ANTON KLIMAN

Predsjednik istarskog HDZ-a: ‘Ne navijam ni za koga. Želim da se proces okonča čim prije‘

‘Puno glasova je otišlo kontra IDS-a što prije četiri godine nismo mogli očekivati. Istra se budi. Otvaraju se novi procesi‘
Anton Kliman
 Goran Sebelic/Cropix

Anton Kliman, predsjednik istarskog HDZ-a kazao je danas da ne navija ni za koga kada je u pitanju rasplet oko izbora za istarskog župana, no želi da se taj proces okonča čim prije.

- S obzirom na tako malu razliku u glasovima, bilo je za očekivati da će kolege iz SDP-a ići do kraja i da će pokušati vratiti izborni proces negdje kako njima odgovara. Stvar je legitimna i koriste se sve moguće institucije da bi se vratili u igru. Zaista, kada se napravi mala analiza svih tih događanja, u Istri se dogodio pravi politički potres. Jako puno glasova je otišlo kontra kandidatima IDS-a što prije četiri godine nismo mogli očekivati. Istra se budi. Otvaraju se novi procesi i prostori. Želim da se to što prije završi, da se konstituira županijska skupština i da se proglasi istarski župan. Očekujemo dobru turističku sezonu, a bez glave to će biti teško koordinirati. Neka se to čim prije riješi. Ne navijamo za nikoga, nego za sebe. Kako tijela budu odlučila, mi ćemo to poštovati, kazao je danas Kliman u Puli gdje se istarski HDZ osvrnuo na izborne rezultate.

Naime, puno je toga ostalo nakon prvog kruga lokalnih izbora visjeti u zraku, kao što je izbor župana i pulskog gradonačelnika te formiranje većinu pulskom gradskom vijeću, pa se HDZ dosada nije oglašavao po tom pitanju. Čekali su da se okončaju svi izborni procesi. A posebno su interesantni oni u Puli gdje bi većinu željeli složiti nezavisna lista Filipa Zoričića, platforma Možemo i SDP. Oni zajedno imaju 11 vijećnika, 8 ih ima IDS, a 2 HDZ. HDZ se dosad nije izjašnjavao čiju će stranu podržati i hoće li biti neutralni, tim više što tek slijede izbori za vijećnika srpske nacionalne manjine. Za Mirka Jurkića, koji se po drugi put kandidirao za gradonačelnika Pule, to bi mogla biti pat pozicija za novu koaliciju, posebno zato jer je platforma Možemo, kako kaže, čitavoj priči prišla ultimativno.

Naime, u petak su jasno i glasno rekli da je uvjet koalicije i njihova sporazuma s SDP-om i nezavisnom listom da nema koaliranja s HDZ-om i IDS-om. Jurkića je to iznenadilo, jer veli , nitko ga nikad nije ni kontaktirao.

- Nije novi gradonačelnik Zoričić rekao da on neće ići s HDZ-om, nego je platforma Možemo prva išla s time da je uvjet suradnje s partnerima da se ne ide u suradnju s IDS-i HDZ-o. To je očito generalna agenda platforme, jer ne vidim zašto bi netko to rekao kada me nitko za to nije kontaktirao ili bilo koga drugoga iz HDZ-a na gradskoj ili županijskoj razini. Politički me je to vrlo iznenadilo, ali u kontekstu nestabilnosti budućeg gradskog vijeća, kazao je. S obzirom da tek predstoje izbori za vijećnika srpske nacionalne manjine, kada bi odnos snaga u vijeću mogao biti podjednak, smatra da bi to moglo dovesti u pat poziciju novu pulsku koaliciju.

image
Anton Kliman
Goran Sebelic/Cropix

- Kada se daju ultimativni uvjeti, to dobro ne završava. To je politički nezrelo i nekorektno. U Puli bi bilo dobro da imamo stabilnu vlast. O koalicijama nismo razgovarali, nitko nas nije zvao. HDZ i SDP u gradskom vijeću buduću da smo bili oporbi, dobro smo surađivali i nije bilo nesuglasica, istaknuo je Jurkić. Potvrdio je da će HDZ podržati sve dobre projekte.

Inače, istarski HDZ zadovoljan je rezultatima izbora u kojima je velik broj glasova išao u prvom krugu njihovoj kandidatkinji za županicu Ireni Hrstić, inače ravnateljici pulske Opće bolnice. Ujedno, HDZ je uz Sveti Petar u Šumi osvojio još jednu općinu – Karojbu u unutrašnjost Istre, te više vijećnika u pojedinim općinskim i gradskim vijećima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 09:11