AMBICIJE TRI GODINE PRIJE IZBORA

POVRATAK OTPISANIH: ZOKI I TOMO ŽELE KOLINDINU FOTELJU! Milanovića i Karamarka prijatelji nagovaraju da se kandidiraju za predsjednika države

 Tomislav Krišto / CROPIX

Zoran Milanović i Tomislav Karamarko ozbiljno razmišljaju o uključivanju u trku za Pantovčak nakon prvog mandata Kolinde Grabar-Kitarović.

Prijatelji do jučer dvojice najmoćnijih hrvatskih političara potvrdili su našem listu da bivši premijer i bivši prvi potpredsjednik Vlade nisu zaboravili politiku i da imaju vrlo jasan plan kako se uključiti u predsjedničku utrku za tri godine. - Zoran nije zauvijek ostavio politiku.

Svjestan je da se morao povući, ali on će uvijek ostati homo politicus. Posve logično, s obzirom na funkcije koje je obnašao, Pantovčak bi mogao biti novi izazov za njega - rekao nam je njegov prijatelj koji ne isključuje mogućnost da će “prijelazno razdoblje” u ulozi konzultanta samo biti odskočna daska za povratak u visoku politiku. - Prije nekoliko mjeseci prvi sam upozorio na tu mogućnost. Jedino tako mi je bio logičan susret Milanovića i branitelja uoči izbora. Bilo je posve jasno da to neće utjecati na rezultate izbora, ali bi moglo biti pozicioniranje za nastavak njegove političke karijere i predsjedničku trku - smatra analitičar Žarko Puhovski.

“A na sljedećim predsjedničkim izborima bit će gužve.”

Jelsa, 140815.
Premijer Zoran Milanovic prisustvovao je svecanoj sjednici opcinskog vijeca Jelse povodom otvaranja svecane dvorane opcine.
Na fotografiji: Zoran Milanovic i Andrej Plenkovic..
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX / CROPIX

Upitne šanse

Nakon dugo vremena Tomislav Karamarko ovih se dana pojavio u sudnici na suđenju Josipu Manoliću, a malo tko ga je vidio dosad od ostavke u Vladi i HDZ-u. Najčešće vrijeme provodi u krugu obitelji i bliskih prijatelja, od kojih je i procurila vijest da razmišlja o predsjedničkoj kandidaturi. Većina njegovih dojučerašnjih stranačkih drugova, pogotovo oni koji su ga najsrčanije podržavali, danas više ne žele ni čuti za njega. Ali ni oni ne otklanjaju mogućnost pokušaja da se Karamarko vrati u politički život. - Nije zauvijek otišao, to je sigurno. Ako ima ambiciju kandidirati se za predsjednika Republike, prvo mora očistiti repove. A to će ići brzo - uvjerava nas Karamarkov suradnik iz “starih dana”.

- Nema nikakve šanse za uspjeh, kada bi se i odlučio za povratak i kandidaturu za šefa države - tvrdi analitičar Davor Gjenero.

“Prije svega ne bi imao podršku HDZ-a, a bez nje se ne može ni sanjati o Pantovčaku. Po meni su Milanovićeve šanse za povratak veće i realnije.” Gjenero kaže da bi obojica trebala izvući pouku od dr. Andrije Hebranga koji je imao vatrene pristaše, ali u konačnici nije uspio.

- Kandidat za predsjednika države treba imati karizmu, a to Karamarko nema, a ni kod Milanovića nije baš neka posebna - ocjenjuje Gjenero.

Nikada kao sada nisu se kalkulacije, ali i ambicije za Pantovčak iskazivale tako rano, čak tri godine prije izbora. Svašta se u politici do tada može dogoditi, ali ostaje i činjenica da Hrvatska već dugo nije zemlja stabilne vlasti. Prije godinu dana bilo je nemoguće predviđati da će Karamarko i Milanović nestati gotovo preko noći, a dogodilo se upravo to.

- Stvarno nemam pojma za Zoranove ambicije - rekao nam je jedan od izglednih kandidata za novog šefa SDP-a.

Zagreb, 170914.
Nakon ljetne pauze Hrvatski sabor danas je zapoceo s radom. 
14. sjednica zapocela je postavljanjem pitanja Vladi RH.
Na fotografiji: Zoran Milanovic, Tomislav Karamarko, Anka Mrak Taritas.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

- Siguran sam u to da neće sasvim napustiti politiku, ali je pitanje hoće li tražiti svoje mjesto u Europskom parlamentu ili na Pantovčaku. Tko može predvidjeti njegove ambicije?

Nasljednik

Za dr. Puhovskog mnogo će se više znati o budućoj političkoj karijeri Zorana Milanovića kada prođu stranački izbori.

- Ovisi tko će postati njegov nasljednik. Ako to bude netko iz njegovog kruga, imat će jaču poziciju za povratak. Gjenero također misli da će izbori u stranci donekle odrediti političku budućnost sadašnjeg šefa jer je malo vjerojatno da će SDP za tri godine imati jakog kandidata za Pantovčak.

- U tom bi slučaju SDP mogao podržati Milanovića, iako se sada prema njemu odnose distancirano. Tomislav Karamarko teže bi mogao računati na bilo kakvu podršku HDZ-a jer je njegova “vladavina” u stranci spužvom izbrisana.

Novi šef stranke Andrej Plenković ga ne spominje, kao da nije ni postojao, a Gjenero procjenjuje da će stranka dati punu podršku Kolindi Grabar-Kitarović ako se odluči za drugi mandat.

- Politička bliskost Plenkovića i Grabar-Kitarović bit će presudna za daljnju podršku HDZ-a sadašnjoj predsjednici, u to nema sumnje. Karamarko i Milanović zasad se nisu javno odredili oko svoje političke budućnosti. Milanović je osnovao konzultantsku tvrtku, kalkulira se njegov angažman “u regiji”, boravio je u Prištini sa svojim prijateljem Antom Kotromanovićem, a navodno su i Albanci zainteresirani za njegove konzultantske usluge. Ali, to sigurno ne bi bio dugotrajan posao na nesigurnom političkom tržištu regije, pa je upitno može li na njemu Milanović “napokon zaraditi”, što je najavljivao.

- Vratit će se on u hrvatsku politiku, uostalom nije ga se SDP odrekao, niti ima tako loš rejting u javnosti da bi to bilo nemoguće. Pogotovo ako novom predsjedniku SDP-a ne krene dobro, a to se lako može dogoditi. Onda bi odabir Milanovića za predsjedničkog kandidata bila dobitna kombinacija - kaže jedan visokopozicionirani član SDP-a koji je ostao izvan sadašnje utrke za prvu fotelju na Iblerovu trgu.

Politička sudbina

Karamarku sada slijedi rješavanje dviju glavnih pretpostavki da bi uopće mogao pomišljati na Pantovčak. Prije svega mora dokazati da je Josip Manolić iznosio lažne tvrdnje o njegovoj suradnji s Udbom, a tu je na dobrom putu. U prilog mu ide izjava koja je došla iz SOA-e i potvrđuje da nije imao “udbašku” prošlost. Činjenica je da su mu Manolićeve tvrdnje ocrnile političku karijeru, a ako se dokaže da su bile lažne, što je sada izgledno, Karamarkov rejting će porasti i među onima koji su ga i do sada podržavali, ali i među drugima koji će biti ljuti na Manolićevo prozivanje bez konkretnih dokaza. Ostaje i odluka Upravnog suda o sukobu interesa, a s vremenom će ionako “afera konzultantica” blijediti.

Uostalom, Karamarka nitko nije optužio da je nešto osobno otuđio ili nelegalno stekao, a priča s MOL-om i Inom poprima ionako sve dramatičnije obrate. Za njegovu daljnju političku sudbinu bit će važno i da će ići Plenkoviću.

Premijer ima dobar početak, ali to je samo početak kad građani u pravilu prihvaćaju nova lica bez mnogo rezerve. Ako se stvari zakompliciraju i dio tvrdih hadezeovaca razočara u krajnje diplomatsko i “fino” vođenje politike koje sada provodi novi šef HDZ-a, nije nemoguće da će rasti i popularnost “odlučnog i beskompromisnog” Karamarka. Ali, za ozbiljan povratak u politiku, pogotovo ako mu je cilj Pantovčak, Karamarka čekaju brojni izazovi. Morao bi se prije svega odlučiti da će ići u tu bitku samostalno, bez stranke, jer Plenković ga sigurno neće podržati, a ova će Vlada opstati do predsjedničkih izbora.

- Karamarkova moguća kandidatura za Pantovčak mogla bi se u HDZ-u shvatiti kao pokušaj puča Ive Sanadera 3. siječnja 2008. Bio bi to za Plenkovića signal da Karamarko želi destabilizirati stranku. Zato, ako želi u predsjedničku utrku, mora ići kao samostalni kandidat, a bez podrške HDZ-a ne može postići uspjeh - kategoričan je Davor Gjenero.

Nema soliranja

Ističe i primjer da velike stranke ne trpe više kandidata, a HDZ će sigurno stati iza Kolinde Grabar-Kitarović. - Sjetite se kako je prošao Milan Bandić u SDP-u i Nadan Vidošević u HDZ-u kad su uz ‘službenog’ kandidata istaknuli svoje kandidature. Ne može se biti član stranke i solirati i to Karamarko mora imati na umu. Pozicija Zorana Milanovića zato je lakša, jer ga se SDP nije odrekao bez obzira na sve njegove propuste i mane. Ovih dana smo u razgovoru a istaknutim članovima stranke mogli čuti jedinstveno nezadovoljstvo što nije odmah podnio ostavku nakon gubitka parlamentarnih izbora, ali ni to nije krimen na kojem bi mu njegovi stranački drugovi mogli dugoročno zamjeriti.

- Bila bi jasnija situacija u SDP-u da je odmah nakon gubitka izbora dao ostavku, a ne bi se morali ni sramiti što se ne pojavljuje na sjednicama Sabora. Gotovo je sigurno da će se povući iz parlamenta i novom predsjedniku omogućiti da odmah postane i šef Kluba. Ali, imao je on i zasluga za SDP, to mu nitko ne poriče - tvrde esdepeovci.

Oni koji Milanovića dobro poznaju kažu da ga je posljednjih mjeseci umorila politika i da mu treba otklon i odmor. Ali, nitko se na njega nije nabacivao blatom, pa čak ni oni koji su bili u sukobu s bivšim šefom, poput Tonina Picule i Davora Bernardića. SDP je time želio pokazati da je drukčiji od HDZ-a, koji se lako odrekao trojice predsjednika, Ive Sanadera, Jadranke Kosor i Tomislava Karamarka.

- Svega toga je svjestan i Zoran, a neće rezati veze ni s novim vodstvom stranke. A oni njegovi vatreni fanovi, koje još ima, Milanovićev povratak će orkestrirati mantrom da se samo on mogao boriti ravnopravno s HDZ-om. I Karamarko još ima, doduše pritajenih, pristaša u HDZ-u.

Mogli smo se u to uvjeriti i prije dva dana u Vukovaru kada su se i u Koloni sjećanja vodili razgovori o politici. Potiho su oni “desniji od desnih” hvalili Karamarka i isticali da ne bi nikako dopustio takav odnos prema Hrvatima u BiH nakon hapšenja u Orašju. Svi su međutim svjesni da su mu u ovom času nikakve šanse za povratak u politiku i da treba čekati. Oni koji ga dobro znaju procjenjuju da Karamarko ne bi imao problema ni s logistikom, pa i financijama ako bi se odlučio za “projekt Pantovčak”. Iz njegova kruga čuju se i kritike prema Kolindi Grabar-Kitarović koja, iskreno, i nije bila Karamarkov prvi izbor. U svim tim kalkulacijama ostaje samo jedna činjenica, da je mjesto na Pantovčaku trenutačno zauzeto i bit će najmanje još tri godine.

Milanović i Karamarko javno sigurno neće iskazati svoje ambicije ako one i postoje, jer su svjesni da je “zec još duboko u šumi”. Analitičari kažu da se te priče guraju baš sada jer mnogi misle da popularnost Kolinde Grabar-Kitarović pada i da je trenutak da se već u ovom trenutku počne sa spinovima o izbornoj utrci za Pantovčak.

Spinovi

A kada je riječ o Kolindi Grabar-Kitarović, i tu su se u posljednje vrijeme pojavili spinovi o navodnom padu njezine popularnosti. Iz Karamarkova kruga idu čak i procjene o njezinoj “nervozi”, pogotovo kada su sva svjetla pozornice uperena prema Andreju Plenkoviću.

Činjenica je da je Plenković u korpusu desnih birača trenutačno atraktivniji, ali je činjenica i da popularnost Kolinde Grabar-Kitarović ne pada.

Ozbiljne ankete upućuju na to da je čak i nešto porasla od vremena kada je postala šefica države. Drugo je pitanje ima li ambicije za drugi mandat jer se zasad ne izjašnjava ni među svojim suradnicima. Zapravo, posve logično. Čemu žurba, tek su protekle dvije godine mandata i pred Kolindom Grabar-Kitarović još je mnogo posla.

Predsjednica prije svega želi dokazati da je faktor stabilnosti u zemlji u kojoj je sve više “silnica” nestabilnosti. Ali, isto tako želi dokazati da izvršava svoja obećanja iz kampanje. Jedno od najzvučnijih bilo je ono o preseljenju ureda s Pantovčaka, a uskoro će doći na dnevni red. Nedjeljni ekskluzivno doznaje da će Kolinda Grabar-Kitarović početkom tjedna, čim se vrati iz Kanade, predati ministru Goranu Mariću elaborat o preseljenju ureda.

Tada će Marićevo ministarstvo ponuditi konkretna rješenja, uz precizan izračun koliko bi cijela “ operacija” stajala i što je najisplativije. Kolinda Grabar-Kitarović odlučna je da se ova knjiga o lokaciji ureda zatvori i nađe optimalno rješenje. Kada je riječ o dva moguća kandidata za njezinu fotelju, Zoranu Milanoviću i Tomislavu Karamarku, jedinstveno je obojici da sadašnju Predsjednicu ne vole previše. Karamarko joj zamjera što mu nije povjerila mandat za sastav Vlade nakon relativne pobjede, jer je kalkulirao da bi tako mnogo lakše pregovarao i trgovao s Mostom.

Predsjednica se tvrdo držala Ustava, a Karamarka je spriječila i s odugovlačenjem oko preslagivanja, kada je bilo posve jasno da od toga neće biti ništa. To joj bivši šef HDZ-a nije zaboravio, a njegovi su ljudi smatrali da je upravo on bio zaslužan za pobjedu Kolinde Grabar-Kitarović.

Zoran Milanović bio je bahat i neugodan prema predsjednici u gotovo svakom trenutku, iako su u mladosti zajedno radili i dobro se znaju. Ona je to otrpjela zapravo stoički, bez obzira što je bivši premijer često prelazio granicu dobrog ukusa.

Mogući duel

Ali, sigurno je i to da bi mogući duel Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića te predsjednice i Tomislava Karamarka, ako bi do njega došlo, bio nevjerojatna politička predstava. Kako sada stoje stvari, uz sve želje i ambicije, veće su šanse da Kolinda Grabar-Kitarović ostane još osam godina na Pantovčaku, nego da se Zoran Milanović i Tomislav Karamarko za tri godine dosele ondje.

- Karamarkov povratak smatram nemogućim, a Milanovićev mogućim. Ali ne treba zaboraviti ni Ivu Josipovića koji bi također mogao zatražiti drugi mandat - kaže dr. Žarko Puhovski.

Bivši predsjednik nam je potvrdio da o tome nije razmišljao.

- Ide mi sada jako dobro. Uostalom, rano je još za kalkulacije takve vrste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 15:07