ŠTO LI OTKLJUČAVAJU?

POTRAGA ZA BANDIĆEVOM IMOVINOM Snop ključeva otkriva tajnu njegovih nekretnina

Svežanj izuzet iz stana u Bužanovoj novi je trag policiji o Bandićevu vlasništvu
 Tea Cimaš/Cropix, Ronald Goršić/Cropix

Istraga u aferi Agram ide dalje: istražitelji su, neslužbeno doznajemo, kod zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandić navodno pronašli snop ključeva, nakon čega je istraga krenula u još jednom smjeru, pokušaju utvrđivanja koja vrata otključavaju sporni ključevi.

Istražitelji pokušavaju povezati Bandićeve ključeve s nekretninama za koje se sumnja da bi možda mogle biti povezane s njim.

Tajno vlasništvo

Jedna od tih nekretnina, a koja je ovih dana pretresena, luksuzna je vila u Novom Vinodolskom za koju istražitelji sumnjaju da je u tajnom vlasništvu gradonačelnika Bandića.

Luksuzna vila sa šest apartmana nalazi se na atraktivnoj lokaciji blizu mora s pogledom na Kvarnerski zaljev.

Desetak istražitelja pregledalo je svih šest apartmana u vili, a istražitelji, naime, sve ozbiljnije sumnjaju da je Bandićeva imovina znatno veća od one koju je naveo u imovinskoj kartici.

Prema zemljišnim knjigama, sporna vila u Novom Vinodolskom u vlasništvu je tvrtke Tigra, čiji je vlasnik Milan Penava, kum Milana Bandića. No, dvojac povezuju i brojni poslovi koje je Tigra d.o.o. godinama radila za Grad Zagreb.

Međutim, istražiteljima se zanimljivim učinio i način na koji je tvrtka Tigra došla u vlasništvo sporne vile koja je građevinskoj tvrtki Milana Penave dana na ime starog duga.

Dug je navodno nastao u vrijeme kad je Tigra uređivala vilu Rustica koja je, pak, u vlasništvu Crvenog križa u Zagrebu.

Ravnatelj Crvenog križa u Zagrebu je, pak, sin Milana Penave, Petar Penava, ekonomist koji je punio novinske stupce kad je 2009. bio zaposlen na zagrebačkom Velesajmu. Tada se također pisalo o kumskoj povezanosti gradonačelnika Bandića s njegovim ocem.

‘Sve po zakonu’

Prije nego što je odgovor poslan iz ureda ravnatelja Crvenog križa u Zagrebu, razgovarali smo s izvršnim predsjednikom Hrvatskog Crvenog križa Robertom Marktom koji kaže da društvo u Zagrebu ima pravnu osobnost te da oni na vrhu nemaju veze s tim što podružnica u Zagrebu radi s vlastitim nekretninama.

- Nazovite Penavu, siguran sam da ima odgovore na vaša pitanja - kaže Markt te dodaje da je dobio odgovor da postoji sva dokumentacija te da se u tom slučaju “radilo o poslovnoj transakciji”.

Na sva daljnja pitanja, Markt ponavlja da društvo u Zagrebu ima pravnu osobnost te da sami odgovaraju za odluke.

Na pitanje kako je uopće Petar Penava, sin Bandićevog kuma i vlasnika Tigre, postavljen za ravnatelja, objašnjava da glavni odbor zagrebačkog Crvenog križa predlaže kandidata glavnom odboru nacionalnog Crvenog križa koje onda daje ili ne daje suglasnost na taj prijedlog.

Poslovi s Gradom

- Ravnatelja se isprva postavlja na šest mjeseci, a ako se pokaže da je dobro obavljao posao, imenuje ga se na mandat od četiri godine - objašnjava Markt.

Najpoznatija afera koja se povezivala s Penavinom tvrtkom Tigra je ZET-ova kućica. Tvrtka Tigra je objekt površine 83 četvorna metra sagradila po cijeni od pet tisuća eura po četvornome metru. I zbog gradnje dva javna WC-a u Zagrebu Tigra se našla u aferi, a oni su Zagrepčane stajali 1,5 milijuna kuna. Poslove je obavila Tigra kao podizvođač.

Podsjetimo, ukupna vrijednost ugovora Penavine tvrtke sa Zagrebačkim holdingom i Gradom Zagrebom iznosi više od 64 milijuna kuna, kao što se može vidjeti u analizi na stranici Integrity Observersa.

Na financijskim servisima vidljivo je da se tvrtka Tigra, iako je financijska kriza najviše pogodila građevinski resor, oduprijela te da joj je poslovanje prilično stabilno. Lani je tvrtka prijavila ukupne prihode u visini od 29,3 milijuna kuna te dobit nakon oporezivanja 95,3 tisuće kuna.

Vidljivo je da je tvrtka prijavila nešto manji broj zaposlenih koji su sa 91 zaposlenog u 2010. godini pali na 81 u 2013., a prosječna plaća u tvrtki je smanjena sa 8171 na 5488 kuna.

Poslovni plan za 2014.

“Društvo će u 2014. nastojati povećati efikasnost i poboljšati rezultat poslovanja s ciljem dugoročnog rasta. Zbog recesije u gospodarstvu cijena kapitala nije povoljna pa društvo za 2014. ne planira značajne dodatne investicije. Planira se i daljnje ulaganje u izobrazbu već zaposlenih, a nadamo se da nećemo biti prisiljeni otpuštati zaposlenike nego da ćemo imati potrebu za novim zapošljavanjem”, navode u financijskom izvješću za 2013. u tvrtki Tigra d.o.o.

Odgovor Crvenog križa Zagreb: Zemljište pokrilo dug od 1,3 milijuna kuna

Iz ureda Petra Penave, ravnatelja Crvenog križa Zagreb i sina Milana Penave čija je tvrtka Tigra radila na objektima te ustanove i za to dobila zemljište u Novom Vinodolskom, jučer su nam poslali odgovor u kojemu je prepričana kronologija cijelog slučaja.

Tvrdi se da je objekt Vila Rustica obnavljan 2003. i 2004. godine. Prema tom odgovoru, ukupna vrijednost obnove odmarališta Gradskog društva Crvenog križa Zagreb iznosila je osam milijuna kuna. Tvrdi se kako je izvođača, odnosno tvrtku oca ravnatelja te ustanove, odabrala Skupština Gradskog društva Crvenog križa Zagreb.

Ista ta Skupština donijela je i odluku o prijeboju dugova prodajom “depandanse”, dijela tog odmarališta. U odgovoru se tvrdi da je vrijednost “depandanse” procijenio stalni sudski vještak. U toj je procjeni stajalo da stara zgrada i zemljište na kojoj je nikla nova vila s apartmanima vrijede 1,3 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:33