TRAGEDIJA NA KORNATIMA

Potresno svjedočanstvo: Pred očima nam je umro jedan vatrogasac

'Nije nam bio jasno što se događa, jer smo mislili da su mrtvi pokupljeni oko 23 sata'
Zadar, 310111.Danas je na Zupanijskom sudu u Zadru nastavljeno sudjenje Drazenu Slavici optuzenom za propuste u organizaciji gasenja pozara na Kornatima kada je poginulo 12. vatrogasaca.Foto : Andrija Lucic / cropix
 Andrija Lucic / cropix

ZADAR - Svedočenjem trojice vatrogaca koji su bili u prvoj grupi vatrogasaca iskrcanih u uvalu Kravljačica, u ponedjeljak je na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje bivšem šibensko kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici za kornatsku tragediju u kojoj je iznad uvale Šipnat 30.kolovoza 2007. godine živote izgubilo 12 vatrogasaca.

Prvi je svjedočio šibenski vatrogasac Nenad Alviž, koji je pronašao tijela mrtvih vatrogasaca koja su ležala bez ikakvog osiguranja.

- Rečeno nam je da nedostaje jedan vatrogasac pa smo ga nas četvorica krenuli tražiti uz brdo svjetiljkama. Kada smo naišli na prvog mrtvog mislili smo da je to taj, no onda smo vidjeli drugo, treće i četvrto tijelo. Nije nam bio jasno što se događa, jer smo mislili da su mrtvi pokupljeni oko 23 sata - rekao je Nenad Alviž.

Dodao je također da je na Kornatima toga dana oko 13 sati djelovao kanader, te da je njegov kolega komunicirao s pilotom.Tada mu je pilot kanadera, rekao je da je stanje na Kornatu katastrofalno, no da mu je naređeno da gasi požar u zaleđu Vodica, posvjedočio je Alviž, koji nije znao reći tko je pilotu to zapovjedio.

Također je dodao da je nakon saznanja o stradavanju vatrogasaca na Kornate stiglo 50-ak vojnika, među kojima i skupina od 20-ak specijalaca iz Delnica. Nakon Alviža svjedočio je Ivica Perković iz DVD-a Zablaće, koji je ispričao kako je zajedno s Joškom Klarićem prvi došao do stradalih vatrogasaca.

- Samo je jedan vatrogasac sjedio, a svi su ostali ležali i zapomagali tražeći vode. Oko njih je bila razbacana vatrogasna oprema . Jedan je vatrogasac, kojeg nisam mogao prepoznati, imao glavu u stijenama i teško je disao. Na sebi nije imao odjeće. Umro je dok smo bili tamo - kazao je Petrović.

Vatrogasac JVP-a Šibenik Šime Copić kazao je pak kako su neke mrtve vatrogasce prepoznali po odjeći, dok neke nisu mogli zbog stanja u kojem su bili, te da im je posada kanadera kazala da im je naređeno da idu gasiti u Vodice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 19:20