POGREŠKA LIJEČNIKA

Poslali ga doma, tri tjedna kasnije umro: KBC Rijeka mora platiti 705.000 kn odštete zbog smrti

Damir C. preminuo je 2011. godine od posljedica zaraze svinjskom gripom. Liječnici su napravili propust otpustivši ga iz bolnice
 Srđan Vrančić/Cropix

Zbog propusta u kojem tijekom pandemije svinjske gripe nisu prepoznali ozbiljnost zdravstvenog stanja Damira C., nego su ga, uz propisanu terapiju, poslali kući, a on je tri tjedna nakon toga preminuo unatoč zakašnjeloj liječničkoj intervenciji, KBC Rijeka tročlanoj obitelji pokojnog treba isplatiti 705.000 kuna odštete, u što je uključen i parnični trošak.

S tjelesnom temperaturom od 39 Celzijevih stupnjeva, Damir C. se 9. veljače 2011. obratio liječnici opće prakse koja mu je dijagnosticirala upalu pluća, dala injekciju za skidanje temperature i propisala mu Sumamed. Stanje je bilo nepromijenjeno, pa je sutradan upućen na laboratorijske pretrage i snimanje pluća.

Poslan kući

Dijagnoza je potvrđena, a terapija je ostala ista. A kako mu se temperatura povisila na 40 stupnjeva te je postao malaksao i nemoćan, odvezen je u Centar za hitnu medicinu na Sušaku, gdje je primio infuziju s lijekovima. Pulmolog mu je utvrdio influencu, propisao Klavocin i poslao ga kući uz napomenu da se za osam do deset dana javi na kontrolu u pulmološku ambulantu, a sutradan svojoj liječnici.

Ona mu je Klavocin zamijenila Efoxom, propisavši mu i Brufen u granulama za temperaturu. Dani su prolazili, temperatura nije padala, sve je teže disao, a u noći 14. veljače postao je dezorijentiran i toliko slab da je hospitaliziran u Klinici za internu medicinu KBC-a s opsežnom bilateralnom upalom pluća koja je posljedica influence izazvane virusom H1N1 i koja je dovela do teške respiratorne insuficijencije. Strojno je ventiliran i intubiran, a 22. veljače na dušniku mu je napravljen otvor. No, 5. ožujka došlo je do višeorganskog zatajenja i srčanog zastoja.

Te zime u cijelom je svijetu vladala svinjska gripa čiji je uzročnik virus H1N1. Zdravstvene vlasti upozoravale su putem medija na opasnost od gripe. U tom je periodu u Hrvatskoj bilo desetak smrtnih slučajeva te nekoliko stotina oboljelih.

Kao pretio i dijabetičar, Damir C. bio je osoba s visokim rizičnim faktorima za težu infekciju. I to su liječnici, tvrdi u tužbi njegova obitelj, znali, pa su morali posumnjati da se radi o gripi koja se komplicira te da sve skupa iziskuje ozbiljno bolničko liječenje energičnom venoznom antimikrobnom terapijom i antivirotikom.

Nalaz vještaka

"Izgubljeno vrijeme bilo je nedoknadivo, a na to se nadovezala i stručna pogreška liječnika koji su ga 10. veljače pregledali i propustili postaviti pravilnu dijagnozu, pa bi sve rezultiralo daleko boljim ishodom liječenja", stoji u tužbi. Tužena bolnica napominje da su za pacijentov dijabetes, od kojeg se nije liječio, doznali tek 14. veljače i smatraju, između ostalog, da je liječenje provedeno prema pravilima struke.

Vještak je u svojem nalazu zaključio kako je činjenica da bolesnik nije bio poslan na bolničko liječenje, nego na kućnu njegu vjerojatno doprinijela smrtnom ishodu te predstavlja liječničku pogrešku. Na koncu je i sud zaključio da zaposlenici bolnice nakon zaprimanja pacijenta na hitni trakt 10. veljače nisu u cjelosti postupili po pravilima struke. Sud je ocijenio da je i Damir C. u manjoj mjeri doprinio nastaloj posljedici jer se nije cijepio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 22:34