POSTAJE SVE TEŽE

Poplave i oko Bjelovara: Mostovi i ceste pod vodom, rastu štete na usjevima

Ivanovo Selo, 020610.Osim Slavonije poplavljeni su i odredjeni dijelovi Bjelovarske zupanije. Poplave su prisutne u Ivanovom selu i Drazici pored Grdjevca.Foto: Leon Hribljan / BJELOVARSKI LIST / CROPIX
 Leon Hribljan / BJELOVARSKI LIST

DARUVAR, GRUBIŠNO POLJE, VELIKI GRĐEVAC – Zbog izlijevanja rijeke Česme danas je za promet zatvorena županijska cesta Orlovac-Dražica - neki su cestovni mostovi pod vodom, a zbog nabujalog potoka Toplica zatvorena je i županijska cesta Kreštelovac-Sokolovac.

Nabujala Ilova, pak, probleme stvara stanovnicima Ivanovog Sela kraj Daruvara. Situaciju su dodatno pogoršale obilne padaline koje se na pojedinim mjestima slijevaju u niže predijele preko županijske ceste od Grubišnog Polja prema Daruvaru. No, situacija za sada nije kritična pa promet tom dionicom nije zatvoren.

U središtu Ivanova Sela izliila se jedna od pritoka Ilove, zbog čega je poplavljen dio dvorišta i usjeva tamošnjih stanovnika.

-Imali smo već nekoliko poplava ove godine, a s obzirom na količine kiše koje su na našem području pale u posljednjih nekoliko dana, ova najnovija nas nimalo ne čudi. U poplavama otprije nekoliko dana sačuvali smo dio usjeva, no sad će sve biti uništeno - kazao nam je Antun Frantal iz Ivanovog Sela.

Njegovim susjedima, Justini i Josipu Horaku, voda je poplavila svinjac pa su bili prisiljeni životinje privremeno premjestiti u druge objekte i prikolice.

- U posljednja dva tjedna selimo ih već treći put. Već nam je dosta tih poplava, svaki put nam nanesu veliku štetu - kaže Justina Horak.

Inače, zbog izlijevanja Ilove stanovnicima dijela grubišnopoljskog i daruvarskog područja usjevi su poplavljeni još prošlog vikenda pa je za taj dio Bjelovarsko-bilogorske županije proglašena elementarna nepogoda.

Štete se još prijavljuju, no saznajemo kako su mnogi poljoprivrednici već u prvom valu nevremena pretrpjeli stopostotnu štetu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 12:11