SUSRET S ISELJENICIMA

PREDSJEDNICA JE U POSJETU AUSTRALIJI I NOVOM ZELANDU, ALI NA NEKA MJESTA NEĆE OTIĆI Plan njezine turneje otkriva da je pažljivo birala kamo će ići

 
 REUTERS

Kolinda Grabar-Kitarović idućih će dana održati sastanke s vodećim političarima Australije i Novog Zelanda, ali i s predstavnicima tamošnjih iseljenika.

Oni su, sudeći prema medijskim izvješćima, pozdravili njezin dolazak, jer posljednji hrvatski predsjednik koji je posjetio Australiju i Novi Zeland bio je Franjo Tuđman još 1995. Ali kada se pogleda itinerer njezine turneje, primjetno je da je hrvatska predsjednica pažljivo birala kamo će ići i izbjegla posjete udruženjima australskih Hrvata koja njeguju sjećanje na Nezavisnu Državu Hrvatsku.

CROPIX

Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu će boraviti u Melbourneu. Pritom je zanimljivo da će u tom gradu prisustvovati misi u Hrvatskom katoličkom centru Sunshine, ali otpala je mogućnost posjeta Hrvatskom domu u Melbourneu, inače prilično impozantnom zdanju u kojem se okuplja veliki dio tamošnjeg hrvatskog iseljeništva, ali i mjestu koje “krasi” skulptura poglavnika Ante Pavelića i ondje se okuplja desno orijentirana emigracija.

Kako nam je rekao jedan član predsjedničine ekipe, odluka da izbjegne susrete koji bi mogli biti kontroverzni osigurala je predsjednici susrete s najvažnijim političarima Australije i Novog Zelanda. Prije odlaska u Melbourne, ugovoren je tête-à-tête susret predsjednice s Malcolmom Turnbullom, predsjednikom Vlade Australije, a zatim i predstavnicima opozicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 00:24