SANDI CHIAVALON

POZNATI ISTARSKI MASLINAR KRENUO U NEŠTO DRUGAČIJI BIZNIS U Raškoj dolini oživio ratarsko područje zapušteno 40 godina, tamo uzgaja lubenice

 
Sandi Chiavalon
 Goran Šebelić / HANZA MEDIA

U jeku je istarska berba lubenica, i to u Raškoj dolini, nekada bogatom ratarskom području Istre, žitnici koja je 40 godina bila sasvim zapuštena. To je pak prije dvije godine promijenio poznati vodnjanski maslinar i poljoprivrednik Sandi Chiavalon koji je od države u koncesiju uzeo 185 hektara zemljišta.

I sada tamo uzgaja povrće i žitarice, a sve u eko proizvodnji. Ovo je prva berba lubenica koju ima njegov OPG koji sezonski broji i do 20 radnika. Pod lubenicama je hektar površine.

Pitanje prodaje

- Riječ je o eko uzgoju na poljima koja su dva metra ispod razine mora. Imamo tri sorte i sve tri se sada beru. Riječ je o kasnoj berbi, ali pokušali smo izbjeći špicu, kada svi imaju to voće kako bismo postigli dobre cijene. Posijali smo te tri sorte jer je to jedino certificirano ekološko sjeme lubenica koje smo našli na tržištu, i to u Italiji. Imat ćemo 40 do 50 tona tog voća, a otkup smo dogovorili s hotelima te u lancu malih trgovina Miracolo - kaže nam Chiavalon.

Osim lubenica, trenutačno se beru rajčice, ali ne one industrijske, nego salatne. Zasađene su sve stare sorte tog povrća, a ne hibridi.

Goran Šebelić / HANZA MEDIA
Sandi Chiavalon, poznati maslinar, u dolini rijeke Rase sada uzgaja i lubenice

- Takve je rajčice, kojih će biti oko 50 tona, teže plasirati na tržište jer se ono već naviknulo na hibride i plastične rajčice pa je svima čudno kad im doneseš pravu rajčicu. Ali kada je probaju, onda je svi žele. Imamo i dinje koje ćemo brati u narednih tjedan dana, a imali smo i slanutak. To je stara kultura koja se u Istri još jede, a gotovo je nitko više ne uzgaja - ističe Chiavalon. Uz povrće, ovaj nagrađeni maslinar u dolini Raše uzgaja i ekološke žitarice - ječam, pir i zob te pšenicu i heljdu.

- Mogu sutra nakrcati te količine i poslati u veleprodaju, da želim. Ali odlučio sam se za nešto drugo jer su cijene u veleprodaji smiješno male. Zato ću svoje žitarice preraditi kao što to radim s našim rajčicama koje u svom OPG-u prerađujemo u šalšu te je prodajemo u kušaoni u Vodnjanu zajedno s uljem - veli ovaj poljoprivrednik.

Eko žitarice

Uz sve to sije i krmne kulture. Za to se odlučio zbog ekološke proizvodnje koja zahtijeva poštivanje plodoreda jer ista kultura pet godina ne smije doći na istu zemlju.

- Za zakup zemljišta sam se odlučio jer je u Istri preskupo kupovati poljoprivredno zemljište, a oduvijek sam se pitao, kada bih prolazio ovim područjem, zašto je zapušteno. Ujedno, živimo od maslinarstva, a svjesni smo da je Istra rubno sjeverno područje za proizvodnju ulja te da se može dogoditi da se masline smrznu. Kako bismo osigurali određeni izbor prihoda, u slučaju da se to dogodi, upustili smo se u ovoj projekt - kaže nam ovaj mladi poljoprivrednik. Uz ove površine u Raškom kanalu Chiavalon ima i 25 hektara maslinika te se nakon berbe povrća prebacuje u Vodnjan. Iako već mnogi maslinari kukaju da im je godine lošija nego lanjska, Chiavalon kaže da je zadovoljan.

- Srećom, nije bilo većih štetnika zbog visokih temperatura pa mi očekujemo dobar urod. U cijeloj Istri zasad su neke procjene da će u odnosu na lani, koja je bila iznimno dobra godina, biti i 40 do 50 posto manje uroda. Doduše, moramo znati da je lanjska godina bila izvanredna, i iznadprosječna. Kada bismo gledali prosječne godine, urod bi ove godine bio manji za 10-ak posto. Ali teško je to reći, još je mjesec dana do berbe - ističe. S obzirom na te manje količine koje se očekuju ove jeseni, naravno da je pitanje i hoće li cijena ulja rasti. Chiavalon se nije htio upuštati u tu diskusiju, nego je samo rekao da je cijena njegova ulja uvijek ista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:23