PLENKOVIĆ REKORDER

Povijest egzodusa s Markova trga: Kako su vlade desetkovane aferama, skandalima i uhićenjima

Plenković je najdugovječniji premijer, ali je već u prvom mandatu iz svoje Vlade smijenio najviše ministara

Dosad je premijer Plenković smijenio 20 ministara

 Vesna Veselić/Cropix

Andrej Plenković najdugovječniji je hrvatski premijer, a u svoja dva mandata, od kojih drugi još traje, zamijenio je i najveći broj ministara od svih premijera u povijesti države.

Plenković je na dužnost stupio 19. listopada 2016. pa je danas po broju dana na dužnosti prestigao HDZ-ovog premijera Ivu Sanadera, čiji je mandat prekinut teretom brojnih optužnica za korupciju.

Aktualni hrvatski premijer od dana stupanja na dužnost do danas u dvije Vlade zamijenio je čak 20 ministara. Odnosno više od jedne cijele Vlade, koja sada broji 16 ministarstava.

image

Jadranka Kosor i Ivo Sanader

Goran Mehkek/Cropix

Drugi najdugovječniji hrvatski premijer bio je Ivo Sanader. Njemu je mandat trajao od 23. studenog 2003. do 6. srpnja 2009. Sanaderova Vlada u drugom mandatu nije se raspala, već je Sanadera, koji je dao ostavku pod nikad razjašnjenim okolnostima, zamijenila Jadranka Kosor, čiji je mandat trajao do 23. prosinca 2011. Sanader je u svom mandatu zamijenio sedam ministara, a Jadranka Kosor njih osam.

HDZ je 2011. nakon brojnih korupcijskih afera izgubio izbore i Vladu je sastavio tadašnji predsjednik SDP-a, a danas predsjednik Republike Zoran Milanović s koalicijskim partnerima okupljenima u Kukuriku koaliciji. Mandat mu je trajao od 23. prosinca 2011. do 22. siječnja 2016. U tom razdoblju Vladu je napustilo devet ministara. Prvi je otišao Zlatko Komadina, koji se već nakon četiri mjeseca "umorio", a vrlo brzo Vlada je ostala i bez Mirele Holy, koja je otišla zbog maila koji je slala Upravi HŽ-a i u njemu tražila da se jednu osobu zadrži na poslu. Radimir Čačić, tadašnji HNS-ov potpredsjednik Vlade otišao je zbog nenamjernog izazivanja nesreće u Mađarskoj u kojoj je poginulo dvoje ljudi. Ostavku 19. ožujka 2013. daje IDS-ov ministar turizma Veljko Ostojić zbog kupoprodaje u Istri, a 1. srpnja 2013. iz Vlade odlazi i Neven Mimica kao prvi hrvatski europski povjerenik. Veliki raskol u SDP-u dogodio se 14. svibnja 2014. kada je iz Vlade morao otići ministar financija Slavko Linić, jer je za njegovo izbacivanje iz stranke nakon Milanovićeva obračuna s njim glasalo tek nešto više od polovice članova Glavnog odbora stranke, dok je ostala polovica bila za ostanak.

image

Vlada Zorana Milanovića: Slavko Linić i Mirela Holy

Goran Mehkek/Cropix

Milanović je 18. lipnja 2014. smijenio ministra obrazovanja Željka Jovanovića i ministra zdravstva Rajka Ostojića, a zadnja je Vladu zbog peglanja službene kartice morala napustiti HNS-ova ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić.

Prva SDP-ova Vlada, ona Ivice Račana, koji je na dužnosti bio od 27. ožujka 2000. do 23. prosinca 2003., imala je sedam razrješenja, a ona od Tihomira Oreškovića, eksperimentalna koja je dala nestranačkog premijera, bila je ujedno i najkraća. Mandat Oreškoviću trajao je od 22. siječnja 2016. do 19. listopada iste godine, nakon čega je zbog potpunog raskola i sukoba između HDZ-a, Mosta i samog premijera, pala u Saboru samoraspuštanjem. Orešković je u tom svom kratkotrajnom mandatu zamijenio četiri ministra. Među ostalima i Miju Crnoju, ministra branitelja koji je rekorder po najkraćem stažu. Na dužnosti je bio tek šest dana nakon čega je otišao zbog različitih afera, a ponajviše zbog fiktivnog prebivališta u Samoboru.

image

Tihomir Orešković, Zdravko Marić i Mijo Crnoja

Dragan Matić/Cropix

Rekorder Plenković sa smjenama je krenuo samo pola godine nakon što mu je Vlada izglasana u Saboru. Koalicijski partner Most pokazao se kao nelojalan i glasao je na sjednici Vlade protiv ministra financija Zdravka Marića, nakon čega je Plenković tajnici naložio da pripremi odluku o razrješenju mostovih ministara. Tako su pali Vlaho Orepić, Slaven Dobrović, Ante Šprlje, a dan poslije i Ivan Kovačić.

Iste godine u lipnju odstupio je ministar obrazovanja Pavo Barišić, jer je novom koalicijskom partneru HNS-u, koji je uskočio umjesto Mosta, pripalo to mjesto u Vladi. Barišić je bio optuživan za plagiranje. Davor Ivo Stier odlazi s mjesta ministra vanjskih i europskih poslova 19. lipnja 2017. jer se svjetonazorski nije slagao s potezom da se raskine suradnja s Mostom i da uskoči HNS, a 14. svibnja 2018. s mjesta potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva odlazi Martina Dalić nakon afere Borg. Vladu je morao napustiti i Lovro Kuščević, ministar uprave, nakon nekretninskih muljaža i to 9. srpnja 2019., a zbog sličnog je razloga ostavku 16. srpnja dao Goran Marić, ministar državne imovine. U velikoj rekonstrukciji Vlade 19. srpnja odlaze Marija Pejčinović Burić, ministrica vanjskih poslova ali na mjesto glavne tajnice Vijeća Europe, dok se premijer zahvalio na dužnosti i Nadi Murganić, ministrice obitelji, Tomislavu Tolušiću, ministru poljoprivrede i Gabrijeli Žalac, ministrici regionalnog razvoja. Tolušić i Žalac uhićeni su u različitim akcijama zbog muljaža s EU fondovima. Ministar zdravstva Milan Kujundžić iz Vlade odlazi 28. siječnja 2020. zbog afere s imovinom, a Damir Krstičević, ministar obrane, ostavku daje 14. svibnja 2020. nakon pada vojničkog školskog aviona i pogibije dvojice pilota.

Zbog uhićenja je 19. veljače 2022. razriješen i ministar graditeljstva Darko Horvat, s pod teretom USKOK-ovih optužbi iz Vlade 27. travnja odlaze i Josip Aladrović, ministar rada i Boris Milošević, SDSS-ov potpredsjednik Vlade. Isti dan je na vlastiti zahtjev iz Vlade otišao i ministar gospodarstva Tomislav Ćorić i to u HNB. Zadnji iz Vlade odlazi na vlastiti zahtjev i Zdravko Marić, dugogodišnji ministar financija i potpredsjednik Vlade.

Otvori grafikon u cijelom prozoru


Autor grafa: Velimir Gašparović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 14:04