'DIJALOG NEMA ALTERNATIVE'

PREDSJEDNICA SMATRA DA NIJE DOBAR TRENUTAK ZA POSJET VUČIĆA ZAGREBU 'Najnoviji razvoj događaja i ozračje ne pridonose izgradnji povjerenja'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović reagirali su na otkazani planirani posjet Aleksandra Vučića Hrvatskoj.

- Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u više je navrata istaknula kako dijalog nema alternative u odnosima sa svim susjedima, uključujući i Srbiju. Potpisivanjem „Subotičke deklaracije“ počeli su se stvarati preduvjeti za rješavanje otvorenih pitanja.

U skladu s tim, nakon izbora Aleksandra Vučića za predsjednika Republike Srbije, započeti su razgovori o službenom posjetu Hrvatskoj. Poziv predsjednice Republike Hrvatske predsjedniku Vučiću upućen je s ciljem daljnje normalizacije odnosa i izgradnje međusobnog povjerenja.

Obzirom na najnoviji razvoj događaja i ozračje koje ne pridonosi izgradnji međusobnog povjerenja, Predsjednica Republike Hrvatske procijenila je kako u ovom trenutku ne postoje preduvjeti za ostvarenje posjeta.

U kontaktima dvaju Ureda postignuta je suglasnost o odgodi posjeta koji je bio planiran do kraja ove godine.

Glavni cilj posjeta Predsjednika Republike Srbije Hrvatskoj, kad do njega dođe, mora predstavljati pozitivan iskorak u rješavanju otvorenih pitanja i pridonijeti poboljšanju odnosa dviju država, koje ne moraju biti prijateljske, no moraju surađivati radi vlastite budućnosti i stabilnosti jugoistočne Europe - priopćili su.

Podsjetimo, predsjednika Srbije neslužbeno se uskoro očekivalo u Hrvatskoj, no zadnjih dana došlo je do oštrih kritika nakon što su vodeći srpski dužnosnici uputili kritike Hrvatskoj. Vučić je u intervjuu za Radioteleviziju Srbije izjavio kako je “donošenje Zakona o hrvatskim braniteljima otvaranje Pandorine kutije i neprihvatljivo za Srbiju” pa dodao da će se onda u Srbiji donijeti još 500 zakona o tome što je napravljeno Srbima u Jasenovcu ili Oluji.

Srpski ministar obrane Aleksandar Vulin izjavio je pak da je rat u Hrvatskoj bio "građanski".

Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova, izjavio je pak da je protest Hrvatske povodom otkrivanja spomenika majoru JNA Milanu Tepiću u Beogradu još jedan primjer "ludila" i novi dokaz da su „hrvatski dužnosnici oboljeli od antisrpske histerije“.

Premijer Andrej Plenković također je u srijedu kazao da ne misli da je trenutak prikladan za posjet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:18