TADIĆ U HRVATSKOJ

Posjet olakšava put Srbije u EU

Dio diplomata smatra da bi najjača poruka bila uhićenje zločinca Ratka Mladića
 Biljana Gaurina/CROPIX

BRUXELLES - Posjet predsjednika Srbije Borisa Tadića Vukovaru pozdravlja se i u Bruxellesu, gdje kažu da takvi posjeti pomažu Srbiji na otvaranju puta prema integraciji u EU.

Ključ za napredak

- Dobrosusjedski odnosi u regionalnoj suradnji ključni su za napredak Srbije prema EU. I ovaj posjet ide u tom smjeru i pomaže Srbiji da se suoči sa svojom prošlošću - rekao je za Jutarnji list jedan visoki diplomat EU. I drugi diplomati u Bruxellesu kažu da je Tadić dobro odabrao trenutak za posjet Vukovaru i dao signal za poboljšanje odnosa s Hrvatskom.

Pokazati odgovornost

U EU pozdravljaju i Tadićevo izražavanje žaljenja za žrtve. Međutim, neki diplomati kažu da bi uhićenje haaškog optuženika Ratka Mladića bilo najbolji dokaz da današnja vlast u Srbiji ne želi izbjegavati odgovornost za ono što je učinila Srbija ili što je učinjeno u ime Srbije.

- Hrvatska je članica NATO-a i uskoro će postati i članicom EU. Zato je u interesu Srbije da i s Hrvatskom ima što bolje odnose što je i obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji s EU ima i Srbija - kažu izvori u EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 15:16