BRUNA ESIH

POTEZ KOJI SE PLENKOVIĆU NIMALO NEĆE SVIDJETI Konzervativna zastupnica ide u utrku za čelo Zagreba: 'Nitko blizak HDZ-u ne bi trebao biti na listi'

 Biljana Gaurina / HANZA MEDIA

Otvaranje svih državnih arhiva nastalih do 22. prosinca 1990., odlazak Hrvoja Hribara s mjesta ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra te potpuna zbunjenost i neodlučnost u redovima HDZ-a oko vlastitog kandidata za zagrebačkog gradonačelnika tri su političke situacije koje će pokušati iskoristiti nezavisna saborska zastupnica Bruna Esih.

Za točno 100 dana održavaju se lokalni izbori, a ovakav slijed događaja svakako joj ide u korist da se uistinu okuša u bitki za Zagreb, u koju bi mogla ući sa svojom nezavisnom listom.

Dio njezinih poznanika nakon najnovih događanja otkriva da B. Esih razrađuje plan za izlazak na lokalne izbore i da joj trenutne političke okolnosti daju vjetar u leđa.

Usto, ponavljaju da je ona kao 11. na izbornoj listi na parlamentarnim izborima u 1. jedinici dobila više od 10 tisuća preferencijalnih glasova, te da je više od nje imao samo premijer Andrej Plenković.

- To je kapital koji se sigurno nije istopio - vjeruju njeni poznanici.

Neće Ž. Markić

Otkrivaju da je sa suradnicima već počela slagati moguću listu te kako je jedini uvjet oko imena bio da nisu stranački ljudi. Napominju da će u slučaju kandidature poslati određene poruke stranačkom vrhu.

- Nitko blizak HDZ-u ili ostalim desnim strankama ne bi trebao biti na listi. Kao ni ekipa oko Projekta Domovina Željke Markić. Oni su zajedno bili na kavama, ali suradnje neće biti ako se B. Esih kandidira. Osim toga, ona bi mogla naštetiti stranci, pa i samom Plenkoviću učestalim ponavljanjem da je HDZ sve ove godine praktički radio za Bandića jer punih 17 godina nije stvorio jakog kandidata u metropoli - uvjeravaju nas sugovornici.

Sama B. Esih na direktno pitanje hoće li se uključiti u izbore za zagrebačku gradonačelnicu ne daje direktan odgovor.

- Još je rano o tome govoriti - bilo je sve što nam je rekla.

A činjenica da nije odlučno demantirala priču ipak ostavlja prostor za nagađanja. Naši sugovornici iz Predsjedništva HDZ-a pak napominju da Bruna Esih ima vrlo male šanse na izborima. - Ona tim izborima može mnogo izgubiti jer otvaranje arhiva, lustracija i HAVC nisu komunalni problemi i infrastrukturni projekti koje žele građani. No kandidaturom bi svakako uzela dio glasača HDZ-u - kažu.

B. Esih, koja je u Sabor ušla na listi HDZ-a iako nije članica stranke, spada u krug ljudi od velikog povjerenja Zlatka Hasanbegovića s obzirom na to da se njih dvoje poznaju 15 godina, a zajedno su radili i na Institutu “Ivo Pilar”.

Hasanbegović je više puta odbacio mogućnost da se kandidira za gradonačelnika kako unutar, tako i izvan HDZ-a, kao što i HDZ nema namjeru bivšeg ministra kulture gurnuti u borbu protiv Bandića.

Mastermind

Je li on mastermind njezine moguće kandidature, pitanje je na koje Hasanbegović jučer nije želio odgovoriti.

B. Esih u dosadašnjem se političkom radu zalagala za otvaranje državnih arhiva, a prije nego što je zasjela u Sabor kroz svoju udrugu radila je na zakonu o lustraciji. Stoga joj Mostova inicijativa za otvaranje arhiva prije 1990. svakako ide u korist. Usto, B. Esih je prilikom predstavljanja Vlade propitivala ulogu ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek u HAVC-u koja je pak branila sada već bivšeg šefa HAVC-a Hrvoja Hribara.

- Kandidaturom bi bila još prisutnija u medijima i tako bi mogla ojačati osobnu političku poziciju jer više ne radi na Institutu. Politika je postala njen posao. Ona je vrlo proračunata i dobro će odvagnuti što je za nju bolje - kažu njeni poznanici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:06