DOGOVOR

Povjerenstvo se osniva u srijedu, ali HDZ traži odgodu početka rada

 
 CROPIX

Saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor moglo bi biti osnovano idući tjedan, u srijedu, neslužbeno su jučer potvrdili i HDZ-ovi i SDP-ovi pregovarači. HDZ i SDP navodno su uspjeli dogovoriti da će buduće povjerenstvo imati devet od zakonski maksimalno mogućih petnaest članova. Dogovoren je i omjer snaga: HDZ-u i partnerima pripalo bi pet mjesta; tri HDZ-u, dva koalicijskim partnerima, SDP-u dva, Mostu jedan i jedan je rezerviran za ostatak oporbe. Zakon, naime, određuje da sastav povjerenstva mora biti razmjeran sastavu parlamenta.

Iako se čini da se višemjesečna svađa oko povjerenstva za Agrokor bliži kraju, dio SDP-ovaca i nije baš tako siguran u to. Sada se otvara pitanje - kada bi povjerenstvo počelo s radom. Kuloari tvrde da je HDZ pristao na osnivanje, iako je to mjesecima odbijao tvrdeći da istragu koja bi trebala rasvijetliti uzroke kolapsa Agrokora ionako vodi DORH. Preokret je najavio sam premijer Plenković: “Ni Vlada, a ni HDZ nema problem da se sve istraži vezano uz ovu kompaniju i predstavi javnosti, no protiv smo bilo kakvog povezivanja tih tema s drugima, poput izbora ustavnih sudaca”.

HDZ, kako se može čuti, traži osnivanje povjerenstva s odgodom. Njihova je ideja da povjerenstvo počne s radom tek 15. studenoga. “Nema šanse da na to pristanem”, kaže jedan SDP-ovac, koji tvrdi da će inzistirati da povjerenstvo počne odmah raditi i da se u Saboru najprije glasa za povjerenstvo pa za suce. Po njemu “taktiziraju jer misle kako će do studenoga biti jasnije hoće li se podići optužnica protiv Todorića, a kad krene sudski postupak po zakonu o povjerenstvu, ono prestaje s radom”. Tim bi manevrom HDZ dobio ono što želi: što skoriji izbor ustavnih sudaca, Mate Arlovića, Gorana Selanca i ostanak Miroslava Šeparovića.

Maras: 'SDP će odlučiti tko će biti predsjednik'

Saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras izjavio je u subotu kako još nema dogovora o istražnom povjerenstvu o Agrokoru, dodavši kako je uvjeren da će "na kraju HDZ na to pristati".

"Dogovora još nema, inače bi to objavili i službeno. Vjerujem da će, kao i svi u Hrvatskoj, na kraju HDZ na to pristati. Tri mjeseca se protive tom povjerenstvu i sad je vrijeme, nakon svih ovih događanja, da shvate ono što svi u Hrvatskoj shvaćaju – da je to povjerenstvo bitno i da ljudi zaslužuju odgovore", rekao je Maras novinarima ispred SDP-a u pauzi sjednice Glavnog odbora, upitan je li postignut dogovor s HDZ-om o osnivanju istražnog povjerenstva o Agrokoru.

Na pitanje hoće li on biti predsjednik tog povjerenstva, Maras je rekao kako će o tome odlučiti SDP.

Vezano za neslužbene najave o osnivanju povjerenstva za Agrokor idući tjedan kazao je kako se nada da HDZ neće kupovati vrijeme i da se to odugovlači. "To je jedina tema od početka zakona o povjerenstvima koja je izazvala ovakav otpor HDZ-a", ustvrdio je Maras.

Dodao je da će istražno povjerenstvo imati devet članova – pozicija njih pet, a opozicija četiri.

Maras je potvrdio i da SDP još nije promjenio mišljenje vezano uz izbor sudaca Ustavnog suda.

"Mi smo na istom stavu", rekao je dodavši kako SDP i dalje traži odgovore na pitanja vezana uz Agrokor. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 10:46