MINIRANO PODRUČJE

POŽAR KOD SINJA Gori na potezu Svilaja-Otišić, šest protupožarnih zrakoplova gasi prostrano požarište na nepristupačnom terenu Dalmatinske zagore

 Ivo Ravlić / CROPIX

Šest protupožarnih zrakoplova Oružanih snaga RH u ponedjeljak rano ujutro gasi šumski požar na potezu Svilaja-Otišić u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje na nepristupačnom terenu gori od subote popodne, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Protupožarne zračne snage su iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku.

U koordiniranim akcijama gašenja po tri Canadaira CL-415 i tri Airtractora AT-802 pokušat će danas zaustaviti i staviti pod nadzor prostrano požarište na nepristupačnom terenu Dalmatinske zagore, koje je dijelom i minirano.

U tome šumskom požaru do sada je izgorjelo oko 300 hektara površine, izvjestili su ranije danas splitski vatrogasci

Na istom požarištu zračne snage OS RH gasile su u dva navrata i jučer, s Canadaira i s tri Airtractora, a protupožarne letačke posade provele su u zraku ukupno 33 sata.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, 1. lipnja, zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 36 požara, od čega 14 u Šibensko-kninskoj, 13 u Splitsko-dalmatinskoj, 5 u Dubrovačko-neretvanskoj, tri u Zadarskoj te jedan u Ličko-senjskoj županiji.

Protupožarne Zračne snage OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile više od 400 sati naleta, pri čemu su izbacili više od 13 000 tona vode te prevezli 169 zemaljskih vatrogasaca i jednu tonu vatrogasne opreme do požarišta, navode iz MORH-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 12:47