PREDSJEDNIK NA SUMMITU

'POSTUPAK SUCA KOLAKUŠIĆA JE LEGITIMAN, NO POTPUNO RAZUMIJEM LINIĆA' Josipović o Dalekovodu

'Ministar financija zasad je postigao dobre rezultate i mogu razumjeti njegovo nezadovoljstvo', rekao je predsjednik
 Dragan Matić / CROPIX

BRDO KOD KRANJA - Predsjednik Republike Ivo Josipović reakciju ministra Slavka Linića na odluku suca zagrebačkog Trgovačkog suda smatra "razumljivom", a postupak suca Mislava Kolakušića, koji je zaustavio sklapanje predstečajne nagodbe Dalekovoda radi ocjene ustavnosti zakona po kojem se postupak vodi "legitimnim".

'KOLAKUŠIĆ NE GOVORI ISTINU, NA VRIJEME SMO DOSTAVILI SPIS DALEKOVODA' Fina demantirala suca koji ruši predstečajne nagodbe

Reakcija ministra financija je "razumljiva", a sudac je postupio "legitimno", rekao je predsjednik Josipović. "Bilo bi dobro da i iz situacije koja izgleda loša izvučemo nešto dobro i okrenemo je sebi u korist", rekao je Josipović u četvrtak novinarima koji su ga o toj temi pitali u Brdu kod Kranja, nakon summita zemalja bivše Jugoslavije i Albanije, na kojem je gost bio i francuski predsjednik Francois Hollande.

"Neću ulaziti u personalne ocjene ni suca ni ministra. Ministar financija zasad je postigao dobre rezultate i mogu razumjeti njegovo nezadovoljstvo", rekao je Josipović, ali i dodao da ne želi govoriti o rječniku.

"Sudac je bio u okvirima", rekao je, "a stvar je dobrog pravosuđa da vodi računa i o efektima" svojih odluka, rekao je. "Legitimno je tražiti ocjenu ustavnosti". "Nadam se da i pravosuđe shvaća da odluke moraju biti ne samo zakonite nego i pravedne", rekao je, ali i dodao da "napadi ad hominem ne bi smjeli biti temelj vođenja politike".

Ministar financija Slavko Linić rekao je da je sudac Kolakušić svojom odlukom (od 22. srpnja) izazvao pravnu nesigurnost, a objašnjenjem svoje odluke Vladu i Sabor praktički optužio za kriminalne radnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 07:39