Bivši Karamarkov zamjenik

POVRATNIK U STRANKU Drago Prgomet novi ministar zdravlja ako HDZ osvoji vlast

Nakić: Uvest ćemo nadstandard za one koji žele skuplji kuk, ali nećemo poskupiti dopunsko ni uvesti plaćanje hitne
 Darkop Tomaš / HANZA MEDIA

“Nećemo povećati cijenu police dopunskog zdravstvenog osiguranja niti uvoditi plaćanje u hitnim bolničkim prijemima za nehitne pacijente, ali omogućit ćemo nadstandard za one koji žele skuplji kuk”, rekao je jučer na predstavljanju HDZ-ova zdravstvenog programa tehnički ministar Dario Nakić.

Istaknuo je da se o poskupljenju police dopunskog razmišljalo zbog velikih naslijeđenih dugova bivše Vlade, ali kako je u međuvremenu povećan gospodarski rast, poskupljenje nije potrebno.

Mogućnost amerikanizacije sustava odbacio je Drago Prgomet koji trenutno u HDZ-u kotira kao najizgledniji kandidat za ministra dobije li stranka mogućnost sastavljanja nove Vlade. Prgomet je dodao da se mora jasno razgraničiti privatno od javnog zdravstva, a također je najavio jačanje prevencije, poglavito kad je riječ o zloćudnim bolestima, prije svega javnozdravstvenim akcijama i testovima probira. Za liječenje tumora smjernice će se ujednačiti za sve bolnice.

Nakić je najavio reformu bolničkog sustava i funkcionalno povezivanje bolnica kako bi se ujednačila kvaliteta zdravstvene skrbi u cijeloj državi.

“Povećavamo kvalitetu i tako da se nabavlja nova oprema pa je tako stiglo 16 novih CT uređaja te linearni akcelerator za KBC Osijek, a nabavljeno je 6 digitalnih mamografa. Namjeravamo graditi i nacionalnu dječju bolnicu, za što je već dobiveno zemljište, a radi se medicinski plan te buduće ustanove”, rekao je Nakić.

Pohvalio se sa 18 novih timova hitne medicinske pomoći, a što s tiče helikopterske službe, kaže da već postoje baze u Splitu, na Krku i u Dubrovniku te istaknuo da se razmišlja i o brodskoj hitnoj službi za otoke, što bi se razvijalo sredstvima europskih fondova.

Naglasio je da su dugovanja zdravstvenog sustava u prvih sedam mjeseci ove godine smanjena u odnosu na isto razdoblje prošle, što smatra znakom dobrog gospodarenja. Najavio je također da će se postupno smanjivati broj pacijenata po jednom liječniku primarne zdravstvne zaštite s 2000 na 1500, čime će se omogućiti da se više bave zdravstvenim problemima svojih osiguranika.

Uz već najavljeni e-karton koji bi trebao profunkcionirati početkom rujna, a iz kojeg bi liječnicima bili dostupni svi podaci o pacijentima, direktor HZZO-a Fedor Dorčić najavio je da će uskoro proraditi i e-portal kojim se namjeravaju povezati liječnici obiteljske medicine sa svojim pacijentima.

“U prvoj fazi to će se omogućiti za 1,2 milijuna pacijenata”, rekao je Dorčić. Govoreći o dugim listama čekanja na kojima je oko 800.000 pacijenata, Dorčić je rekao da to nije prava brojka jer ima onih koji su prijavljeni na nekoliko mjesta, a dio su redovite kontrole.

Tvrdi da prave liste čekanja čine tek 10 do 20 posto sadašnjih brojki. Kaže da će središnji kalendar naručivanja za sve bolnice riještiti i taj problem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:02