PREVELIK ZALOGAJ

Potpuni fijasko projekta vrijednog 800.000 eura: MUP dobio novac iz Fonda, tvrdi da ga neće morati vratiti

Ni nakon dvije i pol godine aplikacija nije napravljena. Tvrtka Combis uzela je prevelik zalogaj
 Robert Fajt/Cropix

Projekt Ministarstva unutarnjih poslova "Record" - koji je uključivao izradu posebne aplikacije za vođenje podataka o tražiteljima međunarodne zaštite i azila, a koji je financiran sa 720.000 eura iz europskog Fonda za azil - neslavno je propao jer tvrtka odabrana na natječaju nije u zadanom roku uspjela izraditi aplikaciju.

Još potkraj studenog 2020. MUP je dobio 720.000 eura za ovaj projekt, a dodatnih 80.000 eura osigurali su u proračunu kako bi se izradila aplikacija za potrebe međunarodne zaštite. Projekt "Record", kako su nam rekli u samom MUP-u, iznimno je bitan za područje međunarodne zaštite jer je opseg poslova iz tog područja značajno proširen, pa je to rezultiralo i povećanom potrebom korisnika za vođenjem i obradom dodatnih podataka.

Odužilo se

- Zamisao je bila da ‘Record‘ bude centralna aplikacija koja bi zamijenila i povezala postojeće evidencije, omogućila njihovo jednostavnije vođenje i obradu, olakšala budući rad, adekvatnije pratila sve poslovne procese i olakšala pristup traženim statističkim podacima, kao što su, između ostalog, i novinarski upiti - pojašnjavaju u MUP-u.

Pa je shodno tome, osam mjeseci od odluke da se ide u projekt, 1. srpnja 2021. počeo i proces javne nabave. Prvo je obavljeno prethodno savjetovanje, tijekom kojeg je zaprimljeno više pitanja zainteresirane tvrtke, a odgovori su objavljeni 27. srpnja. Konačno, u elektroničkom oglasniku obavijest o nadmetanju poslana je 28. srpnja.

No, tijekom samog postupka stiglo je mnoštvo pitanja zainteresiranih tvrtki, zatim je i mijenjana tehnička dokumentacija, dvaput je produžen rok za otvaranje ponuda, da bi se na kraju ponude otvarale 27. rujna 2021. Iz MUP-a tvrde da se nijedno pitanje nije odnosilo na rok izrade aplikacije.

Na natječaj su zaprimljene tri ponude, a kao ekonomski najpovoljniji ponuditelj odabrana je tvrtka Combis u vlasništvu Hrvatskog Telekoma.

- Od Combisa je više puta zatraženo upotpunjavanje ponude. Odluka o odabiru s tvrtkom Combis d.o.o. objavljena je 27. prosinca 2021. te je 11. veljače 2022. sklopljen ugovor. Postupak javne nabave proveden je u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima. Ugovor je sklopljen s ekonomski najpovoljnijim ponuditeljem, tvrtkom Combis d.o.o. - tvrde u MUP-u. No, istodobno su sami u službenoj odluci o poništenju dodjele sredstava iz travnja ove godine priznali da je sve kasnilo zbog načina na koji se odvijao natječaj.

Tako se u toj odluci navodi kako je ugovor s Combisom potpisan s godinu dana kašnjenja.

- Zbog brojnih upita gospodarskih subjekata, tehničkih očitovanja na zaprimljene ponude, upotpunjavanja ponuda te posljedično izmjene projektne dokumentacije, Ugovor o razvoju, implementaciji i održavanju aplikacije s odabranim izvršiteljem sklopljen je godinu dana nakon predviđenog vremenskog plana izvršenja projekta - navodi se u toj MUP-ovoj odluci.

Također, u odgovoru na naš upit kažu i kako su tijekom provođenja projekta njihovi predstavnici svakodnevno aktivno sudjelovali u svim aktivnostima te su Combisu bile osigurane sve tehničke pretpostavke za realizaciju aplikativnog rješenja.

- Tijekom 2022. održan je cijeli niz radionica na kojima je izvršitelj dobio sve potrebne informacije vezano uz poslovne procese koji su definirani Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti - kažu u MUP-u.

Prevelik zalogaj

Jedan od kriterija za odabir ekonomski najpovoljnije ponude bilo je i vrijeme realizacije, a Combis je očito uzeo prevelik zalogaj na sebe, pa su mislili da u tako kratkom vremenu to mogu izraditi.

- Budući da Combis d.o.o. u roku koji su naveli u ponudi nije implementirao sustav, MUP je u skladu sa zakonom i pozitivnim propisima raskinuo ugovor. Preostala neutrošena sredstva iz projekta ‘Record‘ bit će usmjerena na financiranje projektnih aktivnosti čija svrha i cilj doprinose ostvarivanju ciljeva Uredbe o uspostavi Fonda za azil, migracije i integracije te specifičnim ciljevima programa Fonda, a u skladu sa zaprimljenim prijedlozima korisnika i aktivnostima opravdanim za financiranje - ističu u MUP-u.

Combis iz HT grupe

Izvođač mora platiti jamstvo od 37.000 eura

U tvrtki Combis kažu da u ovom konkretnom slučaju dogovoreni projekt nije realiziran do kraja i da je riječ o "jedinstvenom izoliranom slučaju do kojeg je došlo uslijed nepredviđenih okolnosti i tehničkih problema, a u visokom stupnju razvoja i dovršenosti aplikativnog rješenja".

- Combis je jedan od vodećih pružatelja IT usluga u Hrvatskoj s više od 30 godina iskustva u tehnološkoj industriji i više tisuća uspješno implementiranih projekata. Naš cilj je izvući maksimum iz tehnologije. Svakom korisniku pristupamo partnerski i s povjerenjem, maksimalno izlazeći u susret zahtjevima i prilagodbama koje su karakteristične za branšu prilagodbe tehnologije. Vjerujemo da je ispred nas potencijal novih zajedničkih uspješnih projekata, poput onih koji su implementirani tijekom višegodišnje uspješne suradnje. Poštujemo korisnika i partnerski nastavljamo biti na raspolaganju - poručuju iz te tvrtke.

S obzirom na to da nisu na vrijeme dostavili aplikaciju, a produljenje roka nije bilo moguće zbog narušavanja tržišnog natjecanja, MUP je raskinuo ugovor s Combisom i zatražio naplatu jamstva u iznosu nešto većem od 37.000 eura.

Combis je jedan od vodećih pružatelja IT usluga u Hrvatskoj koji s Microsoftom surađuje više od 16 godina. Zapošljavaju oko 400 ljudi i imaju stabilne godišnje prihode od oko 100 milijuna eura. Prisutni su na tržištu više od 30 godina, a od 2010. su dio HT Grupe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:28