TVRTKA U BANKROTU, A ODGOVORNI UŽIVAJU

Posao iz snova u posrnulom Dalmacijavinu: Referent za zaštitu od požara vozi BMW i ima plaću od 12.000 kuna!

Luka Bucat, šef sindikata, iako je formalno referent za protupožarnu zaštitu‚ ima status člana uprave i prima plaću od 12 tisuća kuna
 Nikola Vilić, Duje Klarić / CROPIX

U posrnulom poduzeću Dalmacijavino d.o.o. troškovi plaća zaposlenih prelaze iznos ukupnog prometa tvrtke.

Tako je u prvoj polovici ove godine zbir plaća zaposlenih iznosio 20 milijuna kuna, a u istom je razdoblju tvrtka ostvarila promet od 15 milijuna kuna. Do kraja ove godine Uprava Dalmacijavina namjeravala je potrošiti 40 milijuna kuna na plaće zaposlenih, dok planirani promet za 2011. iznosi 25,8 milijuna.

Bujica direktora

Poslovna strategija u kojoj su troškovi plaća gotovo dvostruko veći od prometa tvrtke dovela je Dalmacijavino u bankrot. To je jedan od razloga što tvrtka proizvodi gubitke od oko milijun eura mjesečno .

Za tvrtku koja je uspjela upropastiti milijardu kuna Dalmacijavino ima vrlo ambiciozan sastav administracije: zaposleno je deset direktora i 19 zamjenika direktora. Među zaposlenima je i Luka Bucat, šef sindikata i direktor ESOP-Dalmacijavina, tvrtke koja želi preuzeti Dalmacijavino, a iza koje stoji Uprava.

Iako je formalno referent za protupožarnu zaštitu‚ Bucat ima status člana Uprave. Vozi službeni BMW i prima plaću od 12 tisuća kuna, bez sindikalnog dodatka i toplog obroka. Popis šefovskih, rukovodnih i direktorskih funkcija i njihovih plaća neopisiva je blamaža javne uprave . Čak dva člana Uprave imaju veća neto primanja od premijerke Kosor.

TEKST U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 15:51