KORNATSKA TRAGEDIJA

Potresno svjedočenje pripadnika GSS-a na suđenju Draženu Slavici: To je bila apokalipsa!

'Ni najbolji režiser horor filmova ne bi uspio izrežirati takav neopisivi prizor. Vatrogasci su ležali ili su bili u nekakvim poluležećim položajima, neki od njih su već bili mrtvi, posvuda sam vidio samo ispečena i izgorena tijela. '
Zadar, 160511.Zupanijski sud u Zadru, nastavak sudjenja Drazenu Slavici zbog stradavanja vatrogasaca na Kornatima.Na slici : Drazen SlavicaFoto : Vladimir Ivanov / CROPIX
 Vladimir Ivanov / CROPIX

Svjedočenjem Mladena Mužinića iz splitske stanice Gorske službe spašavanja (GSS), u četvrtak su na suđenju Draženu Slavici za kornatsku vatrogasnu tragediju u javnost izneseni novi potresni detalji o stradalim vatrogascima.

- U GSS-u radim 30 godina i sudjelovao sam u više od tisuću akcija u kojima sam svašta vidio, ali ono što sam vidio na Kornatima je izgledalo kao apokalipsa. Ni najbolji režiser horor filmova ne bi uspio izrežirati takav neopisivi prizor. Vatrogasci su ležali ili su bili u nekakvim poluležećim položajima, neki od njih su već bili mrtvi, posvuda sam vidio samo ispečena i izgorena tijela.

Nitko nije zapomagao jer se vidjelo da su u totalnom šoku i toliko su izgorjeli da više nisu ni imali osjet bola - ispričao je Mužinić, koji je helikopterom krenuo iz Divulja i na Kornatima je prvi spušten među ozlijeđene vatrogasce. I Mužinić je, kao i brojni dosadašnji svjedoci, kazao da im nitko kod dojave nije ni približno opisao situaciju na Kornatu, već sam da „neke vatrogasce treba izvući iz vatrenog okruženja“. Nije bilo ni riječi o tome da ima ozlijeđenih, niti mrtvih vatrogasaca.

- Tolike sam ljude spašavao, a nikada kao do tada nisam osjetio miris ili kako da kažem, smrad zapaljenog ljudskog mesa. Kao da pečete kokoš, pa nije mi 15 dana taj miris „izlazio“ iz memorije. Prišao mi je Joško Klarić, otac poginulog Dina, rekao mi je da je izgubio sina. Rekao mi je i da su momci išli marendat, te da je tada preko njih prešla vatra. Mi u Splitu u helikopter nismo, zbog žurbe, ukrcali liječnika, ali kad sam vidio vatrogasce na Kornatu shvatio sam da im tamo nikakav liječnik ne bi pomogao - rekao je Mužinić.

On je po dolasku na Kornat evakuirao prvu trojicu ozlijeđenih, od kojih se jedan nije mogao uspraviti na noge te je u helikopter unesen na nosilima. Ta trojica su sa Kornata prevezena u Zadar gliserom policije, što je samoinicijativno od službe 112 tražio sam Mužinić. On je potvrdio već poznata svjedočenja o tome kako je helikopter bio neispravan, kako mu je usred evakuacije vatrogasaca pukla kuka za vuču, te da bi sva sedmorica vatrogasaca bila evakuirana za samo sat vremena da je helikopter bio ispravan.

- Potom sam u helikopter unio još dvojicu, mislim da je jedan od njih bio Frane Lučić, a po preostale vatrogasce je došao drugi helikopter. Sutradan sam se vratio i izvlačio mrtve - kazao je Mužinić, koji je svjedočio tri sata.

Svjedok Josip Novak, pilot iz Operativnog središta Zrakoplovne baze Divulje, kratko je ispitan. On je kobnoga dana, 30. kolovoza 2007. godine, u Divuljama primao, zapisivao i prosljeđivao informacije. S optuženim Slavicom nije kontaktirao.

Suđenje Draženu Slavici nastavit će se 5. i 6. srpnja.

Obitelji stradalih vatrogasaca sami htjeli financirati opremu za tonsko snimanje suđenja

Obitelji stradalih vatrogasaca su putem svog punomoćnika Mara Mihočevića predložili da sami financiraju opremu za tonsko snimanje suđenja, što im je ranije odbijeno zbog „tehničke neopremljenosti“. Sudac Boris Babić ih je s tim prijedlogom uputio na predsjednika Županijskog suda, no situacija u sudnici je stalno na rubu incidenta zbog upornosti Mihočevića i tužitelja Zvonka Ivića da satima ispituju o okolnostima koje nemaju veze s optuženim Slavicom. Sudac Babić je uzaludno intervenirao i objašnjavao da opterećuju i razvodnjavaju postupak, da za to nemaju zakonsko uporište, pitajući čak da li govori zidu s obzirom na ignoranciju Mihočevića i Ivića na opomene. I Slavičin odvjetnik Čedo Prodanović je njihovo ponašanje ocijenio čistom manipulacijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 15:49