PRIJAVA

POREZNI USKOK PRIJAVIO SVOG BIVŠEG POSLOVNOG PARTNERA! Otkrivamo tko je direktor kojeg se tereti za milijunske malverzacije

 Ivo Ravlić / CROPIX

Možda i posljednja kaznena prijava koju je prije tihog ukidanja podnio Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara uzeta je u rad u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, gdje su započete dokazne radnje protiv poduzetnika Ivice Steinera i njegove tvrtke Steiner d.o.o. iz Brezja kod Svete Nedelje.

Kako je u četvrtak priopćilo spomenuto tužiteljstvo, “porezni USKOK” u kaznenoj prijavi tereti Steinera i njegovu tvrtku za počinjenje kaznenog djela pogodovanja vjerovnika, pri čemu je onemogućena naplata poreznog duga od gotovo pet milijuna kuna.

Bio u blokadi

Prema priopćenju, postoji osnovana sumnja da je Steiner od svibnja 2011. do lipnja 2013., svjestan da je žiroračun tvrtke Steiner d.o.o. bio u blokadi zbog nepodmirenih potraživanja Porezne uprave u iznosu od 4,979.655,17 kuna, kako bi onemogućio naplatu vjerovnika koji imaju prioritet prema očevidniku o redoslijedu naplate Fine, s drugom tvrtkom koju je vodio, Steiner Telekomunikacije d.o.o., sklopio ugovor o suradnji. U toj poslovnoj suradnji Steiner Telekomunikacije su umjesto uplata novčanih sredstava na žiroračun blokiranog Steinera obavljale plaćanja odabranim vjerovnicima te tvrtke.Tako je u spomenutom periodu putem cesija i kompenzacija odabranim vjerovnicima plaćeno ukupno 7,5 milijuna kuna, dok je istovremeno onemogućena naplata onima koji su imali pravo prvenstva, a to su Porezna uprava s nepunih pet milijuna kuna, te četiri druge tvrtke za ukupno 2,5 milijuna kuna. Hoće li tužiteljstvo i formalno pokrenuti postupak protiv Ivice Steinera i njegove tvrtke, odlučit će se kada se dobiju rezultati započetih dokaznih radnji.

Podnosio prijave

Ivica Steiner je preko dvije spomenute tvrtke imao niz nabava telekomunikacijske opreme, prvenstveno telefona i telefonskih centrala, za državu, odnosno za MUP, Ministarstvo vanjskih poslova, pa i za samu Poreznu upravu. Steiner je prije nekoliko godina podnio kaznenu prijavu protiv osoba iz Porezne uprave kada su se nove centrale i telefone uzeli od drugog ponuđača. Tvrtka Steiner je već bila u blokadi, a u međuvremenu je njezin porezni dug narastao na 12 milijuna kuna, a dug svim vjerovnicima gotovo dvostruko veći. Predložena predstečajna nagodba za tvrtku Steiner nije prošla, pa je podnesen prijedlog za pokretanje stečajnog postupka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:35