VLADA MORA...

Poruka stručnjaka: Radikalne mjere ne smiju čekati niti dana! Socijalni nemiri bit će neizbježni

Zagreb, 141211.Ured predsjednika.Danas je predsjednik Ivo Josipovic primio clanove Kukuriku koalicije te je izbornom pobjedniku Zoranu Milanovicu dao mandat za sastav nove vlade.Na slici: Zoran Milanovic, iza Ivan Jakovcic, Radimir Cacic te Silvano Hrelja.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / CROPIX

ZAGREB - Vjerojatno i presudni faktor u određivanju politike nove vlade bit će brzina s kojom će biti spremna poduzimati radikalne akcije. Oni nemaju niti dana vremena za dodatno razmišljanje.

Pritom moraju računati da će dio nužnih promejena neizbježno dovesti do socijalnih nemira. Moraju biti spremni to podnijeti, jer u protivnom će pasti zbog socijalnih nemira izazvanih neuspjehom njihove politike.

Sve zavisi o tome što želimo. Ako je cilj nove vlade državni proračun od 115 milijardi kuna, umjesto današnjega od 122 milijarde, Vlada mora pronaći dodatni izvor za izgubljenih 7 milijardi. Najlakši, najbezboljiji i najučinkovitiji način za namicanje novca je privatizacija velikih državnih kompanija.

Aktivirati OIB

Prošla Vlada na tom se području nije iskazala, ova treba iskoristiti priliku. Nova Vlada treba odmah zamrznuti mirovine za sljedeću godinu, jer već u ožujku, ne promijeni li se zakon, dolazi do novog usklađivanja.

Najkasnije u siječnju vlada mora promijeniti Zakon o radu. Ne učini li to, neće moći napraviti nijedan zahvat u strukturi zaposlenih u javnom i državnom sektoru.

Privremeno povećanje broja nezaposlenih pritom je neizbježna posljedica. Nakon toga, Vlada se treba prihvatiti izmjena mirovinskog sustava i povećanja uloge privatnog osiguranja. Paralelno, treba povećati planirane participacije građana u obrazovni sustav.

Sve socijalne naknade moraju se vezati uz OIB. Sve subvencije gubitašima trebaju biti srezane, a subvencije poljoprivredi i druge sve druge potpore smanjene na održivi minimum. Ograničenje javnog duga treba postati ustavnom kategorijom, Tako će međunarodna financijska i poslovna zajednica znati da Hrvatska ovaj puta doista misli ozbiljno.

Dugovi stižu na naplatu

Jasna će poruka biti i razina suradnje Vlade i HNB-a kao i izbor novog guvernera sredinom sljedeće godine. Povjerenje međunarodne zajednice, a s time i kreditni rejting zemlje u velikoj mjeri zavisi o tome koga ćemo na to mjesto izabrati. Sljedeće godine ne dolaze nam inozemni dugovi na naplatu, ali 2013. će po tom pitanju biti teška. Znači: sve što možemo treba napraviti odmah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 05:37