BURNO KOD TOGONALA

Posvađali se Miletić i Peović u Otvorenom: ‘Ekskluzivno ću ovdje reći, znam tko te ismijava na Fejsu‘

Što je potrebno Rijeci i tko ima najviše šanse ući u drugi krug izbora za gradonačelnika bila je tema večerašnje emisije na HRT-u
Otvoreno
 HRT

Izborne utrke u Rijeci desetljećima su bile predvidive, dva mandata Slavka Linića i šest Vojka Obersnela. Danas je situacija sasvim drugačija, jer su sve opcije otvorene, a za gradonačelničko mjesto bori se 13 kandidata. Što je potrebno Rijeci i tko ima najviše šanse ući u drugi krug izbora za gradonačelnika bila je tema večerašnje emisije "Otvoreno" na HRT-u, a gosti su bili Marko Filipović (SDP), Josip Ostrogović (HDZ), Davor Štimac (nezavisni kandidat), Marin Miletić (Most), Katarina Peović (Radnička fronta) i Nikola Ivaniš (PGS).

U samom uvodu emisije Marko Filipović (SDP) kazao je da nije istina da je u Rijeci najskuplje grijanje u državi.

- Za razliku od Zagrepčana kojima je isporučitelj toplinske energije HEP, koja iz cijene struje pokriva gubitak toplane u Zagrebu, to u Rijeci nije moguće. Tržište plina je tržišna djelatnost i cijenu plina ne određuje samo distributer. U ovome slučaju je to tvrtka u većinskom vlasništvu Rijeke, Energo, nego to čini Hrvatska regulatorna agencija. Na temelju toga se određuje cijena plina, kazao je. Napominje da sve zgrade imaju pravo odabrati distributera, a one koje su odabrale Energo, učinili su dobro, jer je ta cijena sada nešto niža nego kod drugih distributera.

Josip Ostrogović (HDZ) govorio je o autobusnom kolodvoru u Rijeci. Rekao je da kolodvor izgleda tužno i dodao da se do sada u njega uložilo više od 50 milijuna kuna.

- Od toga čak 13 milijuna kuna išlo je na projektnu dokumenataciju. Pred 10 mjeseci ministar Oleg Butković rekao je vlasti u Rijeci da pripreme dokumentaciju i da je ministarstvo spremno uložiti u kolodvor 100 postotni iznos, odnosno 85% preko EU fondova, a 15% ministarstvo. Kaže da se u 10 mjeseci ministarstvu nitko nije javio. Autobusni kolodvor stoji što dokazuje inertnost dosadašnje strukture koja vlada Rijekom, dodao je.

Filipović je kazao da je u autobusni kolodvor uloženo 40 milijuna kuna. Od toga je 30 milijuna uloženo u zemljište koje je kupljeno od Hrvatskih željeznica, a za projektnu dokumentacije otišlo je oko 12 milijuna kuna.

- Kada uzmete u obzir da je procjena za izgradnju kolodvora negdje oko 50 milijuna eura, a to nije samo kolodvor nego cijeli kompleks, onda je to ulaganje u projektnu dokumentaciju negdje na razini 2-3 posto, kazao je.

Marin Miletić (Most) kaže da se treba podsjetiti Obersnelovih izjava od 2011. gdje "kaže da se počinje s izgradnjom autobusnom kolodvora od iduće godine".

- Autobusni kolodvor je nama Riječanima kao neka nedosanjana žena o kojoj se stalno iznova priča. Kolega Ostrogović morat će se malo više potruditi jer preko autobusnog kolodvora sigurno neće ostvariti neki značajniji rezultat u Rijeci. Nakon dubinske revizije, kada uđem u cijelu strukturu grada, i kada sve to predstavim široj riječkoj javnosti, onda ćemo sve točno znati. Gdje struka kaže, ja ću tu kolodvor i napraviti, za razliku od drugih kolega, kazao je Miletić. Dodao je i da su sva njegova videa javna te da je radio kao vjeroučitelj 14 godina u sušačkog gimnaziji.

Osvrnuo se i na montaže tih njegovih videa koje su nedavno osvanule na jednoj satiričnoj stranici posvećenoj njegovoj gradonačelničkoj kandidaturi na Facebooku.

- Ja sam vam hit već mjesec i pol. Ne znam koji političar ima dva, dva i pol milijuna prirodnog, organic reacha na Facebooku. Htio bih ovom prilikom čestitati ekipi koja se potrudila, koja je napravila montažu videa. Ja se inače bavim time nekoliko godina, znam što znači jedan dobar video smontirati u Da Vinciju. Za tri minute vam trebaju tri, do četiri sata ako znate što radite. Repriziraju se moja videa stara nekoliko godina. To je sjajna ekipa, ja im želim čestitati na tome, rekao je Miletić koji je komentirao i svoju tvrdnju da može sam dobiti pet žena u košarci, na što mu je stigao odgovor iz košarkaške reprezentacije u vidu poziva na "hakl".

- Miju sam zvao odmah drugi dan, bila je u Hannoveru. Pitao sam je li uopće pogledala video, rekla je da nije, pa sam je pitao kako onda možeš komentirati išta ako nisi pogledala. Predložio sam humanitarnu utakmicu, ali cure su se povukle. Pozvao sam ih, nadam se da će doći i da će me prelomiti na tom haklu. Bit će to dobro, ustvrdio je.

Davor Štimac (nezavisni kandidat) kaže da Rijeka ima veliku perspektivu, ali i problem što nije vođena na pravi način.

- Autobusni kolodvor je megalomanski projekt koji se ne može napraviti kroz nekoliko mandata. Za niz projekata plaćat ćemo kredite narednih godina. Imate niz projekata koji se započinje, a nikada se ne realiziraju, kazao je.

Odgovarajući na pitanje koje su njegove reference za vođenje grada Rijeke, budući da je on gastroenterolog, Štimac je kazao da bi apsolutno referenca trebala biti to da ste vodili neki veliki sustav i da ga znate voditi.

- Zadnjih pet godina vodio sam sustav koji je čak i veći od sustava grada. Ima podjednak budžet. Menadžerirao sam bolnicu. U vrijeme kada sam ja poslovao, nismo imali gubitke, rekao je.

Katarina Peović (Radnička fronta) kazala je da je "Zvijezda" Nemanje Cvijanovića, kandidata za dogradonačelnika u Rijeci, simbol koji označava kampanju Radničke fronte.

- Svi obećavaju iste stvari. Svi su bolji, pametniji, manje korumpirani, imaju bolje ideje. Toga ćemo se još naslušati. Ali nitko ne spominje korjenite promjene. Kada pitate za projekte u Rijeci nitko nije spreman niti misli da treba mijenjati smjer u kojem ide grad. Radnička fronta je 2016. godine protiv skupog Energa organizirala jedan od najvećih prosvjeda u novijoj povijesti Rijeke i cijena grijanja je snižena za 30%. Privatizacija javnih komunalnih usluga nešto je što se prije par godina navodilo kao nešto što je jako dobra praksa, koja snižava cijenu i koja daje kvalitetne komunalne usluge. Danas imamo ljevicu koja stoji s tom zvijezdom na tom neboderu i kaže - to je problem. Mi trebamo u svoje ruke uzeti komunalne usluge, imati grad koji mijenja privrednu strukturu koji se temelji na velikim privrednim subjektima, dodaje Peović.

Napominje da nitko nije rekao da treba demokratizirati odlučivanje u gradu. Nitko umjesto nas neće provesti promjene i zato je ta zvijeda važna, kazala je Peović.

- Ne možemo komunalne usluge i osobni standard popraviti ako se temeljimo na malim mikropoduzetnicima. Istra mantra 30 godina u Rijeci "dat ćemo malim poduzetnicima, pa ćemo onda napredovati". Oni ne mogu nama napuniti budžet, dodaje.

Miletić je izjavio da ne postoji nikakva škola za gradonačelnika, jer bi je on već završio. - Neću biti sigurno gradonačelnik koji će mijenjati žarulje po korzu ili koji će odlučivati koliko će biti dugačka staza za plivanje. Moj je posao kao gradonačelnika da osiguram da sve bude pošteno i transparentno do kraja, odnosno stvoriti atmosferu da sve procvjeta.

Na pitanje stoji li iza njegove kandidature Armada, Miletić je odgovorio da se "svašta priča" pa dodao da iza njega stoje "građani Rijeke". Ne bi, kaže, na Radio Rijeci volio čuti navijačku pjesmu Hajduka u izvedbi Vinka Coce, što je nedavno izazvalo burne reakcije i ozbiljne prijetnje toj radijskoj postaji.

- Ali, kandidiram se za gradonačelnika Rijeke, a ne urednika neke radio postaje, dodao je zalažući se za toleranciju iako Cocu u riječkom radijskom eteru ne bi tolerirao.

U tom mu se trenutku izravno obratila Katarina Peović.

- Ovo što govoriš nije tolerancija, to je netolerancija. Poruke koje si spomenuo i o kojima govoriš, ja ću ovdje ekskluzivno reći - znam tko je napravio tu stranicu. Riječ je o volonterki koja apsolutno nije potrošila nikakav novac da bi to napravila. Taj posao su trebali napraviti istraživački novinari. Sve je na internetu. Reći da oni koji su se odrekli vjere nazvati psima koji jedu svoju bljuvotinu, oni koji su homofobni i oni koji su seksisti, ne bi trebali dobivati mjesto u javnom prostoru, izjavila je Peović.

- Ja kao kršćanin, pa onda kao i katolički teolog imam posve pravo citirati Bibliju u hrvatskom društvu, uzvratio je Miletić optuživši kandidatkinju Radničke fronte za prodaju magle i tvrdeći da je njezinu "totalitarnu" i "ekstremističku" politiku osudila cijela zapadna civilizacija.

- Ateiste prozivati psima koji jedu vlastitu bljuvotinu, biti seksist prema ženama, nazivati lezbicama homoseksualne osobe i prijetiti im da nemaju pravo na kulturalni studij u Rijeci na kojem predajem je uistinu netolerantno i homofobno. To uopće nije montirano, to su obični videi koje smo izvukli s vaših stranica, odbrusila mu je Peović.

Nikola Ivaniš (PGS) kaže da njegova stranka nije radila ankete ni s kim, a ponajmanje sa SDP-om. Zna se da velike stranke puno anketiraju, a male malo jer imaju i malo novaca te da se male stranke više pouzdaju u kampanju na terenu, kazao je. Govoreći o svome planu za Rijeku, kazao je da "Rijeka mora bolje nego unazad 20 godina iskoristiti svoje prednosti", rekao je.

- Rijeka ima velike potencijale u ljudima, u obrazovanju i znanosti te mora načinite kvalitetnije programe razvoja za iduće razdoblje, dodao je, prenosi HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 12:27