GRANIČNI SPOR

PREDSJEDNICA ZA SLOVENSKI DNEVNIK 'Arbitraža za Hrvatsku ne postoji. Ništa se neće promijeniti 29. lipnja'

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dala je opsežan intervju slovenskom Dnevniku odgovarajući prvenstveno na pitanja vezana uz arbitražu, ali se u razgovoru sa slovenskim novinarom dotakla i pitanja kopnenih granica, turističke sezone, koncerta Marka Perkovića Thompsona i mnogih drugih aktualnih tema.

Odmah na početku predsjednica Grabar-Kitarović naznačila je kako je postupak arbitraže za Hrvatsku nepovratno kompromitiran te kako Međunarodni sud više ne može donijeti legitimnu odluku o tom otvorenom graničnom pitanju.

Napomenula je, među ostalim, kako 29. lipnja ni u kojem slučaju ne smije biti preokret u hrvatsko-slovenskim odnosima, podsjetivši da postoji još mnoštvo država EU koje nisu riješile pitanja svojih granica, a da ta činjenica pritom nije utjecala na život njihovih građana.

Razum i emocije

Ipak, na inzistiranje novinara kako slovenski političari, ministri i predsjednik države granicu planiraju prihvatiti tamo gdje je odredi arbitražni sud, predsjednica Grabar-Kitarović aludirala je na postizanje neke druge vrste rješenja ovog problema.

- Uvijek smo bili spremni na rješavanje ovog pitanja u bilateralnim odnosima i međusobnim dogovorima, i kad smo predlagali izlazak pred Međunarodni sud u Haagu ili pred Međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu. Ponavljam, čvrsto sam uvjerena da 29. lipnja ne bi smio značiti preokret u našim odnosima. Nadam se da su to samo neodgovorne izjave pojedinih slovenskih ministara i neodgovornih bivših političara te da to neće postati službena politika Ljubljane. To bi zasigurno jako štetilo našim odnosima. Uvjeravam vas da s hrvatske strane neće biti izjava mržnje uperenih prema Sloveniji. Ukratko, za nas to pitanje ostaje otvoreno i spremni smo ga riješiti, ali još jednom ponavljam da je postupak arbitraže iza nas i za Hrvatsku ne postoji - pojasnila je hrvatska predsjednica za slovenski Dnevnik, dodavši da se ne slaže s predsjednikom Borutom Pahorom koji je javno naglasio da sporazum o arbitraži nema alternative.

Ipak, novinar Dnevnika upozorio ju je kako kod graničnih pitanja gdjekad, umjesto razuma, prevladaju emocije, posljedica čega bi mogla biti pojava nacionalnih pokreta koji će svaki vući na svoju stranu.

- Nadam se da neće biti neodgovornih nastupa. U Hrvatskoj nema nijednog političara ili političke stranke koja bi svoj politički program gradila na problemima sa Slovenijom, a pogotovo ne na pitanju granice. Naravno, nikad se ne može isključiti mogućnost da, budu li s druge strane stizale negativne poruke, i s hrvatske strane bude reakcija. Međutim, uistinu se nadam da do toga neće doći jer stiže ljeto i na hrvatskoj obali ponovno očekujemo milijun, možda čak više od milijun Slovenaca. Slovenci su među gostima koje najradije vidimo”, odgovorila je Grabar-Kitarović, dodavši da ni na jednoj strani granice nema problema te je svim slovenskim plovilima zajamčena nesmetana i neškodljiva plovidba.

Neprimjerene izjave

Slovenskim turistima koji će ovo ljeto provesti u Hrvatskoj pritom je obećala da će ih Hrvati dočekati širom otvorenih ruku, ali i napomenula kako se nada da u Sloveniji neće nastaviti s neprimjerenim izjavama neodgovornih političara koji pozivaju na odmazdu zaustavljanjem prometa na granici.

- Slovenska država time bi najviše štetila vlastitim državljanima. Hrvatski Jadran je i slovensko more u tom smislu što Slovenci dolaze ovdje i što u jednom trenutku u Hrvatsku dođe pola države te ovdje s veseljem provode svoj godišnji odmor. To je i slovačko, njemačko, talijansko i skandinavsko more. Svi nam dođu. Nadam se da zbog toga neće imati problema u prelaženju granice te da na njoj neće čekati satima - apelirala je hrvatska predsjednica, naglasivši kako smatra da većina međunarodne javnosti razumije kompromitiranost arbitražnog postupka.

O Agrokoru: 'Odgovorni su Uprava i vlasnici'

U nastavku razgovora predsjednica je odgovarala i na pitanja o nacionalnoj hrvatskoj politici, pojasnivši kako je nova vladajuća većina, sastavljena od HDZ-a i HNS-a, okupljena na temelju programa usmjerenog na budućnost, gospodarstvo i reforme.

Pojasnila je i svoje viđenje krivaca za situaciju u Agrokoru.

- Više puta sam kazala i to stalno ponavljam da su za stanje u Agrokoru odgovorni prije svega Uprava, Nadzorni odbor i vlasnici. Nadam se da će takozvani lex Agrokor pridonijeti rješavanju ovog objektivno teškog problema te da će olakšati restrukturiranje društva i neupitnu promjenu vlasničke strukture - rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:02