AGROKOR

PREDVIĐENI ROK ISTJEČE U PETAK Na zadnji dan lipnja još se ne zna hoće li biti odobren kredit

 Ranko Suvar / HANZA MEDIA

Iako je rok za ugovaranje novog financijskog aranžmana vrijednog 1,060 milijardi eura između Agrokora i financijskih institucija bio predviđen za kraj lipnja, dan prije tog roka iz koncerna nismo mogli dobiti potvrdu da je kredit dogovoren ili najavu da će to biti napravljeno u petak, zadnjeg dana lipnja.

To svakako nije dobra vijest pa je moguće da se eventualni aranžman dogovori idući tjedan, odnosno da se prekorače rokovi, ali je očito kako situacija baš i nije bajna. Tijekom proteklih dana se, pak, moglo doznati podjednako kako ruske državne banke još uvijek ostavljaju mogućnost da sudjeluju u novom aranžmanu, ali i da aktivno rade na podrivanju tog kreditiranja kod mogućih kreditora, tvrdnjama kako se radi o nezakonitom pravnom poslu, suprotnom lex Agrokoru.

Traži se rješenje

Inače, Ante Ramljak, izvanredni povjerenik za Agrokor, Tomislav Čizmić, predsjednik uprave Poslovnog sistema Mercator i Tomislav Bagić, direktor Konzuma, sastali su se u četvrtak u Sarajevu s predstavnicima više od stotinu dobavljača Konzuma BiH. Tema sastanka bilo je unapređenje suradnje Konzuma i dobavljača na obostrano dugoročno održivim osnovama, a Ante Ramljak je izvijestio dobavljače Konzuma BiH o tijeku procesa izvanredne uprave u Agrokoru, te potvrdio osobni fokus na pronalasku najboljeg mogućeg rješenja za novi koncept Agrokorove maloprodaje u Bosni i Hercegovini, o kojem je govorio i prošlog tjedna na sastanku s predstavnicima Vijeća ministara BiH.

Tomislav Čizmić obavijestio je sudionike skupa o poduzetim aktivnostima od strane Poslovnog sistema Mercator vezanim uz povratak brenda Mercator na tržište BiH i preduvjetima koji su neophodni da bi se ova namjera ostvarila.

Očekivanja

Tomislav Bagić je istaknuo kako je dobro da Mercator, ako sve bude u redu, preuzme Konzum, s obzirom da je imao u prethodnom periodu puno bolji status na tržištu Bosne i Hercegovine i puno bolje odnose prema dobavljačima.

- Međutim, vidimo da još ima problema s najvećim dobavljačima, što na neki način ugrožava nas ostale. Nadamo se da će uprava Konzuma uspjeti naći dogovor s najvećim dobavljačima - ustvrdio je tom prilikom Maid Jabandžić, direktor mesne industrije Madi iz Tešnja.

- Dojmovi nakon današnjeg sastanka vrlo su pozitivni, jer od njega svi mnogo očekujemo, a vidimo da se događaju neki pozitivni trendovi. Što se tiče tvrtke koju predstavljam, mi smo sve ovo vrijeme pratili Konzum i u narednom periodu očekujemo mnogo od ovoga što nam je danas prezentirano i nadamo se da će sve to biti jako uspješno - rekao je Saša Trivić, pomoćnik direktora poduzeća Krajina Klas d.o.o.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 08:15