BDP MANJI ZA 1,3 POSTO

Potrošnja kućanstava pala 0,3 posto, ali pravo urušavanje tek slijedi

 Vlado Kos/CROPIX

Državni zavod za statistiku i službeno je potvrdio da je BDP u prvom kvartalu ove godine pao 1,3 posto, kao što su pokazale prve procjene prije mjesec dana.

Najveći pad i dalje bilježe investicije, 2,8 posto, potrošnja države smanjila se za 1,5 posto, dok su izdaci za potrošnju kućanstava pali 0,3 posto. Jedini pozitivan rezultat ostvaren je u području razmjene s inozemstvom: izvoz roba i usluga porastao je 2,4 posto, dok je uvoz rastao sporije, 1,1 posto.

S obzirom da je većina ekonomskih pokazatelja iz prvog kvartala bila loša (industrija, građevinarstvo) analitičari su procjenjivali da će i pad BDP-a biti veći. No, statistika je za ožujak blago revidirala izvozne rezultate nabolje, što je jedan od razloga i malo boljeg konačnog rezultata. Zabrinjavajući trendovi ipak ostaju, kako kod kuće tako i u okruženju, pa se u drugom kvartalu teško nadati boljim rezultatima.

Potrošnja kućanstava podbacila je u prvom kvartalu, unatoč tome što je promet u trgovini blago rastao. U nastavku godine, čini se, građani će trošiti joši manje. Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke , kaže da bi promet u trgovini ove godine mogao pasti 0ko tri posto, a osobna potrošnja kućanstava oko dva posto.

-Osobna će potrošnja zabiljećiti nešto snažniji pad zbog smanjenja zaposlenosti i poskupljenja usluga i proizvoda za osnovne životne potrebe. To znači da će manji dio dohotka biti raspoloživ za druge potrebe - kaže Šantić.

Poboljšanje se očekuje tek u drugom dijelu godine, zbog turističke sezone i početka vladinih investicijskih projekata. Međutim, kako upozorava Šantić, unatoč mogućem povećanju fizičkih pokazatelja, kao što su dolasci i noćenja, turisti će se vrlo racionalno ponašati kada je riječ o potrošnji.

Bez obzira na nešto bolji drugi dio godine, analitičari ostaju pri procjeni da će pad BDP-a ove godine biti oko jedan posto, pogotovo imajući na umu neizvjesnost u eurozoni.

- Postoje rizici nešto snažnijeg pada, koji ne ovise samo o domaćoj potražnji, već i o vanjskim čimbenicima. Prvi podaci za drugo tromjesečje upućuju na snažniji pad nego u prvom tromjesečju, a nakon, prema našim očekivanjima, pozitivnog trećeg tromjesečja, zbog utjecaja dobre turističke sezone, zadnje tromjesečje bit će posebno izazovno - kažu analitičari RBA.

ZABA: reforme ne idu željenom brzinom

Hrvoje Dolenec, novi glavni ekonomist Zagrebačke banke očekuje da će ove godine BDP pasti jedan posto, a najveće rizike za tu prognozu vidi u investicijskoj i ekonomskoj aktivnosti u Europi. Kada je riječ o fiskalnoj konsolidaciji, Dolenec procjenjuju da će Vlada smanjiti proračunski deficit s 5,8 na 4,8 posto BDP-a, ali ukazuje i na mogućnost da “neki od koraka u smanjivanju mase plaća, subvencija i reforme javne uprave ne budu provedeni željenom brzinom”. Te su procjene malo ‘konzervativnije’ od Vladinih koja očekuje smanjenje deficita s 4,9 na 3,3 posto BDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 01:55