SUSRETI NA VRHU

PREDSJEDNICA OTKRILA 'Drugi čovjek Amerike ugodno me iznenadio, a s ruskim šefom diplomacije otvorila sam pitanje rafinerije u Bosanskom Brodu'

 Twitter / Kolinda Grabar-Kitarović

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u Münchenu se srela s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom, a novinarima je otkrila o čemu su razgovarali, piše N1:

- Gospodin Pence i ja sastali smo se kratko, izmijenili nekoliko rečenica, ali vrlo srdačnih i konstruktivnih rečenica. Dogovorili smo se o daljnjoj suradnji. On danas ima niz sastanaka u području koja sada trebaju veću pozornost, od Afganistana preko baltičkih država, Ukrajine i slično. Svakako ćemo nastaviti razgovore. Već sam danas razgovarala s nizom drugih američkih dužnosnika, a sutra ću nastaviti s kongresmenima, odnosno senatorima, McCainom i drugima - rekla je predsjednica, a piše N1.

Zamoljena je da detaljnije otkrije o čemu je razgovarala s Penceom, Grabar-Kitarović je rekla: - O daljnjoj suradnji i partnerstvu Hrvatske i SAD-a i vrlo me ugodno iznenadio njegov otvoreni i srdačan stav - kazala je Grabar Kitarović.

Komentirala je i razgovor s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom: - Razgovor s gospodinom Lavrovom je bio vrlo konstruktivan, vrlo dobar, srdačan, u jednoj dobroj atmosferi. Prošli smo niz bilateralnih pitanja. Zadržali smo se na razgovoru o gospodarstvu. Razgovarali smo o nekim našim tvrtkama koje su imale negativno iskustvo u posljednje vrijeme. Razgovarali smo kako to izgladiti. Drago mi je da je novi veleposlanik u Rusiji dobio agreman i da ćemo okrenuti tu novu stranicu odnosa, a planira se i posjet ministra vanjskih poslova Ruskoj federaciji, o čemu smo danas razgovarali - rekla je Grabar-Kitarović, a piše N1.

- Posebno sam pokrenula i pitanje rafinerije u Bosanskom Brodu. I dogovorili smo se da ćemo s jedne i druge strane, posebno strane Hrvatske i Ruske federacije, poduzeti mjere kako bi se što prije riješilo pitanje zagađenja zraka koje je na štetu ljudi s jedne i druge strane Save. Naravno, razgovarali smo posebno dugo i detaljno o jugoistoku Europe, o BiH, o Srbiji. Dogovorili smo daljnje korake i suradnju, jer osim što je Ruska federacija članica Savjeta za provedbu mira u BiH, svakako ima utjecaj u jugoistočnoj Europi. Voljela bih da Hrvatska bude jedna od tih zemalja s kojima će se razgovarati o potpori demokratskih procesa i razvoja društava i o miru i stabilnosti na jugoistoku Europe - kazala je Grabar Kitarović.

Na pitanje novinara je li joj Lavrov zamjerio rečenicu da se Rusija miješa u unutarnja pitanja jugoistočne Europe, odgovorila je:

- Gospodin Lavrov iznimno cijeni iskrenost. Mi imamo dobar odnos dugi niz godina, uvijek smo vrlo iskreni. U međunarodnim odnosima cijene se političari koji su uvijek iskreni. Ja sam govorila o ruskom utjecaju na jugoistok Europe, koji oni svakako imaju, koji se manifestira i kroz investicije, gospodarsku djelatnost, političku suradnju i ostalo. I ono što očekujem je nastavak konstruktivnog dijaloga i međusobnog poštovanja - rekla je Grabar Kitarović.

Na pitanje novinara ostaje li na Pantovčaku, kazala je da ne želi ništa komentirati, jer nije dobila nikakvu obavijest: - Nemamo nikakav papir. Nemamo odgovor i obrazloženje - kazala je predsjednica Republike Hrvatske.

No, predsjednica je ipak malo više obrazložila svoj stav o preseljenju:

- Nije to stvar mene osobno, što se meni sviđa. Riječ je ipak o tome da je to sjedište Ureda predsjednika. Moja je dužnost prihvatiti mišljenje struke, onih koji su sve sagledali, sigurnost, protokol. Ono što mi jest bitno je smanjiti troškove. Mi smo već prepolovili broj dužnosnika. Smanjili smo i broj djelatnika i dalje ćemo raditi na racionalizaciji. To je i bila ideja preseljenja, radi smanjenja troškova. Ako to preseljenje nije isplativo, prihvatit ću te argumente. Ali dopustite da vidimo što je to Ministarstvo državne imovine navelo, da vidimo kako možemo dalje razgovarati - zaključila je Grabar-Kitarović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:55