ODBIJANJE ZAHTJEVA

Predsjednik Josipović neće tražiti kriznu sjednicu Vlade jer ne želi novi sukob s premijerom Milanovićem

 Davor Pongračić / CROPIX

Unatoč sve češćim zahtjevima iz krugova sindikata, poslodavaca, pa i dijela saborskih zastupnika, predsjednik Ivo Josipović neće od Vlade zatražiti zajedničku sjednicu posvećenu načinima izlaska iz recesije.

To ne znači da u Predsjedničkom uredu imaju pretjerano povoljno mišljenje o dosadašnjim rezultatima Vlade, no procjena je da organiziranje zajedničke sjednice u sadašnjoj situaciji ne bi popravilo gospodarsko-socijalnu situaciju u Hrvatskoj, informacija je koju je Jutarnji list dobio u visokim političkim krugovima.

Ideju o Josipovićevu sazivanju sjednice Vlade plasirao je Vilim Ribić, zatim je isti zahtjev došao iz Hrvatske udruge sindikata te od don Ivana Grubišića. U suštini, radi se o ideji prema kojoj bi Josipović natjerao predsjednika Vlade i njegove ministre na veću produktivnost.

U Uredu predsjednika za sada su izrazito neskloni sazivanju sjednice. Premda je Ivo Josipović u nekoliko navrata kritički ocijenio dosadašnju Vladinu politiku, prvenstveno neuspjeh u zaustavljanju nezaposlenosti i izostanak najavljenog investicijskog ciklusa, očito je procijenjeno kako bi prihvaćanje sindikalnih zahtjeva dodatno destabiliziralo odnos s Vladom.

- Mislim kako ne bi bilo mudro na ovakav način iskazivati nepovjerenje u rad Vlade. Inzistiranjem na održavanju tematske sjednice, predsjednik bi vjerojatno dobio pohvale dijela javnosti, ali bi ujedno zakomplicirao odnose s premijerom Milanovićem i njegovom Vladom. Uostalom, što bi se postiglo takvom sjednicom, osim što bi još jednom konstatirali da je Hrvatska u teškoj situaciji - smatra sugovornik Jutarnjeg.

U utorak je Josipović još jednom ponovio kako se bez investicija i novih radnih mjesta Hrvatska ne može nadati izlasku iz krize. Pritom je napravio odmak i od Vlade koju je pozvao na bolji socijalni dijalog.

- Mislim da ima prostora da se najavljeno rezanje plaća od tri posto u javnom sektoru napravi po pravednijem ključu - implicitno je Josipović kritizirao Milanovićevu prošlotjednu najavu linearnog smanjenja plaća javnim službama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 06:50