VIŠNJA LJUBIČIĆ

Pravobraniteljica upozorila HRT nakon što je u ‘Otvorenom‘ gostovalo šest muškaraca i niti jedna žena

Ljubičić je reagirala nakon što je od udruga iz Ženske mreže Hrvatske zaprimila pritužbu o diskriminaciji

Sudionici emisije Otvoreno

 Screenshot/hrt/

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić poslala je upozorenje HRT-u nakon što je od ženskih udruga zaprimila pritužbu o diskriminaciji jer u emisiju Otvoreno na temu protekle godine, u kojoj je sudjelovalo šest sugovornika, nije pozvana ni jedna žena.

Radi se o emisiji Otvoreno urednice i voditeljice Zrinke Grancarić, koja je emitirana 28. prosinca na HTV1 i u kojoj su sudjelovali isključivo muškarci kao sudionici. Tema emisije bila je osvrt na događaje koji su obilježili 2023. godinu u Hrvatskoj i svijetu, kao i što se može očekivati u 2024.

Pritužbu na diskriminaciju uputile su udruge iz Ženske mreže Hrvatske, a pravobraniteljica Ljubičić složila se sa njihovim zaključkom kako je odabirom isključivo muških sugovornika u emisiju “poslana diskriminatorna i neprihvatljiva poruka da nema kompetentnih žena koje bi mogle komentirati događaje u protekloj godini”.

Gosti u emisiji bili su Mladen Vedriš s Veleučilišta Effectus, vanjskopolitički komentator Jutarnjeg lista Željko Trkanjec, komunikacijski stručnjak Krešimir Macan, akademik Sven Lončarić iz Centra za umjetnu inteligenciju Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Josip Pavić, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, te Nikša Bratoš, skladatelj i glazbeni producent.

Pravobraniteljica je u svom upozorenju i preporukama istaknula da ne ulazi niti osporava stručnost pozvanih sugovornika, ali i da osobito zabrinjavajućom smatra činjenicu da se ne radi o izoliranom slučaju.

Poručila je da se radi o praksi javne televizije da u informativnim emisijama u kojima se raspravlja o važnim društvenim, političkim i drugim temama od javnog interesa često nema niti jedne sudionice/sugovornice.

Razlog te prakse Pravobraniteljica vidi u tome što “netko u redakciji, posve proizvoljno, procijeni da nema odgovarajućih kompetentnih stručnjakinja koje bi pozvao/la u emisiju”, no poručuje da to ne odgovara istini niti pomaže da se dokinu stereotipi po kojima žene nemaju ili ne bi trebale imati odgovarajuća znanja o gospodarstvu, politici, geopolitici, umjetnoj inteligenciji i slično.

Stoga je glavnom ravnatelju HRT-a Robertu Švebu poslala upozorenje na diskriminaciju kako ju definira Zakon o ravnopravnosti spolova zbog izostavljanja osobe ženskog spola iz predmetne emisije, istaknuvši da se tu radi o “neravnopravnom i diskriminirajućem tretmanu žena u odnosu na muškarce”.

Podsjetila je i da se HRT u Ugovoru s Vladom od 1. siječnja 2023., obvezao podupirati ravnopravnost spolova.

To uključuje i obvezu da će pri obradi tema voditi računa o zastupljenosti obaju spolova kao ravnopravnih sugovornika u raspravama, te da će im se program usmjeravati na suzbijanje rodnih stereotipa i seksizma te uklanjanje diskriminacije temeljem spola i spolne orijentacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:05