SJEDNICA S TRI TOČKE

Predsjedništvo SDP-a sastalo se u Tuheljskim toplicama, došao i Bernardić, evo o čemu se pričalo

Osim preustroja, u fokusu SDP-ova stranačkog skupa koji će se održati u subotu su problemi i funkcionalnost lokalne samouprave
Davor Bernardić
 Marko Todorov/Cropix

Predsjedništvo SDP-a u petak je u Tuheljskim Toplicama održalo sjednicu na kojoj su usvojene tri točke dnevnog reda, a među njima se ni jedna nije odnosila na pitanje izbačenih članova, točnije četvero saborskih zastupnika.

Glavnina rasprave odnosila se na pripremu sutrašnjeg panela o lokalnoj i regionalnoj samoupravi gdje SDP-ovci trebaju dati temelj svoje politike regionalnog preustroja prema kojemu bi se broj sadašnjih županija sveo na svega trećinu njih, a broj općina i gradova prepolovio. Osim preustroja, u fokusu SDP-ova stranačkog skupa koji će se održati u subotu su problemi i funkcionalnost lokalne samouprave.

U Tuheljske Toplice pozvano je više od stotinu članova stranke, od njihovih načelnika, gradonačelnika i župana, do svih saborskih zastupnika i članova Predsjedništva, te predsjednika stranačkih savjeta.

Osim o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, Predsjedništvo je raspravilo i točku dnevnog reda koja se odnosi na članarine. Osim što su napravili reviziju članstva, u novom stranačkom vodstvu odlučili su i drugačije postaviti pravila oko članarina. Ukidaju se one od 1 kune, te uvode članarine od 5 i 20 kuna, te 2 i 4 posto od bruto plaće za lokalne dužnosnike, odnosno saborske zastupnike i zastupnike u Europskom parlamentu. Prijedlog novih članarina treba potvrditi Glavni odbor koji bi se trebao sastati za dva tjedna.

Treća točka dnevnog reda odnosila se na pravila za unutarstranačke izbore koji će se održati u studenome. Tada će se birati vodstva u svim lokalnim organizacijama SDP-a. Kako smo i najavili, u Tuheljske Toplice je došao i bivši predsjednik stranke Davor Bernardić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 16:50