RAT ZA ČISTU UVALU

POZADINA SUKOBA ZBOG KOJEG JE RENAULT TWINGO ZAPLIVAO S RIBAMA Betonirao obalu i susjedu bacio auto u more: Radio sam u korist cijele Luke

Boris Franušić (u sredini)

Ivanu Duževiću, mještaninu općine Luka pokraj Stona, prošli je tjedan automobil završio u moru. Oko ovog nemilog događaja podigla se velika buka jer je Dužević optužio sumještanina Borisa Franušića da mu je namjerno gurnuo auto u more kako bi mogao nasipati rivu.

- Franušić hoće betonirati rivu bez ikakve dozvole kako bi mogao prebaciti svoj posao prerade školjki sa svoje strane obale ravno na rivu - kaže Dužević. Kako bi spriječio nelegalno nasipanje šljunka, Dužević je ostavio svoj Renault Twingo kao stup obrane protiv moćnih bagera i otišao u Ston. Oko 15 sati nazvao ga je Franušić i rekao da makne svoj automobil, ali on je to odbio učiniti. Nedugo nakon toga plivao je s ribama.

- Maknuo je daske ispod Twinga te svojim automobilom gurnuo moj u more - tvrdi Dužević. Uskoro se umiješala policija, podignute su kaznene prijave, a prozvani krivac pere ruke od cijelog događaja.

- To je bila prometna nezgoda, tako piše u policijskom zapisniku - kaže Franušić. Ipak, u sjeni ovog lokalnog sukoba ostala je jedna puno veća i alarmantnija priča.

Arhitekti zabrinuti

Kako ističe docent doktor znanosti Vedran Ivanković, arhitekt s Katedre za urbanizam i prostorno planiranje Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ovdje je posrijedi još jedan slučaj devastacije obale.

- Mjesto Luka po prostornom planu iz kolovoza 2015. dobilo je preventivnu zaštitu kao iznimno vrijedna ruralna cjelina. Ovdje se radi o zaštićenom obalnom pojasu i zaštićenoj plaži kojemu prijeti potpuna devastacija - kaže Ivanković te kao glavne krivce navodi obrt MF Školjke i tvrtku Ponta Luke d.o.o. Naime, Franušić, onaj koji je navodno gurnuo Twinga u more, jedan je većih uzgajivača školjki u Luki te vlasnik tvrtke Ponta Luke d.o.o i on je odlučio bez dozvole i na svoju ruku betonirati glavu rive. To su nam neslužbeno potvrdili iz Upravnog odjela za prostorno uređenje i gradnju Dubrovačko-neretvanske županije, gdje su nam rekli da ga nema u evidenciji za dozvole. Štoviše, to nam je potvrdio i sam.

- Mi školjkari smo godinama u vrlo lošoj situaciji i samo sam htio napraviti posao koji država odgađa. Plan je bio napraviti pristanište za ukrcaj i iskrcaj školjki, ali kada sam vidio koliko problema i buke je nastalo oko toga, neću ništa raditi. Ne treba mi to - kaže Franušić i dodaje da je samo htio omogućiti pravilan način ukrcaja školjki, koji bi ujedno pomogao lokalnoj zajednici. Njegovi sumještani ne vjeruju u te priče. Oni smatraju da želi napraviti prostor za preradu školjki te da svojim radom samo zagađuje okoliš.

- Čisti školjke u moru kraj mjesta, zbog čega stvara veliki smrad i zagušuje cirkulaciju protoka mora u vali. U blizini se nalaze druga uzgajališta kamenica koja potom bivaju zagađena - kaže Dužević.

S druge strane, Franušić opovrgava navedene optužbe i dijeli nove.

- Školjke čistim na otvorenom moru, na mjestu koje je koncesijom previđeno za čišćenje. Nikada nisam čistio školjke na rivi. Uostalom, Duževićeva obitelj godinama pere brodove na rivi i time zagađuje okoliš - veli Franušić. Ipak, nekoliko mještana je fotografiralo radnike MF Školjke kako čiste, odnosno prerađuju školjke na rivi. Što je istina, provjerit će nadležne institucije.

Devastiran okoliš

Maknimo se ponovno s lokalnog sukoba i vratimo na širu sliku i problem bespravne gradnje. Naime, lokalnim medijima također je potvrđeno da se nije smjelo graditi. Ivo Klaić, pročelnik Upravnog odjela za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku, rekao je da Županija i Upravni odjel nisu ni u kojem svojstvu ni na bilo koji način dozvolili nasipavanje obale niti je takav zahtjev postavljen odjelu koji dodjeljuje koncesije te radi prijedlog granice pomorskog dobra. Ipak, arhitekt Ivanković ističe da je devastacija obale počela puno ranije.

- Na tom se području godinama već vrši devastacija koja će dovesti do propasti okoliša. Još 2009. godine je Mato Franušić, vlasnik MF Školjke, krenuo s nelegalnom gradnjom na nasutom dijelu rive. Napravio je pontone koji nisu smjeli biti napravljeni, a sama devastacija je provedena jednim dijelom i novcem iz fondova EU, jer ne znamo koliko je Mate Franušić uložio svog novca, a koliko od onoga što je dobio od fondova EU - ističe Ivanković te upravo zato predlaže tri stvari. Prvo, da se zbog skandaloznog betoniranja zaštićenog obalnog pojasa i zaštićene plaže obavezno mora očitovati Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja te nadležne službe. Drugo, da se provede revizija uloženih sredstava iz fondova EU za MF Školjke te da se o cijelom slučaju obavijesti Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti kako bi se utvrdili mogući slučajevi zaraze zbog nepropisne obrade školjki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:48