NEDJELJOM U DVA

POSKUPLJUJE DOPUNSKO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE? Kujundžić: 'Tko želi više, neka plati više. Ako ne priskrbimo više novca, sustav će se urušiti'

Ministar zdravstva Milan Kujundžić
 Davor Pongračić / CROPIX

U emisiji HRT-a "Nedjeljom u dva" kod Aleksandra Stankovića gostovao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Ministar je naglasio da se zdravstveni sustav u Hrvatskoj po kvaliteti može usporediti s razvijenim državama, a da po dostupnosti ne zaostajemo ni za kim u svijetu.

- No sa 750 eura po glavi stanovnika, ne može se dalje. Zaduživati se nije mudro. Treba povećati prihodovnu stranu i u tome smislu tražim konsenzus - ne samo stranaka i političara već cijele nacije. Više sam puta ponudio modele - rekao je Kujundžić, a piše HRT.

Navodeći da je jedan od njih povećanje izdvajanja, Kujundžić tvrdi da za to ima nekoliko načina:

- U Sloveniji se to ne provodi samo na temelju plaće već i po imovnom cenzusu. Brojni plaćaju malo ili nimalo, čak se vode kao socijalni slučajevi. Za njih plaća država. No oni i te kako imaju vrijednosti svoga kapitala, ali to prolazi ispod radara - kazao je Kujundžić.

Kujundžić također smatra da treba razmišljati o povećanju za dopunsko zdravstveno, ali i otvoriti prostor za dodatno zdravstveno. "Tko želi više, neka plati više. Ako ne priskrbimo više novca, sustav će se urušiti", dodao je ministar.

Na pitanje je li realno da RH poveća izdvajanja za zdravstvo od 15,5%, za koje sada oko 1,5 mil. ljudi izdvaja od bruto plaća, Kujundžić je rekao da se na tih 15,5% ne bi trebalo dodavati.

- Mi spadamo u sami vrh. No nije primjereno da, kao sada, to plaća svaki treći. Nije to primjereno, a nije ni izdrživo - istaknuo je. Kujundžić je pojasnio i da se ne zalaže za povećanje doprinosa kao postotka iz plaće.

- Treba ući u imovinski cenzus. Također, treba razmisliti o povećanju dopunskoga osiguranja i uvesti dodatno, tj. uzeti dodato od onih koji imaju - izjavio je Kujundžić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 14:12