema sumnje u njegovu ulogu kad je riječ o unutarstranačkoj bitki.

6. Gordan Jandroković

Zagreb, 221219. 
Slavonska avenija 6, City Plaza.
Pracenje izbornih rezultata za predsjednika Republike Hrvatske u stozeru predsjednicke kandidatkinje i aktualne predsjednice Kolinde Grabar Kitarovic.
Na fotografiji: Branko Bacic i Gordan Jandrokovic, predsjednik hrvatskog sabora.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Branko Bačić i Gordan Jandroković

Šef Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković u protekle tri godine prometnuo se, nakon Plenkovića, u najutjecajnijeg čovjeka vladajuće stranke, iako do tada u javnosti i nije slovio kao ozbiljan političar. Upravo je on u proteklom periodu prvi obznanio neke ključne odluke - od one da je prvi poručio Anti Ramljaku da mora otići s mjesta izvanrednog povjerenika Agrokora, do toga da je dao naslutiti izbacivanje Martine Dalić iz Vlade. Također je prvi kazao Bandiću da prestane s ucjenama. Za Jandrokovića mnogi govore da bi sljedeće godine do punog izražaja mogla doći uloga ključnog čovjeka.

7. Davor Bernardić

Zagreb, 291219.
Bocarski dom
Predsjednicki kandidat Zoran Milanovic odrzao je predizborni skup. 
Na fotografiji: Davor Bernardic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX
Davor Bernardić

Šefa SDP-a Davora Bernardića, unutarstranačka je oporba pokušavala smijeniti otkako je došao. Otvoreni sukobi, suspenzije, međusobne optužbe i prozivke po medijima, potresale su SDP više od dvije godine. Ipak je uspio ostati na čelu SDP-a. Štoviše, vodu na svoj mlin potpuno je okrenuo uoči europskih izbora kada je na listu za EP stavio neke od svojih najžešćih kritičara. Osvojili su 4 mandata kao i HDZ. Od tog trenutka se počeo vraćati u igru, a bodove je uknjižio kada je podržao Milanovića. Bitka ga čeka na parlamentarnim izborima.

8. Milan Bandić

Zagreb, 231219.
Cirilometodska ulica.
Zagrebacka Gradska skupstina 30. sjednicu pocela je aktualnim prijepodnevom.
Na fotografiji: Milan Bandic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX
Milan Bandić

Milanu Bandiću slijedi teška godina - čeka ga niz sudskih procesa, neki od njemu najznačajnijih projekata poput GUP-a još nisu okončani, a njegova moć u Zagrebu, očito, sve više slabi, iako on još uvijek vješto igra sa svojim žetončićima u vladajućoj koaliciji. Oko Bandića ne prestaju afere. Ne treba stoga čuditi ni sve veća gradonačelnikova nervoza koja posebno dolazi do izražaja u kontaktu s novinarima. Dario Juričan, predsjednički kandidat, najavio je kako će njegov film “Kumek” o Milanu Bandiću imati premijeru u travnju u zagrebačkom kinu Europa.

9. Davor Ivo Stier

Zagreb, 180919. 
Markov trg, Sabor.
14. sjednica Hrvatskoga sabora koja je pocela aktualnim prijepodnevom na kojoj su zastupnici postavljali pitanja Vladi.
Na fotografiji: Ivo Stier.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Davor Ivo Stier

Bivši ministar vanjskih poslova i politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier mogao bi odigrati glavnu ulogu na unutarstranačkim izborima jer u stranci slovi kao jedan od najozbiljnijih protukandidata Plenkoviću. Stier je sam napustio Vladu nakon što se Plenković razišao s Mostom, a brojni članovi cijene njegovu principijelnost. Neće biti jedini protukandidat Plenkoviću jer su, direktno ili indirektno, kandidature najavili i Miro Kovač, Ivan Penava, Tomislav Karamarko... U kuloarima se spominjao i timski nastup Stiera, Kovača i Domagoja Miloševića, a u kojem će se smjeru odviti cijela priča oko unutarstranačkih izbora ovisi još o nizu faktora.

10. Dario Hrebak

Zagreb, 150216.
Sredisnjica HSLS-a, Zrinjevac.
Konferencija za medije Hrvatske socijalno liberalne stranke (HSLS) o temi Reforma javne uprave. O temi je govorio gospodarski strateg HSLS-a Josip Budimir.
Na fotografiji: Dario Hrebak.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak najzaslužniji je što je taj grad postao najtransparentniji u državi kad je riječ o proračunu i trošenju gradskog novca. Uveo je aplikaciju pomoću koje se vidi kako grad troši novac. Hrebak je izabran za novog predsjednika HSLS-a, umjesto Darinka Kosora. Odmah nakon što je postao šef stranke, najavio je da će HSLS izaći samostalno na parlamentarne izbore. Bit će to izazov za Hrebaka s obzirom na to da mu prvi projekt i nije baš uspio.

Naime, kandidat kojeg je podržavao neslavno je prošao u prvom krugu predsjedničkih izbora - Dejan Kovač osvojio je 0,95 posto glasova.

11. Ivan Penava

Vukovar, 201219.
Posljednji predizborni skup HDZ-a u prvom krugu izbora za predsjednika RH,kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarovic odrzala je u Vukovaru .
Na fotografiji: Ivan Penava
Foto: Ivan Peric / CROPIX
Ivan Peric / CROPIX
Ivan Penava

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava još je prije dva mjeseca najavio kako će u kandidaturu za šefa HDZ-a jer, kako je kazao, smatra da jedino tako može staviti u fokus i riješiti problem nesankcioniranja ratnih zločina iz Domovinskog rata s obzirom na to da u godinu dana od velikog prosvjeda u Vukovaru, institucije nisu napravile ništa. No, s obzirom na okolnosti, realnije je očekivati da će se kandidirati za člana Predsjedništva. Svojim sukobima s Plenkovićem, i napadima na Vladu, stekao je određeni status i dobio niz pristaša na desnici. Kandidaturom za Predsjedništvo bi s gradske razine ušao u visoku politiku i time ojačao svoju poziciju.

12. Biljana Borzan

Zagreb, 051219. 
Hotel Westin.
Krsnjavoga 1.
Sastanak Konferencije predsjednika Europskog parlamenta s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovicem i zastupnicima.
Na fotografiji: Europarlamentarka Biljana Borzan.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Liječnica iz Osijeka, koja je na europskim izborima treći put izabrana u EP, s tim da je dobila najveći broj preferencijalnih glasova na SDP-ovoj listi, jedna je od naših najaktivnijih eurozastupnica. A istim tempom, čini se, nastavit će i u 2020.

Izabrana je za potpredsjednicu grupe socijalista i demokrata u EP-u. Borzan je do sada dobila EU Oscar u kategoriji ženskih prava i ravnopravnosti spolova, uspjela se izboriti za jednaku kvalitetu proizvoda, te se nastavila zalagati za dulju trajnost uređaja. Njen rad i zalaganje je prepoznat, pa je nedavno imenovana izvjestiteljicom socijaldemokrata za dulju trajnost proizvoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:52